Direcția pentru Cultură a cumpărat o parte din draniță
O corectură necesară: biserica a fost adusă din cartierul Sarata.
Biserica nouă: ușă încadrată între mitropolitul Daniel și Patriarhul Teoctist
Biserica de zid a fost ridicată între anii 1995 și 1999. Are catapeteasmă de stejar, icoane noi, este pictată contemporan, iar de-a dreapta și de-a stânga ușii sunt înfățișați mitropolitul Daniel de la acea vreme, actualul patriarh și fostul patriarh Teoctist. Lăcașul de cult are și utilitățile necesare, începând cu apa, puțină dar suficientă pentru cât se folosește în altar, curentul electric, adus printr-un cablu subteran, și încălzirea – pe bază de lemne. La schit sunt 5 viețuitori și un egumen – responsabil de tot ceea ce se întâmplă. Viața e aspră, foarte puțini oameni vin la slujbă și, dacă n-ar fi ajutorul Mănăstirii Bistrița, călugării n-ar avea cu ce trăi.
”Nu plouă peste tot, se infiltrează doar când plouă puternic, dar este o problemă”
Biserica veche nu mai este folosită de la terminarea construcției celei noi. O vreme s-a mai slujit de două, trei ori pe an, dar în cele din urmă s-a renunțat. De vreun an, egumenul a constatat că dranița a putrezit. De altfel, acoperișul datează de la strămutarea bisericii și, probabil, n-a fost tratat periodic cu o substanță care să ajute apa de ploaie să alunece. Acum, toate bunurile din lăcașul de cult, inclusiv icoanele, sunt adunate în mijlocul bisericii, iar călugării așteaptă…
Părintele Luca Diaconu, starețul Mănăstirii Bistrița – aflată încă în plin proces de cercetare arheologică și de punere în valoare a descoperirilor făcute -, ar dori ca înlocuirea acoperișului bisericii Schitului Draga să fie posibilă cât mai repede: ”Dacă va fi pace și liniște, dacă vor fi și ceva bani, anul viitor sper să facem această lucrare. Dar încă am lucrări la mănăstire și sunt dator. Acum depinde și de pandemie că, dacă se prelungește, nici aici n-o să facem, nici acolo. Oricum e foarte greu”.
Rocsana Josanu, şefa Direcției pentru Cultură Neamț, este mult mai optimistă, mai ales că a și contribuit cu bani pentru cumpărarea draniței: ”Din încasările Direcției Județene pentru Cultură Neamț a fost aprobată suma de 15.000 de lei pentru a cumpăra o parte din dranița necesară. Eu cred că Mănăstirea Bistrița poate contribui cu restul banilor, iar manopera o pot asigura echipele care lucrează deja la mănăstire, știu sigur că sunt oameni care știu să pună draniță printre muncitorii de acolo”.
”Prin rugăciune și prin toate slujbele sfintei biserici, omul își câștigă pacea”
”Datoria noastră nu este să facem construcții, să fim la zi cu toate zidurile astea, ci suntem datori să ținem duhovnicește legătura cu Dumnezeu, să fim mai apropiați de Dumnezeu, să fie rugăciune permanent, pentru că prin rugăciune și prin toate slujbele sfintei biserici, omul își câștigă pacea”, spune părintele Iacob. ”Dacă sfânta biserică nu mai lucrează duhovnicește, atunci sensul deja nu mai este spre mântuire. Și să mă credeți, cu cât vin mai puțin oameni la schit, cu atât am mai mult ajutor de la Dumnezeu”.
