Concluzii după explozia de la Piatra Neamț: Ultimul lucru care contează în România- siguranța cetățeanului!

Ștefan Bocancea, individul din Piatra-Neamț, care a provocat explozia din apartamentul în care locuia cu chirie, a fost transferat la Spitalul de Neurochirurgie Iași, sub paza poliției. El a fost în custodia polițiștilor și în perioada în care a stat la Spitalul Roman, iar cadrele medicale au decis să-l transfere la Iași, pentru că este posibilă apariția unor complicații. Din același considerent, a fost dus la Iași, la Spitalul Sf. Maria, și copilul lui care, de asemenea, a suferit arsuri în incendiul consecutiv exploziei.

Întâmplarea în sine este la limita demenței și a răutății extreme. Ștefan Bocancea , condamnat la închisoare, pentru că și-a violat fosta soție și liberat condiționat, a găsit o nouă metodă de a o lovi pe femeie și a decis să se răzbune pe ea, anunțând-o, sec, că se va sinucide împreună cu copilul. Și a trecut la fapte, golind 3 butelii în apartamentul în care locuia (cât gaz era în fiecare butelie, doar el știe), după care a aprins niște haine. Explozia a fost destul de puternică, atât Bocancea, cât și fiul lui au suferit arsuri, dar au scăpat fără alte leziuni, deși suflul a afectat 5 uși de apartament de pe palier. Dacă cele 3 butelii ar fi fost pline și dacă poliția n-ar fi luat imediat legătura cu furnizorii de utilități pentru ca alimentarea cu gaz și cea cu energie electrică să fie oprite, este ușor de imaginat care ar fi fost consecințele.

Din toată povestea două concluzii sunt dezamăgitoare, dar se înscriu în peisajul general al unei țări care nu încetează să surprindă, frecvent, printr-o paletă largă de lucruri inadmisibile. Prima este că un echipaj de poliție s-a dus la adresa respectivă înainte de izbucnirea incendiului, când mama disperată a anunțat poliția că a primit mesaje de amenințare de la fostul ei soț. Și polițiștii au bătut (sunat) politicos la ușă, după care au plecat pentru că Bocancea n-a răspuns. Și, deși aveau indicii că în acel apartament se poate întâmpla o tragedie, n-au încercat să spargă ușa. Bine, e adevărat, dezaxatul ar fi putut incendia hainele în clipa în care polițiștii ar fi încercat să intre în casă, cum de altfel a și făcut când s-a dus echipajul de mascați care a lovit ușa cu berbecul, dar percepția publică ar fi fost că poliția își face treaba. Nu asistă, nu se resemnează, nu caută scuze, ci chiar acționează.

Iar a două concluzie se referă la profesia individului care, deși are cazier pentru infracțiuni la viața sexuală, lucra ca taximetrist. Și este foarte simplu și legal. Nici o lege din România nu interzice cuiva care a făcut închisoare, să fie taximetrist. Există angajatori care le cer viitorilor taximetriști să aibă  cazierul curat, dar cutuma se referă în general la infracțiunile rutiere și nu este o obligație stipulată în lege. În rest, orice dement care a ucis, a violat sau a făcut  trafic de droguri, obține atestatul fără niciun fel de problemă. În fond, siguranța omului de rând este ultimul lucru care contează în eterna și fascinanta Românie.

C.M.