În data de 27 noiembrie 2019 comisarul șef Paul Tablan era demis după luni de sforțări de tot felul făcute de personaje care n-au precupețit nici un efort ca să transfere scaunul de comandant al poliției către un ”băiat ascultător” care să înțeleagă cum pot fi ajutați oameni politici să doarmă cât de cât liniștiți. Demiterea s-a făcut prin intermediul unei instituții, Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat, care nu i-a înnoit certificatul ORNISS, document fără de care, teoretic, un șef de poliție nu poate ocupa o funcție. Șmecheria s-a făcut la disperare, după ce controale amănunțite, care au luat la puricat toate documentele IPJ Neamț și toate delațiunile, n-au găsit nimic semnificativ.
La momentul respectiv, toată lumea știa că postul lui Tablan era vizat de către comandantul poliției din Târgu Neamț, dl. Costinel Vlad, între timp un pensionar activ, din moment ce și-a găsit imediat după retragere o slujbă de consultant în Târgu Neamț. Pentru neaveniți nu era foarte clar dacă dl. Vlad voia să fie șef doar dintr-o ambiție profesională firească sau era împins spre poziția de comandant de alte personaje interesate de sănătatea acestuia – probleme grave la coloana vertebrală – sau de propria lor sănătate socială.
Între timp, după demiterea grotescă, s-a produs un miracol la Curtea de Apel Bacău, unde un complet a considerat că nu se poate ca cineva să-și bată joc de cariera unui om fără explicații- cei care eliberează ORNISS nu justifică de ce iau o anumită decizie- și așa comisarul șef Tablan și-a recăpătat funcția de inspector șef prin decizia instanței (care a suspendat ordinul ministrului Marcel Vela), și conduce Inspectoratul Județean de Poliție fără a deține certificat ORNISS, implicit fără a avea acces la anumite categorii de informații cu caracter secret. Informațiile clasificate sunt gestionate de cei doi adjuncți ai săi.
În acest moment comisarul șef Paul Tablan se ”bate” în instanță cu Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Poliției Române și Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat. Mai nou, Curtea de Apel Bacău a dispus introducerea în cauză a Direcției Generale de Protecție Internă. Totul în speranța că va fi descoperit un indiciu care să indice cine este personajul care a declanșat tot acest joc sinistru.
Cum s-a împlinit un an de când i s-a refuzat, fără explicații, acordarea certificatului ORNISS, comisarul șef Tablan are dreptul să-l solicite din nou. Răspunsul ORNISS va fi interesant, indiferent dacă va fi un accept sau un refuz.
Dacă ORNISS nu-i acordă nici acum certificatul șefului Poliției Neamț, în condițiile în care există un proces pe rol – pentru anularea ordinului de demitere (suspendarea fiind deja obținută), există riscul ca instanța să se încăpățâneze și să solicite explicații.
Dacă ORNISS îi acordă certificatul comisatului șef Tablan, având în vedere că nu s-a schimbat niciuna din condițiile care ar fi putut determina, brusc, o retragere a accesului la informațiile clasificate, va fi dificil de argumentat ce anume s-a schimbat în atitudinea responsabililor de eliberarea respectivului document. Mai ales că 20 de ani acesta i-a fost eliberat fără probleme.
Presupuneri se pot face, totuși, pentru acest din urmă caz. De exemplu, că între timp Liviu Dragnea este la pușcărie și cei care aveau influență la el nu-i mai pot cere favoruri de acest gen. Sau că s-a schimbat Guvernul și în noua conjunctură, cei care-l voiau plecat pe Tablan sunt atenți pregătirea propriilor bagaje și nu mai au timp de răfuieli deja pierdute. De aceea, este de urmărit demersul lui Tablan și răspunsul celor care acordă ORNISS.
Valentin Bălănescu