Garda de mediu Harghita și polițiștii caută puii de urs scoși din bârlog de niște ”inteligenți” din Neamț

Filmulețul ( vezi aici) făcut public de Asociația pentru protecția animalelor Casa lui Patrocle – Animal Rescue, a produs deja numeroase reacții în mediul online, dar a pus în mișcare și polițiștii care au făcut primele verificări. Așa s-a stabilit că filmulețul nu este făcut în județul Neamț, ci într-o pădure care ține de Ocolul Silvic Privat Gheorgheni.

Există un dosar penal în lucru pentru două infracțiuni, una care intră sub incidența Legii 205/2004 pentru rănirea animalelor, iar a doua este la OUG 57 /2007, vorbim de perturbarea intenționată în cursul perioadei de hibernare, deteriorarea sau distrugerea locurilor de reproducere. Încă nu știm ce s-a întâmplat cu puii de urs, acum sunt efective în teren care îi caută. Specialiștii care au văzut filmulețul și i-au auzit țipând au spus că mama ar fi trebuit să apară. Dacă îi găsim, specialiștii Gărzii de mediu îi vor reloca într-un areal unde să fie protejați și ocrotiți, avem un asemenea loc în județul Harghita, în zona orașului Bălan”, ne-a declarat subinspectorul Gheorghe Filip, purtătorul de cuvânt al Poliției Harghita.

Partea tristă este că filmulețul datează din ziua de 15 februarie, iar șansele ca puii de urs să fi supraviețuit fără mamă sunt discutabile.

Polițiștii au stabilit că bărbații care apar în filmuleț și ”examinează” destul de brutal puii de urs, pentru a vedea dacă sunt masculi sau femele, sunt muncitori forestieri din zona Dămuc – Bicaz Chei. Ei vor fi audiați și, cu această ocazie, polițiștii îi vor întreba ce au făcut cu puii și, mai ales, dacă i-au pus înapoi în bârlog.

 „Patru indivizi aflați pesemne într-o exploatare forestieră scot puii și-i manipulează brutal pentru a le identifica sexul! În loc să sune la 112 sau să anunțe Ocolul Silvic, sau măcar să aibă reacții de oameni normali – ei fac din asta o distracție pe măsura minților și sufletelor limitate pe care le au! Nu se știe ce s-a intâmplat cu puii de urs. Cel care a filmat lucrează pe taf undeva in județul Neamț și-i cunoaștem identitatea”, se arată în postarea de pe pagina de Facebook a Asociației Casa lui Patrocle.

Dintre sutele de comentarii, în care oamenii își ecxprimau opiniile vizavi de ceea ce ar merita muncitorii forestieri, am ales doar două.

Cât de rău îmi pare că nu era ursoaica prin zonă. Ne ajuta să scăpăm de câțiva proști. Bineînțeles că apoi dobitocii cu funcție o împușcau că a omorât niște proști, că nu se mai știa că proștii aia bipezi au atacat puii acesteia, acesta fiind și motivul pentru care i-ar fi atacat”.

Casa lui Patrocle, luați legătura cu rezervația/sanctuarul de la Zărnești adica AMP Libearty Sanctuary Bear, în caz ca puii au rămas singuri. Rezervația naturală de la Zărnești, deja a publicat pe pagina de fb, că poate prelua puii în grijă, dacă se știe exact ce s-a întâmplat cu mama urs și puiuții au rămas orfani. Dacă aceste specimene, au putut lua puii din bârlog, poate mama urs nu mai este și au omorât-o”.

C.M.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *