Aparatul de testare TR-PCR, o afacere bună pentru spitalul Târgu Neamţ

Aparatul de testare COVID 19 de la spitalul Târgu Neamţ, achiziționat după multe controverse, pare a fi o afacere profitabilă pentru spital. Acesta a fost achiziţionat de la societatea AMS 2000 TRADING IMPEX SRL, cu suma de 536.209 lei, inclusiv TVA. Din această sumă, 400.000 lei a provenit de la bugetul local al oraşului, iar diferenţa din bugetul spitalului.  În urma testărilor efectuate din vara anului trecut şi până acum, aparatul a adus venituri de 1.516.750 lei, au fost efectuate aproximativ 7.600 de teste pe pacienţi pentru care statul decontează 200 lei de pacient,  în această cifră fiin d incluse și cele  790 de persoane care s-au testat la cerere. Suma cheltuită pe reactivi și consumabile este undeva la 660.000 lei, dar chiar și așa rămâne un profit substanțial.

Au fost făcute eforturi materiale şi organizatorice pentru achiziţia şi punerea sa în funcţiune. Fără îndoială, este un câştig pentru spital şi pentru locuitorii oraşului, care nu trebuie să parcurgă cel puţin 40 km până la cel mai apropiat laborator care ar putea să le furnizeze rezultatele. În majoritatea zilelor, echipa de testare a ajuns să lucreze şi peste 100 de probe pe zi, lucru care nu ştiu să îl mai facă alte laboratoare de acest nivel din zonă.”, ne-a spus biochimist Roxana Cojocariu, responsabil cu activitatea PCR-ului.

Dr. Alexandru Pătraşcu : “ Aparatul este rentabil din punct de vedere financiar, chiar dacă iniţial mulţi erau reticienţi cu privire la achiziţia lui. Şi trebuie să luăm în calcul că pandemia va mai dura şi testările vor continua şi în perioada următoare. La început am făcut un efort financiar pentru a achiziţiona reactivii care sunt foarte scumpi dar până la urmă a meritat”.

Preţul unui test la cerere este de 325 de lei iar rezultatele se eliberează în aceeaşi zi.

C.T. STURZU

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *