Din start trebuie să spunem că a face comparație între Jănel Iosub și mulțimea ”gulerelor albe” care au devalizat orașul Piatra Neamț este o mare greșeală. Primul este un ”gură mare”, disprețuit că folosește un limbaj buruienos, considerat de ceilalți un profitor, care demască lucruri doar când nu-i convin, un fel de paria care a penetrat sistemul tocmai pentru că a vorbit fără fereală despre el. Gulerele albe vorbesc, zic ele, elevat, acuză doar atunci când sunt în opoziție sau demască lucruri despre adversarii politici, dar au grijă să nu cumva să depășească linia roșie care ar permite intrarea în zona secretelor și devoalarea unor secrete penale.
Iosub a vorbit, a acuzat și a rămas fără nimic, are mai multe procese pierdute, are popriri, nu prea mai are din ce trăi, dar totuși, când știe ceva și îi este atacat habitatul, vorbește și, nota bene, de fiecare dată când deschide gura provoacă un scandal. Pentru că spune lucruri de cele mai multe ori verificabile. Așa s-a întâmplat la Ambulanță, CMI Urban, Locativ Serv, Primărie.
Aristocrații sinecurilor municipale au vile, mașini, terenuri și nu pățesc niciodată nimic, deși în cazul lor dovezile furtului și corupției sunt mult mai clare decât în procesele lui Jănel. Se apără unii pe alții, când sunt schimbați se asigură că pot să primească despăgubiri cât mai mari. Pentru ei Jănel reprezintă tot ce este mai rău, unul pus la masă, undeva la coadă, e drept, care nu s-a mulțumit cu firimiturile aruncate și care obligatoriu trebuie umilit, distrus și apoi, înfometat, adus să latre în campanii electorale, unde e nevoie de unul ca el. Cu promisiunea că va primi o altă sinecură, dacă stă cuminte.
Jănel condamnat pentru mandatul de director la Locativ
36.500 mii lei a stabilit instanța că trebuie să plătească Jănel Iosub pentru că nu și-a îndeplinit corect mandatul de manager la Locativ Serv, societate a municipalității Piatra Neamț. Asta în urma unui proces în civil, deoarece a existat o cercetare penală, privind săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, unde s-a dispus clasarea cauzei, întrucât fapta nu este prevăzută în legea penală. Dacă niște instanțe au dat o asemenea hotărâre, este mai mult decât probabil că au existat ceva motive.
Jănel Iosub a fost numit acolo politic de PSD și a plecat de acolo cu voia tuturor politicienilor, pentru că a deschis o cutie a Pandorei.
Hazliu, din perspectiva istoriei jafului în societățile municipalității făcut în timp, este că personajul nostru trebuie să dea bani înapoi pentru că a făcut niște achiziții, că a făcut contract cu un auditor extern sau pentru că nu avea documente justificative pentru o deplasare la Brașov. Probabil lucruri foarte grave și împricinatul va plăti, de unde are, de unde nu. Aici nu există discuții și șefii lui de la Urban abia așteaptă să-l execute. Dar, există mai mulţi de dar, în momentul în care începem să facem comparații. În timp, Jănel a făcut mai multe acuzații care n-au fost cercetate sau au fost bine ascunse în hârtii.
Primul exemplu, Puiu Vespasian Fecic, stâlpul Primăriei Piatra Neamț
Domnul Fecic face parte dintr-o familie strâns legată de tot ce mișcă în Primăria Piatra Neamț și în jurul ei. La un moment dat era la Direcția taxe și Impozite, unde a făcut parte din echipa care a impus niște taxe uriașe E-ON-ului, printre alte societăți. Taxe considerate de instanțe ilegale și care au trebuit rambursate. Numai penalități a plătit Primăria cât bugetul Publiserv pe doi ani. Banii au fost plătiți din bugetul local (parcă am mai auzit asta), iar împricinații ar fi trebuit să achite niște sume extrem de mari. Acum, nu domnul Fecic era principalul vinovat, dar prin sentință el trebuia să dea mulți bani și nu prea mai putea munci în Primărie, așa că a fost angajat la… Locativ Serv, societate a municipalității, de unde a fost detașat la… Primărie. Jănel a semnalat cazul și, subit, dl. Fecic a intrat în concediu, semnat de la Primărie, nu de la Locativ Serv unde era angajat. Și de unde primea bonuri de vacanță și de masă. Retoric, Jănel se întreba: ”Vă rog să-mi comunicați cum este posibil ca un angajat detașat care nu a prestat pentru societatea noastră, ci pentru Primărie, să primească primă de vacanță?!”
În momentul în care îi înceta domnului Fecic interdicția stabilită prin lege, Primăria organiza concurs, unde acesta a ieșit învingător și ajungea în felul acesta șeful Patrimoniului orașului. După ce, cu sau fără voia lui, a avut grijă să-l micșoreze.
La Primărie a fost mult timp un secret câți bani s-au recuperat în acest caz și de la cine. Noul primar spune că nu are nimic de ascuns, așa că așteptăm.
Spațiul lui Jănel și spațiul lui Căescu. Unul plătește, altul cu laudele
O cheltuială făcută cu amenajarea și dotarea unui spațiu i se impută acum lui Jănel. Motivul, pentru că a luat spațiul pe care îl administra oricum, fără să existe o hotărâre a Consiliului Local. Așa că este bun de plată, deoarece primarul Chitic s-a dovedit a fi intransigent. Doar că în urmă cu ceva timp, 2012, se aproba închirierea directă a unui spațiu în complexul comercial tip Mall, la etajul III, în suprafață de 120 mp. Referatul de aprobare era semnat de Dragoș Chitic, în numele primarului. Peste trei ani, în august 2015, este semnat un contract de închiriere între Primăria municipiului Piatra Neamț și LocativServ SRL, prin care se asigură chiriașului suprafața de 226,14 mp cu destinația birouri. De reținut diferența între cei 120 mp dați prin HCL în 2012 și cei 226,14 mp din acest contract.
Nu știm să existe vreo hotărâre a Consiliului Local care să statueze acest lucru. Interesant este contractul în sine, încheiat între Primăria Piatra Neamț și Locativ Serv, dar la semnături apare numele directorului de la Locativ Serv de la acea vreme în ambele ipostaze, de administrator și chiriaș.
Dacă semna Jănel Iosub așa ceva? Probabil se făcea încă o plângere penală. În cazul de față directorul a fost considerat un foarte bun manager, vorba domnului Dragoș Chitic.
Executările silite, o gaură neagră pentru municipiu. Nu plătește nimeni?
Locativ Serv SRL are obligația să presteze servicii de gestionare a unităților locative în municipiul Piatra Neamț. În urma acestor servicii, la data de 30 septembrie 2016, ca să luăm doar un exemplu, erau de încasat 5.659.721,30 lei! Adică 56 de miliarde lei vechi. O sumă extrem de mare și de importantă pentru un municipiu cu un buget găurit de datorii și cârpit pe ici, pe colo. Defalcate, sumele arată cât de bine a fost organizată această activitate la Locativ Serv:
– chirii blocuri ANL = 1.456.084,11 lei;
– chirii insolvabili ANL = 342.014,38 lei;
– penalități chirii blocuri ANL = 1.122.441,55 lei;
– penalități chiriași insolvabili ANL = 19.800 lei;
– debitori întreținere chiriași = 2.115.025,63 lei;
– debitori insolvabili întreținere ANL = 604.355,20 lei.
În urma analizelor făcute, din totalul de peste 5,6 milioane lei, peste 1,2 au certificate de insolvență, ceea ce înseamnă că, pentru ele, au început procedurile de recuperare. La acestea, se adaugă încă 7,6 milioane lei, sume pentru care încă nu erau certificate de insolvabilitate, dar care erau considerate nerecuperabile, ele provenind din zona cartierelor Muncii și Speranța, unde au fost contracte pe familii de cetățeni rromi.
Ei bine, pentru aceste sume, între 2013 și 2016, s-au cheltuit 3,3 miliarde lei vechi, cu servicii prestate de executori judecătorești!
Cine sunt vinovați de această situație aberantă? Cum se poate ca o societate a municipiului să gestioneze atât de prost niște contracte de închiriere, să accepte neplata utilităților în blocurile ANL, ca să nu mai vorbim de țigăneala cu contractele pentru rromi, care au primit case după case, renovate, după ce le-au distrus pe cele dinainte? Iar vinovații nu plătesc deloc?
Locativ Serv, doar o căpușă pe bani publici?
De fapt, din ce și pentru cine trăiește LocativServ? Principalul venit este comisionul de la Primăria Piatra Neamț pentru administrarea blocurilor de chiriași. Iată cum vedea directorul economic al societății lucrurile: ”Veniturile din comisionul de la primărie – aici este comisionul pe care îl încasăm din contractul de prestări servicii administrare a blocurilor de chiriași. Facturăm la Primărie şi este un venit pentru noi. Comisioanele primăriei – sunt contractele cu blocurile ANL, cu chiriașii”.
Suma era foarte mare tot în 2016: 11.604.000 lei! Cine o plătește? Primăria? În acte, da, dar banii provin de la chiriași. Ei sunt cei care plătesc acest comision și nu au cu cine-l negocia, le este impus. Mai departe, calculele rămân în sarcina cui citește.
Restul sumelor necesare pentru managerii societății, bonurile de vacanță, bonurile de masă vin în diverse forme tot de la Primărie. În cazul acesta, de ce este nevoie de o căpușă la buget, doar ca să achiți salarii de manager, să plătești un consiliu de administrație și să stai cu mâna întinsă la banii orașului?
Concluzia, din punctul nostru de vedere, este simplă. Locativ Serv este o creație artificială din punct de vedere economic, unde au dispărut sume imense de la buget. Dacă se încearcă recuperarea lor pornind de la guralivul și arțăgosul Jănel, normal ar fi ca procesul să continue până se ajunge la adevărații vinovați, cei care au girat și conduc sistemul. Dar despre toate acestea, vom reveni.
Valentin BĂLĂNESCU
4 comentarii
Fara suparare : e un consum jurnalistic prea mare pentru un personaj atat de mic !
Sunt sigur că ați remarcat că e vorba despre orice altceva decât Jănel Iosub. Și cred că sunteti de acord că lucrurilr trebuie judecate cu aceeași măsură
Nene Barbu, dar mata cat de mare esti? Am cautat pe google si n-am gasit nici o inventie, vreo teza de doctorat, medic profesor nu…bine, gauritorii filetatori, lacatusii, zugravii..nu-i trecem la oameni mari nu?
Lasand deoparte faptul ca Janel nu avea pregatirea necesara sa ocupe o functie de conducere si nu ar fi ajuns niciodata director decat numit politic, ramane evident ca toate firmele ce apartin de primarie sau CJ sunt mentinute artificial in viata si pe bani multi – Publiserv, locativ, drupo, troleibuzul s.a. Toate aceste firme daca ar activa pe piata libera ar falimenta in cateva luni. Acolo se duc mare parte din taxele noastre f. mari.