Posibilitatea ca angajații să beneficieze de telemuncă este valabilă și în anul 2021. Nu doar instituțiile publice sau angajatorii cu peste 50 de salariați pot organiza activitatea salariaților de la domiciliu, în contextul pandemiei de coronavirus, ci și firmele din privat.
Flexibilizarea programului de lucru, șomajul tehnic sunt sprijinite prin beneficii salariale acordate de guvern, în continuare, până la data de 30 iunie 2021. Salariații și angajatorii au mai multe opțiuni, după cum explică Titela Popescu, șefa Agenției de Ocupare a Forței de Muncă Neamț: „Începând din 1 ianuarie 2021 se va acorda șomajul tehnic în aceleași condiții, pentru domenii restricționate sau domenii în care s-a suspendat activitatea, până la 30 iunie 2021, măsură prin care se acordă lunar 75% din salariul mediu brut. Convențiile încheiate cu agenții economici care angajează persoane cu vârste între 16 și 29 de ani și de peste 50 de ani, conform OUG 220/2020, vor fi prelungite până la data de 1 septembrie 2021, asigurându-se maxim 2.500 lei de fiecare persoană angajată. Pentru părinți, se prelungește până la mijlocul acestui an, pentru cei care solicită să rămână acasă pentru supravegherea copiilor școlari, plata a 75% din salariul brut. Nu în ultimul rând, se prelungește măsura de sprijin a agenților economici care angajează pe minim 3 luni, lucrători cu minim 8 ore pe zi, angajatorul primind din bugetul de șomaj 41,5% din salariul aferent zilelor lucrate”. În plus, a fost adoptată legea care permite acordarea unui ajutor de 400 lei pe lună firmelor care utilizează telemunca. Suma este plătită pentru angajați prin intermediul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială.
Pentru organizarea activității în regim de telemuncă, angajatorii au trei variante, după cum explică Ioan Popescu, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț: „Contractul individual de muncă poate fi încheiat din start pe telemuncă, potrivit legii 81/2018. Când există actul de angajare, iar angajatorul și salariatul convin asupra telemuncii, trebuie încheiat un acord scris și se face un act adițional la contractul individual de muncă existent. O a treia situație, valabilă pe perioada stării de alertă, este aceea în care angajatorul emite o decizie pentru telemuncă, conform legii 55/2020. Este important ca activitatea de telemuncă să fie expres prevăzută în contractul individual de muncă sau în actul adițional. Domeniile în care se poate aplica telemunca sunt foarte vaste și cuprind activitățile în care este permisă utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor, astfel încât rezultatul muncii să fie trimis informatic de la domiciliul salariatului. Telemuncă înseamnă cel puțin o zi pe lună în care salariatul are activitate la domiciliu prin tehnologie informatică”.
Și în cazul telemuncii trebuie respectate Codul Muncii și legea privind securitatea și sănătatea în muncă. Din perspectiva sancțiunilor, sunt prevăzute amenzi cuprinse între 2.000 lei și 10.000 lei pentru abaterile constatate de inspectorii de muncă. Printre nereguli sunt lipsa acordului scris pentru telemuncă, lipsa tuturor mențiunilor obligatorii din contractul individual de muncă sau actul adițional, neasigurarea de angajator a instruirii suficiente și adecvate a angajatului în domeniul securității și sănătății muncii. Sunt prevăzute sancțiuni și în cazul în care angajatorul nu asigură salariatului echipamente de muncă sigure. „Aceste reglementări, care se aplică încă de anul trecut și sunt valabile și în acest an, sunt completate de adoptarea unei noi versiuni a Revisal, care permite înregistrarea acestor noi documente și a clauzei de telemuncă. De asemenea, este publicat un ghid privind desfășurarea telemuncii, accesibil pe site-ul Inspecției Muncii”, a adăugat șeful ITM Neamț.
C.I.