Instituția Prefectului a atacat în Contencios Administrativ hotărârea Consiliului Județean Neamț din iulie anul trecut prin care era repartizată cota de 6% din impozitul pe venit pe anul 2020 localităților nemțene. Hotărârea acestei prime instanțe a fost de a da dreptate Instituției Prefectului, considerând că argumentele legale aduse susțin fapta sesizată.
În hotărârea atacată, la rectificarea din vara anului trecut, municipiilor Piatra Neamț și Roman le erau alocate doar câte 100.000 de lei, orașele Bicaz și Târgu Neamț, unități administrative mult mai mici, primeau 700.000 de lei fiecare, comunele Agapia, Girov, Gârcina, Oniceni, Vânători Neamț, Păstrăveni, Piatra Șoimului, Zănești – 500.000 de lei fiecare, comuna Grumăzești – 700.000 de lei, Poienari -800.000 de lei, Rediu- 1.000.000 de lei.
„V-am dat aceste exemple pentru a vedea cum Consiliul Județean Neamț, în anul 2020, a înțeles să împartă banii publici puși la dispoziție din cota de 6% într-un mod care nu are nicio legătură cu repartizarea corectă. Legiutorul spune că trebuie să existe transparență și că atunci când împarți banul public trebuie să ai în vederea cererea pe care o ai din partea unităților administrativ teritoriale, echilibrul și trebuie să ai în vedere și nevoia imediată pe care comunitățile respective o au”, a declarat prefectul George Lazăr.
Banii din această sursă se acordă, potrivit legii, în cursul anului respectiv, pentru finanțarea programelor de dezvoltare locală, a programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare pe care localitățile din județ, în mod justificat, nu le pot acoperi din venituri proprii. Ca exemplu de dezechilibru evident între ”cerere și ofertă”, comuna Tarcău solicita acordarea la rectificare a sumei de 6.427.000 de lei, din care 108.000 lei pentru diverse cheltuieli de funcționare – asigurarea transportului elevilor, diferența fiind necesară pentru derularea unor proiecte de dezvoltare a localității pentru alimentarea cu apă și canalizare și a primit suma de 50.000 de lei. Suma primită reprezintă mai puțin de 1,30% din necesarul localității.
Prefectul George Lazăr a accentuat faptul că prin această hotârăre s-a făcut majorității localităților nemțene o mare nedreptate, în unele cazuri suma acordată fiind mult mai mică decât necesarul, la polul opus situându-se câteva localități care aveau nevoie de mult mai puțini bani și au primit mai mulți, pe criterii de apartenență politică.
„Având în vedere sesizările primite de la mai mulți primari din județ, și în baza analizei documentației din spatele acestei hotărâri, am considerat că este o inechitate și o ilegalitate modul în care s-au împărțit banii de către Consiliul Județean Neamț, drept pentru care am promovat acțiune împotriva CJ Neamț în acel moment. Și iată că instanța ne-a dat dreptate și a constatat că alocarea acestor fonduri este abuzivă și în mod discreționar, din punctul nostru de vedere. Acest aspect am vrut să-l evidențiez, cum se împart banii în județul Neamț, în mod clar este o atitudine refractară și păguboasă” a conchis George Lazăr, în cadrul conferinței de presă de astăzi, 24 februarie.
Hotărârea luată de Instanța de Contencios Administrativ poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău, în termen legal, nefiind definitivă. Dacă instanța va da dreptate Prefecturii, banii alocați din cota de 6% din impozitul pe venit se vor întoarce la bugetul consolidat al statului, urmând ca de acolo să fie din nou repartizați județului Neamț. Iar CJ Neamț va trebui să dea o nouă hotărâre de repartizare a acestor sume respectând criteriile legale de transparență, echilibru și echidistanță.
Angela Croitoru
Alocarea fondurilor de la Consiliul Județean anul trecut o puteți consulta mai jos: