Semestrul doi din acest an școlar începe luni, 8 februarie, cu prezența fizică a elevilor în mare parte din școlile din județul Neamț. Protecția la incendii rămâne o temă sensibilă, după ce mai mulți pacienți au murit carbonizați în câteva spitale din țară, nu doar în secția ATI Piatra-Neamț.
Un raport al ISU Neamț dat publicității astăzi arată că sunt 160 de școli (din toate cele 330 existente) unde s-au constatat 450 de nereguli, dintre care doar 22 au putut fi remediate pe loc. Verificările au fost făcute anul trecut, când problema protecției la incendii nu era atât de presantă ca acum. Doar două școli au fost amendate cu 1.500 lei în total. Școala Gimnazială Poiana Teiului a fost una din cele două, după incendiul izbucnit fix acum un an, din cauza unor probleme la centrala termică. Probleme ce fuseseră semnalate de ISU înainte cu câteva luni. În urma incendiului, cinci copii s-au intoxicat cu fum și au fost duși la spital. Amănunte despre incendiu aici și aici.
În acest moment, funcționează fără autorizații de securitate la incendii 8 școli din județ – între care și o grădiniță – cu 9 corpuri de clădiri, conform listei complete a ISU Neamț:
- Şcoala Gimnazială Tămăşeni – corp Grădiniță, comuna Tămăşeni;
- Colegiul Tehnic „Ion Creangă” – Corp A3 și Corp B2, orașul Târgu Neamț;
- Școala Gimnazială Borlești – sat Mastacăn, comuna Borlești;
- Școala Gimnazială Trifești – sat Trifești, comuna Trifești;
- Şcoala Gimnazială „Preot Gheorghe Săndulescu” – sat Dragomirești, comuna Dragomirești;
- Școala Gimnazială Bahna – sat Bahna, comuna Bahna;
- Școala Gimnazială Bahna – sat Izvoare, comuna Bahna;
- Colegiul Tehnic „Petru Poni” – cantina, municipiul Roman.
Ca și în cazul problemelor găsite în spitalele din județ la ultimele controale derulate anul acesta de ISU Neamț, și în unele școli hidranții interiori nu funcționează, altele nu au paratrăsnet:
„Principalele nereguli constatate în urma controalelor au fost identificate ca fiind următoarele:
✓ clădirea nu este echipată cu instalație de iluminat de securitate pentru evacuare;
✓ instalația de stingere a incendiilor cu hidranți interiori nu este dotată cu instalație de iluminat pentru marcarea acestora;
✓ instalația de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu nu este în stare de funcționare la parametrii nominali;
✓ instalația de stingere a incendiilor cu hidranți interiori nu este în stare de funcționare la parametrii nominali;
✓ clădirea nu este echipată cu instalație de protecție împotriva descărcărilor electrice atmosferice.
La încheierea controalelor de prevenire, aspectele negative identificate au fost analizate cu persoanele din conducerea unităților de învățământ și a unităților administrativ teritoriale”.
Neregulile din școli au fost compensate prin exercițiile de evacuare derulate și care au condus la „o creștere a nivelului de cunoștințe atât al elevilor cât și al cadrelor didactice privind măsurile și procedurile ce trebuie respectate pe timpul manifestării unui cutremur sau a unui incendiu”, se mai arată în raportul ISU Neamț.
C.I.