Cristina MIRCEA
Scurt istoric
Biserica de lemn “Buna vestire” din Piatra Neamț, fostă capelă în incinta curților boierești ale lui Darie Dărmănescu, a fost construită în 1779-1787, de spătarul Iordachi Darie. Se încadrează în categoria bisericilor în plan triconic, având sânurile laterale bine conturate. Interiorul este limitat la o singură rotondă centrală, boltită, cu o calotă sferică. Spre răsărit naosul se prelungește cu absida Altarului, iar în partea opusă, este o tindă joasă pentru slujitorii curții. În peretele sudic al naosului, o nișă boltită marchează locul mormintelor ctitoricești. Biserica nu a avut pictură. Catapeteasma a fost zugrăvită în spiritul vechilor canoane bizantine în 1829, de postelnicul Iordachi Darie, așa cum arată inscripția de donație aflată la icoana Maicii Domnului: “Această sfântă și făcătoare de minuni icoană a Maicii Domnului, a cărei minuni sunt însemnate pe față, afară de multe altele câte s-au mai făcut care nu sunt însemnate, s-au îmbrăcat în argint și s-au poliit cu a me cheltuială, a robului lui Dumnezeu postelnicul Iordachi Darie, spre iertarea păcatelor mele și a soției mele, Safta Catargi și a copiilor noștri, la anul 1834, mai 26. Iar sfânta biserică din temelie a fost zidită de răposatul părintele meu, spătar Iordachi Darie, Dumnezeu să-l pomenească și la anul 1829 s-au prifăcut făcând catapeteasma, zugrăvindu-se și toate celelalte podoabe precum se vede astăzi, tot de mine sfiinţidu-se din porunca Înalt Prea Sfiinţitului Veniamin Costachi, de răposatul economul Eftimie, protopopul ținutului, spre iertarea păcatelor. Pentru care spre pomenire semnăm la anul 1834, mai 26“. Biserica a folosit exclusiv personalului curții boierești până la reforma din 1864, după care e transformata în biserică parohială. Atâta timp cât a funcționat în curtea lui Darie Dărmănescu, obștea s-a folosit de biserica construită pe cealaltă parte a șoselei, într-o poiană a dealului Cozla, unde era schitul Draga. După ce s-au ruinat toate construcțiile curții boierești, rămânând doar o parte din zidul de incintă, în 1999 biserica a fost restaurată și mutată pe locul schitului Draga. (după “Monumente Istorice din Județul Neamț” de M. Drăgotescu, D. Bârlădeanu, Gh. Bunghez).
Sistemul constructiv și materiale întrebuințate
Felul construcției: construcție din lemn, tălpi din stejar, temelia din piatră.
Material folosit: piatră de carieră, stejar cioplit și fasonat.
Considerații asupra tehnicii: bârnele pereților ieșite în afară la îmbinările de colț, îmbinări în coadă de rândunică, cornișe din grinzi de stejar suprapuse.
Sculptura: biserica are măiestrite înflorituri dăltuite în lemnul de stejar, evidențiind măiestria meșterilor populari. Sub streașină, cornișa este sculptată în semicercuri. Capetele grinzilor ieșite în afară în ciubuce cu rozete. De o parte și de alta a ușii de intrare, la mijlocul peretelui, este sculptat un brâu în relief (frânghie) care înconjoară biserica (a fost cioplit pentru căptușirea pereților cu scânduri în 1910). Arcada care desparte tinda femeilor și balconul care duce la turlă prezintă, de asemenea, sculpturi în lemn. Bolta pronaosului are nervurile sculptate în șnur, iar baza bolții naosului cu nervurile respective, ca și la bolțile absidelor și în bolta altarului, prezintă de asemenea sculpturi.
Inventar mobil: din vechiul inventar, existent în 1939, nu se mai găsesc vechiul pomelnic al Schitului Cozla, din lemn de tei, cu două uși (0,80×0,40), lada de lemn cu înflorituri săpate în lemn, Triodul tipărit la Iași în 1747, ca și alte cărți vechi împrăștiate pe la alte biserici. Obiectele au fost luate pentru studiu de G.T. Kirileanu (informație de la pr. Crivăț). La monument nu s-a descoperit inventar de certă valoare.