Cine crede că Primăria Piatra Neamț a suferit de lipsă de fonduri, poate să-și schimbe părerea, dacă analizează un pic cheltuielile instituției din anul trecut. Sau din anii anteriori. Să începem cu societățile municipalității, care anul trecut au primit pe diverse servicii prestate o sumă frumușică de bani. Cum au fost și executate serviciile, o puteți spune fiecare dintre dumneavoastră.
Bani primiţi de societăţile municipalităţii
- Publiserv, care a primit 12,026,828,99 lei
- Salubritas 4.728.546,80 lei
- CMI Urban 3.003.225.17 lei
- Locativ Serv 2.093.026 lei
- Parking 102.696,76, o taxă pentru concesionare teren
Cum arată aceste sume un pic explicate. De exemplu, Publiserv face multe servicii primăriei, obiectul principal de activitate îl constituie întreținerea străzilor, repararea acestora, refacerea covorului asfaltic, a infrastructurii rutiere, întreținerea canalizării, a spațiilor verzi. Pare o societate privilegiată de fosta garnitură de la Primărie. Cu toate acestea, Publiserv se află tot timpul în dificultate, nu are utilaje moderne și are probleme financiare.
În paralel, în oraș s-au făcut lucrări cu alte societăți comerciale, care nu au prețul impus precum Publiserv, care nu au contract de întreținere a străzilor cu Primăria în valoare de peste 18.000.000 lei, doar la o simplă privire. La un asemenea nivel de lucrări și comenzi, fără furtișaguri și combinații cu subcontractori, fără utilaje cumpărate aiurea și cu un program de investiții, Publiserv ar fi putut deveni un competitor serios pe piața respectivă din județ. Are cineva vreun interes să (nu) se întâmple asta?
CMI Urban, societate care a uitat de când se află în insolvență, care a fost înființată să aducă bani la Primărie, a reușit să încaseze anul trecut din conturile municipalității peste 3 milioane lei! Banii au fost luați pentru amenajarea de spații verzi. În cea mai mare măsură. Interesant ar fi să aflăm ce s-a întâmplat cu acești bani, câți au fost folosiți pentru cumpărarea de material săditor și de la ce furnizori. Important este ca ei să ajungă și să nu depășească suma primită de la Primărie. Să mai remarcăm ceva: Primăria Piatra Neamț a contractat servicii de multiplicare documente (cum s-ar spune, digitalizare pe vechi) de la societatea Urban, serviciu pentru care a plătit 25.087,40 lei.
Ca să înțelegem exact ce înseamnă acești bani pentru Urban SA, care are ca principal obiect de activitate administrarea piețelor municipiului, o simplă comparație. În anul 2019, cifra de afaceri a societății a fost de 5.421.813 lei. Dacă se respectă proporțiile și în 2020, atunci spațiiile verzi au bătut detașat încasările de la piețe! Semn că există o reală problemă în zonă și noua echipă de la primărie ar trebui să analizeze cu atenție dacă este rentabil și benefic din punct de vedere urbanistic să dea în continuare comenzi pe spații verzi aceleiași societăți. Și, dacă are cineva curiozitatea, să se uite pe situațiile de lucrări, prețuri, etc.
Locativ Serv este, fără discuție, copilul de suflet al municipiului. Primăria îi plătește tot, de la întreținerea Mall-ului, până la lucrările de dezinfecție, salarii, comisioane. Ar fi interesant de văzut, de către noii agamani, cam ce cuprind justificările din spatele respectivelor facturi, ca să își dea seama cât de necesară este societatea pentru un municipiu care a tot păstorit falimente ale unor asemenea creații artificiale.
Cheltuieli poștale vs cheltuieli la executorii judecătorești
O instituție precum Primăria Piatra Neamț este obligată prin lege ca o serie de comunicări să le facă prin Poștă. Instituție a statului român, care percepe tarife din ce în ce mai mari pentru orice serviciu. Așa că, în ultimii 5 ani, din 2016 încoace, Primăria a plătit suma de 261.332 lei, adică un sfert de miliard lei vechi. O sumă, să recunoaștem, frumușică, pentru o primărie cu greutăți financiare. Oricum, este mult mai puțin decât plătește anual cu executorii judecătorești sau cu diverse alte popriri. În 2020 suma aceasta, care arată cât de legal sau prost și-au făcut treaba unii din instituție, a fost de 7.860.570,02 lei! O sumă frumușică, care, comparativ, este egală cu suma banilor dați la Urban și Salubritas într-un an!
V.B.
*Material apărut în paginile săptămânalului Mesagerul de Neamț, nr. 476, 4-10 februarie.