Editorial.Meniul zilei: CiOrBarnă cu năsui, gulaş, gogoşi

Ciorbă de porc ungurească

Cioloș-Orban-Barna. Cei trei mușchetari ai guvernării, la cârma partidelor politice aflate într-un pact pentru putere condus la vedere de UDMR. Ungurii, în rolul cardinalului Mazarin, recunoscut pentru capacitatea de a produce intrigi, a crea conflicte și a profita la maxim de ele. În serialul  puterii în România, rolul imberbului și nesăbuitului, dar norocosului D`Artagnan este al lui Florin Cîțu, distribuit de Tarantino de la Cotroceni, de vreo 6 ani în postura de regizor și scenarist, care știe că oltenilor, dacă vrei să-i folosești, trebuie să le dai funcții și măcar iluzia puterii.

Tipic românesc, actorii nu cunosc scenariul, iar aceștia dau din coate să ia locul regizorului, dacă se poate, înainte de termenul legal, nu prin vreo revoluție, ci prin izolare la domiciliu, că tot este la modă cuvântul.

Ce le propun CiOrBarnii românilor? O comparație merită făcută cu oamenii PSD, care au făcut (și ei) istorie la guvernare.

Să începem de la noi din Neamț. În locul lui Dănuț Andrușcă, ajuns de bășcălia unei tări întregi, ca ministrul al Economiei, USR-PLUS l-a adus pe Claudiu Năsui, școlit la Paris, cu un tată adânc implicat în Afacerea Motorola. Andrușcă s-a emoționat când și-a dat seama că nu știe mai nimic din fișa postului. Năsui, în loc să-și vadă de minister, fără emoție, la fel ca și comuniștii lobotomizați la Moscova, propune o lege care să-i scoată la lumină pe copiii tuturor celor care au lucrat în Securitate. În sensul că ar trebui excluși din viața publică pe acest motiv. O inițiativă mai comunistă sau fascistă (vezi cazul  evreilor din Germania) cu greu îți poți imagina. Totuși, Năsui este ministru în continuare, necercetat de băieții de la discriminare și nici trimis la un consult psihologic la medicul Guvernului.

Voiculescu Vlad a ajuns la Sănătate pentru că spre deosebire de fosta ministresă a PSD, doamna Pintea, nu ia șpagă de la constructori români. Și mai există o deosebire, el conduce ministerul la vreme de pandemie pe persoană fizică, peste prim-ministru și restul Guvernului. A luat foc un spital? De vină sunt cei din trecut, corect, dar a cam trecut timp de când te joci la butoane și nu ești capabil să vii cu măcar o  măsură coerentă de stabilizare a situației.

Tu, Voiculescu Vlad, te bați cu Gheorghiță, de la vaccinare, că e prea mult la televizor, ridici degetele a coarne în spatele primului ministru Cîțu și orice prostie ai zice/face, vine părintele 1, Barna și părintele 2, Cioloș (ordinea e strict alfabetică, să nu discriminăm pe nimeni) și ne zic Voiculescu trebuie să rămână, pentru că trebuie. Şi e suficient într-un Guvern al competențelor negociate cu ferocitate.

Cîțu e un fel de Veorica guvernării actuale. E mare în partid, dar nu are puterea, e prim ministru, dar totul se hotărăşte prin negocieri Cioloş-Orban- Barna, după urecheli aproape publice la Cotroceni. Guvernul lui Cîțu este atacat de toată lumea. PSD și AUR o fac suspect de cuminte. Mult mai aplicați sunt cei de la USR-PLUS, care îl faultează de câte ori pot, parcă cu bunăvoința patriarhului Ludovic, nostalgic după funcția de prim ministru.

Valentin BĂLĂNESCU

 

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *