Mihail Popescu, o achiziție utilă pentru DNA
Șeful serviciului de Achiziții Publice din CJ Neamț a fost, fără îndoială, vedeta perioadei de trecere dintre ani, cel puțin din punctul de vedere al DNA. Mihail Popescu a ținut capul de afiș al comunicatelor DNA în decembrie 2020 și ianuarie 2021, cu două trimiteri în judecată pentru abuz în serviciu. Primul, în legătură cu niște achiziții la Spitalul Județean, al doilea cu lucrări de hidroameliorații extrem de bine plătite și greu de urmărit din punctul de vedere al materialelor de construcții, deci extrem de profitabile. Toți cei care mai cunosc câte ceva în legătură cu jocurile de culise din Neamț se întreabă dacă Popescu, un foarte bun jucător de bridge, cu o gândire combinatorie și analitică pe măsură, va deveni și un bun povestitor/scriitor. Dacă da, atunci șeful său direct și o parte dintre colegi în mod sigur nu se vor abona la revista în care își va publica memoriile sau mărturisirile. Iar dacă vor ajunge să le citească direct sau prin avocați probabil va fi prea târziu.
Andrei Carabelea, live-ul și calculele bancare
Din multe puncte de vedere, Andrei Carabelea se dovedește un demn urmaș al lui Dragoș Chitic. Prima investiție, un giratoriu, e drept necesar, dar în exact aceiași parametrii calitativi, cu aceleași scuze. Un alt obicei preluat de la predecesor, emisiunile live pe Facebook, cu ”discuții” cu cetățenii. Direct, fără moderator, în afară de spiritul civic și subiectele alese cu grijă. Și să vezi ghinion, zice domn primar, live-ul s-a pierdut din motive tehnice (nu logoreice și din din motive de aruncat vorbe ce nu trebuiau spuse), așa că revine cu un scurt rezumat din care aflăm că:
- Centralele termice aflate în ruină îl preocupă și cere ajutorul cetățenilor (?!?) să-i spună unde se întâmplă asta. Asta de conducere participativă, că puhoiul de funcționari aflați în competiție pentru funcționarul săptămânii probabil nu știu ce și cum. Dacă domn primar ar mai găsi timp să și citească, ar găsi povestea centralelor în „Mesagerul”, colecția anului 2020, înainte și în timpul campaniei electorale.
- Domnul primar a aflat că s-a circulat prost în oraș din cauza poleiului și l-a chemat la ordine pe directorul Triboi, aflat în concediu. Cum nu i-a răspuns cu o cerere de eliberare din funcție, i-a cerut demisia, ceea ce ne arată că avem un primar hotărât. În legătură cu cererea primarului, îi sugerăm directorului de la Publiserv să citească lucrarea de referință în domeniu a șefului Poliției Locale, domnul Eugen Pancu, căruia același primar i-a cerut demisia: ”Cum să rămâi pe funcție dacă nu te vrea primarul”, apărută la Editura Je m’en fiche.
- Aici aflăm că Guvernul ne sprijină pe noi, românii, în general și pe noi, pietrenii, în special, mai ales de când primarul a cerut ajutor. Așa au ajuns 5 milioane lei la Piatra Neamț, și chiar se poate vorbi de o minune guvernamentală, că pe listă era trecut 1 milion și s-a ajuns la 5 spre mare „bucurie” a liderilor nemțeni ai partidului, care au aflat după ce manevra s-a făcut via canale de putere care-i ocolesc în ultimul timp. Și ce ne zice domn primar: „Am solicitat ajutorul Guvernului, pentru a reduce din povara datoriei publice, mai ales în contextul demarării unor investiții extrem de importante în oraș. După primirea banilor, am solicitat conducerii executive a BCR înțelegerea de a ne permite virarea sumei în contul principalului (pentru a nu plăti cu acești bani comisioane sau dobânzi). Am obținut înțelegerea și acordul BCR, care se traduce într-o economie de 6.126.000 lei. Dacă la începutul anului trecut, Piatra Neamț avea un grad de îndatorare de 35%, începem anul 2021 cu un grad de îndatorare de 30%, cu premise bune de renegociere a finanțării în condiții mai bune”.
Un cetățean i-a răspuns prompt, lămurind niște termeni bancari și scoțând din ei elementele de dezinformare politico-administrativă: ”Referitor la punctul 3 să facem o precizare pentru publicul larg, care nu este familiarizat cum funcționează creditele. Nu se cere de la bancă decât rambursarea anticipată a capitalului, nu trebuie să găsești «înțelegere» la bancă. Dobânda plătită este doar cea calculată la momentul respectiv (nu ai ce dobânzi să plătesti decât până în momentul rambursării și nu până la finalul creditului). Nu există economie decât prin faptul că dobânda nu se mai calculează ulterior rambursării totale sau parțiale a capitalului pentru cei 5 milioane ron rambursați în avans. Prin urmare, știrea corectă este că Primul Ministru a ajutat Piatra Neamț cu 5 milioane ron din fondul de rezervă al Guvernulului și că a scazut gradul de îndatorare al municipiului. Restul e neștiința/dezinformare”.
Altfel spus un KO tehnic perfect, noroc că nu s-a lăsat cu numărătoare, că cine știe unde ajungeam cu gradul de îndatorare.
Cumpănașu, eroul național decorat la Piatra Neamț
Omul, care acum este prezentat ca o căpușă care a supt bani publici, ca un profitor care și-a bătut joc de instituțiile statului român, ca un fel de maniac sexual pe Tik Tok, pe numele său Alexandru Cumpănașu ot Caracal, are legături strânse și profunde cu municipiul Piatra Neamț. Ca să nu mai vorbim de cele financiare cu CJ Neamț. În anul 2017, fix în ianuarie, onorabilul domn Cumpănașu venea la Piatra Neamț în calitate de președinte al Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (da, președintele tuturor ongistilor progresiști) și la Teatrul Tineretului era primit ca un fel de zeu care venea cu finanțări pentru toată lumea. Atunci, scria „Mesagerul de Neamț”, spre marea supărare a onorabililor adunați în sală că ”La Forumul Societății Civile Nemțene, desfășurat luni seară, la Teatrul Tineretului, unde s-a constituit filiala Neamț a CNMR, Bogdan Pușcașu, city-managerul orașului Piatra Neamț, i-a înmânat lui Cumpănașu o copie, foarte reușită de altfel, a sabiei lui Ștefan cel Mare care se găsește la Muzeul Topkapi din Istanbul. «Aceasta reprezintă forța Coaliției», a spus Cumpănașu, când a ieșit cu sabia pe holul TT-ului.
Bogdan Pușcașu a explicat că intenția nu a fost să umble cu sabia vopsită – nu degeaba, oricum -, ci a vrut să marcheze înființarea acestei structuri la Neamț și printr-un obiect simbolic. «Mai clar, mai în limba română, ne-am trimis sabia la București. De ce credeți că am trimis-o? Ca ei să țină minte că există Moldova, că Moldova nu are încă o autostradă, că avem anumite lucruri de rezolvat și nu ne ascultă nimeni, că nu avem foarte mulți oameni cu influență în acest moment, am avut, poate vom mai avea. Ei, tot timpul când participă la discuții, de exemplu, despre diversele stadii de dezvoltare ale celor 8 regiuni, văzând sabia asta, să-și aducă aminte și să întrebe: „Dar Moldova?” Sabia e foarte aproape de original, și ca aspect, și ca dimensiuni, și ca greutate. Am vrut să nu uite de noi. Așa, prin acest obiect dăruit, sunt convins că nu ne vor pierde din vedere»”.
La vremea aceea Bogdan Pușcașu s-a supărat foarte tare că, prin articolul din „Mesagerul”, a fost jignit marele zeu de la Caracal, deși nu era deloc cazul. Nouă ni s-a părut deplasat personajul, deplasate laudele și deplasat gestul de a-i oferi sabia lui Ștefan cel Mare. Nu știm dacă acum Bogdan Pușcașu își mai asociază numele cu Alex Cumpănașu și este la fel de mândru de gestul său.
Noi ne facem datoria de a aminti că nu a fost singurul care l-a onorat peste măsură pe caracaleanul dornic să-și privească nevasta făcând sex cu o elevă minoră. Eu câțiva ani înainte, în 2012, în februarie, la Gala Excelenței în Educație din Neamț, la secțiunea ”trofee de excelență pentru invitați speciali”, au fost premiați, printre alții, academicianul Solomon Marcus, în același timp cu (ce oroare!) marele șmecher și profitor Alex Cumpănașu, președinte executiv al Asociației pentru Implementarea Democrației! La fel de mândri de ei trebuie să fie și cei care l-au cocoțat pe acest piedestal.
Omul săptămânii în Neamț
Alexandru Filimon, pentru curaj
A îndrăznit să candideze pentru funcția de manager la Spitalul Județean Neamț. A trecut de concursul organizat de CJ Neamț, unde la susținerea lucrării s-a chinuit să explice unei comisii formate din trei doamne specialiste în orice, dar nu în sănătate, că știe cum să salveze spitalul din marasmul în care funcționează. Iar doamnele s-au lăsat convinse că au înțeles și i-au acceptat proiectul. Curajul cel mai mare vine de la faptul că este conștient că va colabora cu Ionel Arsene și Dan Vasile Constantin, cei doi Marius Ghineț ai tuturor directorilor din ultimii ani de la spital. Este drept că, la nevoie, colaborarea poate fi netezită în zona destul de ocultă a diverselor cluburi cu scopuri înalte, în realitate, pline de oameni care sub pretextul binelui public nu fac decât să se sprijine unii pe alții în diverse funcții și poziții de putere. Chiar și așa merită subliniat curajul și de aceea „Mesagerul de Neamț” îi urează rezistență și să intre cât mai târziu în sistemul relațiilor existente deja în jurul spitalului.
Bârfa săptămânii în Neamț
După ce Mihail Popescu, fost șef la ABA Siret a fost trimis în judecată de DNA, Vlad Marcoci, predecesorul său, oare să-i calce pe urme, dacă nu cumva și-a dat seama că trebuie să înceapă să facă denunțuri direct, nu prin interpuși.
Pagină realizată de V. BĂLĂNESCU
Rublrică apărută în ediția scrisă a săptămânalului Mesagerul de Neamț, nr. 473, 14-20 ianuarie 2021.