Așteptată cu maxim interes, ședința Consiliului Local Piatra Neamț nu a înșelat așteptările. După ce prefectul George Lazăr a anunțat că din punctul de vedere al Prefecturii, hotărârea prin care a fost ales viceprimar Alin Lehăduș nu este legală, din cauza votului lui Liviu Harbuz, considerat demisionar, sămânța de gâlceavă era bine aruncată.
Cu multă timiditate, secretarul municipiului, Oana Sârbu,a deschis ostilitățile, aducând la cunoștința celor prezenți adresa de înștiințare trimisă de prefectul George Lazăr. Secretarul primăriei a precizat că odată ce actul administrativ a intrat în circuitul civil și a produs deja efecte juridice acesta nu mai poate fi anulat. Iar o decizie definitivă o poate lua doar instanța, după ce va asculta argumentele ambelor părți.
Consilierii din opoziție nu au dezamăgit din acest punct de vedere. Primul care s-a produs a fost Bogdan Gavrilescu. Omul care se vrea viceprimar în orice variantă, cu PNL sau cu PSD, nu contează, a reușit două lucruri. Primul să schingiuiască limba română. Al doilea, să spună că nu mai participă, el și ai lui, la ședințele următoare până nu se va reveni la legalitate. Adică până nu va părăsi Liviu Harbuz sala/ședința/consiliul local și nu se va ține cont de cerința prefectului, de a fi revocată hotărârea prin care a fost ales Lehădus. Ce nu a explicat Gavrilescu este că însuși domnia sa l-a votat pe Alin Lehăduș, după ce a negociat un post de viceprimar pentru PMP, cu condiția ca partidul să voteze alături de PNL și USR PLUS în Consiliul Județean. Cum în Consiliul Județean PMP a mers alături de PSD, domnul fost viceprimar Gavrilescu, ales pe funcție în mandatul trecut cu votul PSD, și-a dat seama că a votat greșit.
A doua intervenție a fost a doameni Florentina Moise de la PSD, care l-a copiat în toate pe domnul Gavrilescu, mai puțin partea cu votul în ședința de alegere a lui Lehăduș. Atunci nimeni nu-i putea promite postul de viceprimar, dar în noua conjunctură, alături de vivacele Gavrilescu, poate visa chiar și la postul de viceprimar cu atribuții de primar. Din acest motiv au și fost făcute câteva plângeri (direcționate) de abuz în serviciu spre organele specializate. Iar dacă Lehăduș și Irimia dispar, de ce să nu ocupe alții, care merită și știu administrație, locurile? Șefa PSD Piatra Neamț a anunțat și ea intenția de boicotare a ședințelor și a somat executivul să țină cont de părerea prefectului.
“Domnule președinte, doamnă secretar, vă rugăm frumos să nu continuați cu obrăznicia! Și să nu ne batem joc de oraș, să nu ne batem joc de oameni și să acționați doar după bunul plac al dumneavoastră. Vă cer să explicați public jocurile pe care le faceți. Public, să cereți scuze pietrenilor pentru că, de la preluarea mandatului domnului primar Carabelea persistați în greșeală și aceasta a spus-o chiar prefectul județului Neamț într-un cadru oficial. Eu zic să ne ducem la îndeplinire mandatele de consilieri locali așa cum trebuie, să ne respectăm jurământul față de Biblie și față de cetățenii care ne-au votat!” a conchis, cu patos, Florentina Luca Moise.
Liviu Harbuz, cel care a fost pe buzele tuturor a explicat stuația din punctul său de vedere:
“Aș vrea încă de la început să clarificăm un aspect: nu vorbim despre un ordin al prefectului, ci despre o informare în procedură prealabilă, să nu mai vorbim despre un ordin. Unu. Doi – am un mesaj pentru domnul Gavrilescu. Domnule Gavrilescu, ceea ce ați făcut astăzi aici, a fost așa, ca un autodenunț. Ați votat ilegal în prima ședință, cu bună știință? Ați încălcat legea, ați susținut o ilegalitate așa cum spuneți dumneavoastră? Pentru doamna Flori aș vrea să precizez, eu nu mi-am dat nicio demisie! Cred că nu ați citit atent.(.. ) Haideți să avem proprietatea termenilor. Pentru că nu avem un ordin al prefectului, repet, avem o înștiințare în procedură prealabilă. Deci, lucrurile sunt clare, n-aș vrea să inflamăm cetățenii!”.
În cele din urmă disputa a rămas deschisă, din cei 22 de consilieri, doar 12 participând efectiv la desfășurarea ședinței, opoziția ascultând de data aceasta în tăcere. Au fost votate toate proiectele, cu excepția unuia care necesita 16 voturi. Scandalul cu revocarea hotărârii privind alegerea lui Alin Lehăduș a făcut să treacă neobservată hotărârea privind prelungirea contractului de administrare a parcărilor de către Parking SA cu doar 7 luni, fără posibilitatea de prelungire. Nimeni nu a întrebat ce se va pune în loc sau cum vor fi gestionate parcările, pentru că nimeni nu știe ce va fi peste 7 luni. Dacă PMP ajunge în coaliția majoritară din Consiliul Local contratul se va prelungi pe cel puțin 25 de ani.
Angela Croitoru
Valentin Bălănescu