Descoperirea coifului corintic vechi de 2.500 de ani – în presa internațională

Presa din Grecia, dar și cea din Rusia au relatat despre descoperirea polițiștilor din Neamț, care au recuperat un coif corintic din podul locuinței unui bărbat din comuna Alexandru cel Bun, județul Iași.

Un obiect foarte rar și neobișnuit a fost descoperit de Poliția Română. Ofițerii au descoperit o cască corintiană de bronz în județul Iași în timp ce făceau o percheziție domiciliară, în căutarea  bunurilor suspectate ca fiind furate din situri arheologice. Inestimabila cască greacă se crede că aparține Patrimoniului Cultural Național și are o vechime de peste 2.500 de ani. Cele două percheziții domiciliare au avut loc în județul Neamț și județul Iași, în zona de nord-est a României.

În Grecia antică, casca corintică a apărut și și-a luat numele din orașul-stat Korinthos (Corint). Era o cască din bronz care proteja întregul cap și gât, cu fante pentru ochi și gură. Un soldat grec avea să poarte casca înclinată în sus pentru confort. În Italia, unde fantele erau aproape închise, acest lucru a dat naștere la o serie de stiluri diferite, deoarece casca nu mai era trasă peste față, ci purtată ca o pălărie. Casca clasică corintică a încetat să mai fie folosită în favoarea unor stiluri mai deschise în rândul grecilor, tipurile italo-corintice au rămas neschimbate”, se arată în textul publicat de presa din Grecia.

La momentul descoperirii, comisarul Vitalie Josanu, ofițerul IPJ Neamț care se ocupă cu protejarea patrimoniului, și cel care a avut informații despre persoana care a găsit coiful, declara că asistăm la descoperirea anului, unicat în România. Coiful respectiv a fost găsit de bărbatul care l-a și păstrat, în timp ce se scălda în râul Siret, în anul 2014. După ce s-a trezit cu poliția la poartă, omul a declarat că a fost la postul de poliție din comună acum 6 ani, să predea coiful, dar șeful de post n-a știut cum să procedeze și l-a trimis acasă. Interesant este că în lege nu se menționează că bunurile care ar putea avea valoare de patrimoniu se predau la poliție, ci la primărie. Iar soția bărbatului care a găsit coiful este referent la primăria din localitatea lor de domiciliu.

C.M.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.