Important pentru firme și persoane fizice: modificări fiscale în 2021

Anul 2021 vine cu modificări fiscale și care afectează atât persoanele fizice cât și persoanele juridice.

O parte a acestor modificări au fost implementate ca urmare a pandemiei și ar trebui să vină în ajutorul angajaților și a mediului de afaceri. Este încurajată în continuare munca la distanță, acolo unde este posibil. Începând de la 1 ianuarie 2021, organizațiile pot acorda angajaților care desfășoară activitatea în regim de telemuncă suma de 400 de lei pentru acoperirea cheltuielilor cu utilitățile. Firma nu datorează impozit pe venit și CAS pentru această sumă și cheltuiala este deductibilă pentru organizație. De asemenea, nu este necesar ca angajaul să prezinte documente justificative pentru dovedirea modului în care au fost cheltuiți banii. De asemenea, măsura acordării șomajului tehnic și măsura acordării indemnizației pentru timp redus de muncă au fost prelungite până la 30 iunie 2020.

Tot în materie de pandemie se mai poate evidenția și că testarea epidemiologică și vaccinarea angajaților sunt cheltuieli deductibile și nu se impozitează angajatul.

Alte măsuri care ar trebui să vină în ajutorul societăților comerciale includ:

  • Companiile pot calcula un provizion deductibil fiscal în valoare de 100% din valoarea totală a facturii pentru facturile mai vechi de 270 care sunt datorate de o persoană care nu este afiliată companiei.
  • Nu va mai fi impozitată utilizarea mașinii de serviciu în scop personal pentru angajații care activează în companii plătitoare de impozit pe venit sau impozit specific.
  • Tichetele cadou acordate de firme persoanelor fizice care nu sunt salariați ai companiei reprezintă venituri din alte surse și se vor impozita cu doar 10%, impozit pe venit.
  • Se exceptează de la plata contribuțiilor sociale sumele plătite de angajator pentru educația timpurie a copiilor angajaților.

Din perspectiva persoanelor fizice, termenul pentru depunerea declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoane fizice a fost devansat până la 25 mai. Același termen este valabil și pentru depunerea declarației 230 prin care poate fi redistribuit 3,5% din impozitul anual datorat.

Alocațiile au fost majorate cu 20% începând de la 1 ianuarie 2021, fapt ce a stârnit și unele nemulțumiri având în vedere că inițial se prevăzuse o creștere cu 40%.

Vlad B.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *