În Neamț toți câinii s-au pricopsit cu râie în ultimele 6 zile, ca să se poată trata oamenii de Covid 19

Informații transmise de peste Ocean, preluate fără discernământ în România, au transformat peste noapte un medicament pentru uz animal,  Ivermectina, într-un fel de soluție miraculoasă de tratatre a noului coronavirus. La Piatra Neamț, în câteva magazine de specialitate aflate în zona centrală a orașului oamenii au dat  buzna în farmaciile veterinare să cumpere medicamentul pentru uz propriu, fără să se gândescă la posibile consecințe negative.

Matei Tîrșu-Pîntea este medic veterinar și are un cabinet în zona Pieței Centrale din Piatra Neamț : „Oamenii au venit să ceară acest medicament, Ivermectină, cam acum 5-6 zile cred. Inițial au venit să ceară pentru ei și după ce au văzut că nu le dăm, au început să ceară pentru cățel. Acum, dacă veneau 5 clienți să-mi ceară Ivermectină, era plauzibil, se poate întâmpla să fie 5 căței cu râie, dar să se umple toți cățeii din județul Neamț în 6 zile cu râie, e mai puțin plauzibil. Inițial am încercat să le explic că nu e în regulă să ia astfel de pastile, să nu-și facă un rău cu mâna lor. Un sfert au înțeles, mi-au mulțumit, dar celelalte 3 sferturi au plecat nemulțumiți. După ce le-am spus că nu am, au început acuzațiile că de fapt nu vreau să le dau, începeau să mă înjure, îmi spuneau că sunt mână-n mână cu statul, că nu se vrea la noi în țară etc.”, a declarat medicul veterinar.

Adevărul este că acest medicament nu este autorizat în România pentru uz uman, iar pentru uz veterinar se poate achiziționa doar pe bază de prescripție medicală oferită de un medic veterinar.  Nu există studii exacte care să demonstreze că Ivermectina ar fi utilă în combaterea coronavirusului.

„Ideea ca oamenii să fie îndemnați să consume acest produs, profilactic, este total greșită și trebuie analizate care sunt consecințele acestei campanii în care se sugerează că Ivermectina poate fi luată pe termen lung, pentru că ne-ar apăra de Covid-19. Să iei un medicament foarte toxic pe perioadă îndelungată poate să genereze probleme foarte serioase”, a spus epidemiologul Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Oragnizației Mondiale a Sănătății.

Pe site-ul oficial al ANSVSA a apărut un comunicat care se dorește a fi lămuritor. El poate fi citit aici.

A.H.