Fotbalul la Piatra Neamț. Mărire, decădere și peste 40 milioane lei cheltuiți cu spor

Pentru iubitorii fotbalului din Piatra Neamț și din restul județului, echipa Ceahlăul Piatra Neamț a fost și rămâne, ca să folosim o expresie șablon, echipa fanion. La fel de adevărat este că în jurul „fenomenului Ceahlăul” a fost construit un mic imperiu financiar, care a permis sifonarea cheltuirea unor mari sume de bani. Nu intrăm aici în amănunte sordide, precum banii negri din vânzarea de meciuri, plata primelor către jucători și oficiali, sponsorizări la vedere sau nu.

Cert este că mult timp banii pentru clubul de fotbal Ceahlăul au constituit o prioritate absolută la Piatra Neamț și, o perioadă, și la județ. Vorbim aici de peste 33 milioane de lei, aproximativ 7,5 milioane de euro veniți doar de la Primăria Piatra Neamț, la care se adaugă banii de la Consiliul Județean, ajutoarele de la societățile primăriei, abonamentele plătite de la instituții publice, etc. Un remember este uneori necesar, mai ales că au început să apară procese referitoare la banii din fotbalul nemțean.

Un stadion de 25,925,962.08 lei, astăzi aproape în paragină

Începând cu anul 2005, după ce Gheorghe Ștefan, acționarul principal al clubului, a ajuns primar, stadionul a intrat într-un amplu proces de înnoire. Se cheltuie rapid pentru un centru de presă, se achiziționează un sistem video, se repară împrejmuirile, etc. Apoi, an de an, valoarea lucrărilor crește, mai ales după ce Primăria Piatra Neamț a ”achiziționat” cele două împrumuturi de la  BCR. Evident că sumele sunt foarte mari, dar obrazul subțire cu cheltuială se ține și cu lucruri scumpe. Câteva exemple, ca să nu se uite.

Automatizare și acces stadion, așa apar ele la rubrica cheltuieli în Primărie, au costat orașul 1.242.574 lei, în trei tranșe, între anii 2006-2009. Amenajarea spațiilor de sub tribune a costat, în doi ani, 2008-2009, 2.441.572 lei. Comparativ, primul preț pare mare, dar asta știu doar cei care au vândut produsele și cei care le-au achiziționat. La o analiză atentă, care nu se mai poate face oricum, poate ambele prețuri sunt mari.

O altă comparație, extinderea tribunelor, etapa a doua, a costat 4.459.075 lei. Sumă frumoasă, dar parcă mică în raport cu amenajarea spațiilor de sub tribune. Oricum, până la 26 de milioane mai sunt  multe reparații făcute și alt amenajări, necesare bunei desfășurări a unui meci de fotbal într-un stadion civilizat.

Direct la echipă, 7,363.800 lei de la Consiliul Local

Considerând că oricâte modernizări faci la stadion până la urmă pe teren joacă fotbaliștii, chiar dacă nu întotdeauna ei stabileau și cine câștigă, consilierii locali din acea vreme au fost largi la mână cu fondurile alocate direct echipei de fotbal. Din 2006 până 2014 au fost alocați peste 7,3 milioane lei clubului. Fie direct, prin contracte de asociere din 2008 sau din 2010, prelungite cu acte adiționale. Când nu a mai fost posibil așa, s-au dat bani pentru competiții sau prin parteneriate.

Suma anuală a fost în jurul a 1.040.000 lei, în tranșe lunare de 50.000 de lei, dar nu era o regulă. Când au început să apară discuțiile despre eventuale nereguli în privința contractului de asociere și a modului de cheltuire al banilor, sumele au scăzut, 550.000 în 2014, 800.000 lei în 2013.

Fără îndoială, vorbim despre bani mulți, atât pentru stadion, cât și pentru echipă, unii, dacă nu toți proveniți din împrumuturi care și acum grevează bugetul orașului. Cum spuneam, oamenii legii, chiar dacă târziu și probabil tardiv în privința recuperări banilor, au început să se ocupe de subiect.

Altă sumă: 5.416.097,62 lei de la Consiliul Județean și o trimitere în judecată

Cea mai bună sinteză apare în comunicatul de trimitere în judecată a lui Vasile Pruteanu și a două doamne, Mititelu Cristina și Ignatovici Lazăr-Mihaela:

În cursul anului 2008, inculpatul Pruteanu Vasile, în calitatea menționată mai sus, în îndeplinirea atribuțiunilor de serviciu și cu încălcarea prevederilor legale, a întocmit și semnat mai multe documente având ca obiect aprobarea asocierii dintre Consiliul Județean (CJ) Neamț și o societate comercială ce deținea o echipă de fotbal, în vederea finanțării și realizării în comun a unor activități de interes județean. În același context, inculpații Mititelu Cristina și Ignatovici Lazăr-Mihaela au întocmit și semnat documente, care în final toate au determinat adoptarea unei hotărâri prin care s-a aprobat încheierea, cu încălcarea prevederilor legale, a unui contract de asociere între CJ Neamț și societatea respectivă.

Contractul s-a încheiat pe o durată de 5 ani și prevedea printre altele alocarea sumei de 108.000 lei/lună până la 31.12.2008 și 90.000 lei/lună începând cu 01.01.2009 în vederea sprijinirii echipei de fotbal.

Prin aceste demersuri s-a cauzat o pagubă CJ Neamț în sumă de 5.416.097,62 lei, reprezentând totalul sumelor de bani transferate societății respective, în perioada 12.09.2008-31.12.2013, în baza contractului de asociere”.

Sentința în prima instanță îi condamnă pe toți la 2 ani și 6 luni închisoare, cu suspendare și la plata sumelor considerate prejudiciu. În același proces sunt condamnați la 3 ani închisoare, cu suspendare și reprezentanții Primăriei Piatra Neamț, Ana Monda, viceprimar la vremea aceea și Vasile Vișan, secretar, pentru 2 contracte încheiate cu SCFC Ceahlăul SA, societate pe care funcționa echipa de fotbal. De la ei se speră recuperarea a 5.495.000 lei. Instanța superioară va decide dacă lucrurile rămân așa, dar este puțin probabil să fie schimbate în folosul celor inculpați.

Ce nu a ajuns încă în instanță – afacerea deconturilor duble de la club

După 2014 a început să se manifeste o reticență în a deconta orice factură trimisă Consiliului Județean de la clubul de fotbal, inclusiv de la Asociația Ceahlăul05, urma în contract a societății vechi. Motivele sunt cunoscute și arhicunoscute. În primul rând pentru că pe vechea asociere cu SCFC Ceahlăul SA au fost descoperite plăți efectuate de Consiliul Județean și decontate cu facturi care nu aveau nicio legătură cu contractul de asociere în sine. Este de acum celebră factura de la un meci internațional, care a fost trecut în decont ca meci din Cupa României. Apoi – și de aici încep adevăratele probleme – au apărut la început zvonuri, apoi lucrurile s-au confirmat, că cei de la club au făcut duble decontări către Consiliul Județean și Primăria Piatra Neamț. De exemplu, același borș mâncat la restaurantul Noir a generat o factură, care a fost depusă pentru decont la cele două instituții. Chiar dacă nu există o sumă exactă confirmată oficial, ea este consistentă, undeva la vreo 300.000 de euro, care înseamnă, de fapt, 600.000 euro contabilizați la club. Cum au fost contabilizați este o mare problemă. Deși lucrurile sunt extrem de clare, dosarele pe baza cărora s-au făcut deconturile există, banii s-au luat și este clar pentru oricine că au fost contabilizați fraudulos, deocamdată nu avem nimic oficial că cineva îi va deranja pe vinovați. În definitiv, asta ar însemna să ajungi la adevărații vinovați de implementarea acestui sistem de spoliere a banilor orașului.

Nici ultimul copil de la o echipă de pitici nu crede că Ana Monda s-a trezit într-o dimineață cu dragoste de fotbal și, împreună cu Vasile Vișan, au zis, hai să le dăm niște bani la amărăștenii ăștia de fotbaliști. După cum nimeni nu-l suspectează pe Vasile Pruteanu că ar fi iubit din cale afară clubul Ceahlăul. Din respect față de adevăr, trebuie spus că peste tot plutea umbra lui Gheorghe Ștefan și ambiția acestuia de a concura cu prietenii Sechelariu și Porumboiu.

Ce scria Curtea de Conturi despre dubla decontare

Curtea de Conturi, într-un raport devenit public, scria: ”SCFC Ceahlăul Piatra Neamț nu are evidențiate în contabilitate, separat, plățile care se referă în documentele anexate în decont. Deși președintele societății (Viorel Măstăcăneanu – n.r.) declară pe propria răspundere și sub incidența prevederilor art. 292 Cod Penal că aceste cheltuieli nu au mai fost decontate și la alt finanțator, prin suprapunerea deconturilor transmise de SCFC Ceahlăul Piatra Neamț către CJ Neamț și UATM Piatra Neamț (unitate administrativ-teritorială cu care societatea are un alt contract de asociere), se constată că un număr foarte mare de plăți se regăsesc înscrise în deconturile ambelor instituții. În anexa nr. 59 auditorii au estimat plățile depuse drept justificare a sumelor primite de CJ Neamț pentru ultimii 3 ani, care au fost depuse și la UATM Piatra Neamț la suma de 1.387.483,67 lei. Pe cale de consecință, din finanțarea achitată pentru trei ani în sumă de 2.837.876 lei, suma rămasă drept justificată după ce au fost scăzute din deconturile transmise de societate (în valoare de 3.438.446,07 lei) a cheltuielilor neeligibile (în valoare de 364.184,76 lei) și a facturilor duble (1.387.483,67 lei) este de 1.686.777,64 lei”.

Exemplu de ”operativitate” la Primăria Piatra Neamț

La un moment dat s-a pus problema ca Primăria Piatra Neamț să facă demersuri pentru recuperarea sumelor de care s-a considerat că a fost păgubită. Era o obligație legală, dar care s-a făcut cu încetinitorul, parcă special pentru a nu deranja pe cineva.  Procedura de deschidere a insolvenței la SCFC Ceahlăul SA are ca dată de început 18 iunie 2015. Primăria face o cerere de înscriere la masa credală (frumos să te înscrii să recuperezi ceva din banii dați tot de tine!) care este formulată în data de 25 mai 2016, adică la aproape un an după declanșarea procedurii. Evident, cererea este respinsă de instanță pe motiv de tardivitate.

Valentin BĂLĂNESCU

*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 479, săptămâna 25 februarie-3 martie.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *