Noi amănunte privind incendiul de la secția Psihiatrie a Spitalului Roman

Noi amănunte ies la iveală în legătură cu incendiul din această dimineață, 2 ianuarie, de la secția Psihiatrie a Spitalului Municipal de Urgență Roman. Ghena unde ardea și care comunică cu interiorul clădirii era folosită pentru evacuarea lenjeriei murdare. La etajul I legătura se face într-un spațiu unde este un grup sanitar pentru pacienți. Când a izbucnit incendiul, cu mare degajare de fum, s-a declanșat și sistemul de alarmă la incendiu. Dr. Andrei Țubucanu, șeful secției Psihiatrie, era de gardă și a acționat imediat pentru intervenție, de aceea s-a intoxicat cu fum, după cum explică dr. Maria Andrici, managerul spitalului romașcan: „Ghena este în exterior, ajunge până la etajul I, pe ghenă se dă lenjeria murdară. Domnul doctor a intrat în salon să evacueze pacienții, a fost transportat la CPU și investigat, iar după două ore s-a întors în secție, este bine. Infirmierul a fost și el dus la CPU, acum a revenit în secție, este bine. Pacienții urmează să fie aduși în secție, nu pot fi ținuți în secția Medicală, fiindcă sunt pacienți psihiatrici, unul din ei chiar foarte acut, au nevoie de îngrijire și supraveghere psihiatrică. Toți sunt stabili hemodinamic. Este o anchetă în desfășurare, se va vedea exact de unde s-a fumat și cum s-a produs incendiul”.

Incendiul a fost anunțat la 112 la scurt timp de la producere: „Incendiul a fost anunțat la ora 2.56, pompierii au ajuns la ora 3, foarte repede, având în vedere că secția Psihiatrie este la un capăt al orașului Roman, iar unitatea de pompieri este în celălalt capăt. Incendiul de la etajul I se manifesta cu mare degajare de fum, s-a intervenit și a fost localizat și lichidat rapid. Personalul medical era speriat, dar n-au fost victime, cei patru care au suferit ușoare intoxicații cu fum fiind stabili hemodinamic”.

Poliția a deschis o anchetă pentru distrugere din culpă, după cum a precizat Dimitrie Mocanu purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț.

Între timp, conducerea spitalului din Roman a emis un comunicat în care detaliază firul evenimentului.

„În jurul orei 02.50, la Secția de Psihiatrie a SMU ROMAN s-a declanșat sistemul de detecție incendiu.

Medicul de gardă a declanșat Planul Alb.

Astfel, cu 2 stingătoare și cu hidrantul intern de la parter, a oprit răspândirea incendiului declanșat la ghena de manipulare a lenjeriei murdare, aflate la exteriorul clădirii. Fumul din ghena s-a extins pe tubulatura de evacuare lenjerie murdară într-o cameră de la etajul 1, unde era și un grup sanitar, care comunica cu ghena.

S-a sunat la 112 și s-a început evacuarea pacienților de la etaj.

La locul evenimentului s-au deplasat pompierii din cadrul Detasamentului Roman. S-a continuat evacuarea pacienților.

În secție erau 17 pacienți (1 pacient la parter, 14 pacienți în saloane la etajul 1 și 2 pacienți în izolator etajul 1). Toți au fost evacuați.

Doi pacienți și două cadre medicale (medic și infirmier) au fost transportați la CPU pentru evaluare, fiind intoxicați cu fum. Starea lor generală este bună, medicul semnând pentru externare. Cei 2 pacienți au fost transferați în Secția Medicina Interna a SMU Roman pentru supraveghere.

7 pacienți au fost transferați la Spitalul de Psihiatrie “Sf. Nicolae” Roman.

În locul medicului de gardă a venit de acasă un alt coleg pentru a asigura continuitate actului medical.

Fumul s-a extins în clădire și a afectat holul și o singură cameră. Geamul de pe holul etajului 1 și tencuiala pe jumătate din suprafața etajului, zona coridorului, au fost deteriorate.

Cauza probabilă  de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind fumatul în loc nepermis.

Secția de Psihiatrie a SMU Roman are autorizație de securitate la incendiu din 2016, are sistem de detecție incendiu verificat lunar și în cazul de față au funcționat 2 stingătoare pe etaj și câte un hidrant interior pe etaj.

Hidranții sunt verificați la 6 luni, verificarea expiră în martie 2021 și la stingătoare, expiră în februarie 2021”.

C.I.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *