În timp ce prin faţa blocului trece o maşină cu megafon, care face reclamă Târgului de îmbrăcăminte şi încălţăminte din Piatra-Neamţ, ne facem datoria să vă ţinem la curent cu ce se mai zice prin ţară şi prin lume despre pandemie, despre vaccin, despre Paşaportul de vaccinat.
Nu credeam că o să-mi placă vreodată reclamele astea cu megafoane prin cartier, dar de data asta am fost de-a dreptul încântat, mi-a dat senzaţia (falsă, desigur) că trăiesc din nou într-o lume normală, brava lor, se vede că au o grămadă de treabă, să fie sănătoşi!
Aşadar, cităm de la Agenţie de ştiri Rador: „China este prima țară din lume care lansează pașaportul de vaccinare”, titrează La Stampa, detaliind că anunţul a fost făcut duminică de ministrul chinez de externe Wang Yi. Pașaportul va fi inclus într-un sistem bazat pe aplicații și coduri QR, pe care China l-a adoptat deja pentru a urmări deplasările cetățenilor, pentru a reglementa accesul lor la transportul în comun și pentru a verifica dacă au intrat sau nu în contact cu persoane pozitive la coronavirus, explică ziarul italian. Scopul documentului este facilitarea călătoriilor internaționale către și dinspre China, iar Beijingul este dispus să încheie acorduri cu alte țări pentru a asigura recunoașterea reciprocă a acestor tipuri de documente la nivel internațional ’’, mai scrie La Stampa.
Noi am mai scris în Mesagerul de Neamţ despre Paşaportul de vaccinat care nu poate fi obligatoriu dar cam va fi, pe principiul „Dacă nu, stai acasă!” (vezi Fix în pix din februarie 27, 2021) sau despre vaccinarea care nu este obligatorie, dar cam va fi, pe principiul: „Vrei nu vrei, bei Grigore aghiazmă” (vezi Fix în pix din martie 7, 2021). Ne facem, în continuare, datoria de a vă ţine la curent.
Acum, având în vedere evoluţia rapidă, moda de primăvară-vară a fenomenului, şi aflând noi, spre exemplu, că în Austria a fost interzis temporar vaccinul AstraZeneca (în urma unor decese cam dubioase), iar la noi, în urma unor laborioase studii ale OMS s-a stabilit că acest vaccin este valabil şi la cei peste 65 de ani, aşadar avem vaccin şi suntem printre primii din Europa la vaccinat, cităm surse:
HotNews.ro, 7 martie: „Austria suspendă vaccinările cu un lot de AstraZeneca după decesul unei persoane și îmbolnăvirii alteia. „Măsură de precauție, nu există în prezent o relație de cauzalitate”.
Digi 24, 9 martie: În România, „Aproape 60.000 de persoane de peste 55 de ani s-au programat la vaccinarea cu AstraZeneca în ultimele 24 de ore. Locurile care au devenit disponibile pe platforma de vaccinare se ocupă într-un ritm alert. 59.522 persoane de peste 55 de ani s-au programat pentru vaccinarea cu AstraZeneca începând de luni, când au fost ridicate restricțiile de vârstă’’.
O chestie pe care, în ianuarie, o semnalau şi nemţii:
„Într-o declarație a Comisiei permanente pentru vaccinuri de la Institutul Robert Koch, principala agenție de sănătate publică din Germania, se spune că „nu există date disponibile în prezent pentru a stabili cât de eficientă este vaccinarea peste 65 de ani”.
Din acest motiv, comisia a recomandat ca vaccinul să fie utilizat numai persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani.
Despre cei pe care-i … preocupă grija
Desigur, la nivelul Uniunii Europene se coace paşaportul digital pentru Covid, şi se preconizează că acesta va cuprinde trei componente:1) să arate că posesorul lui a fost vaccinat; 2) că are un rezultat negativ la un test PCR; 3) că persoana respectivă are anticorpi în urma trecerii prin boală. Aşa susţine vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, citat de ziarul grec Efimerida ton Syntakton.
S-au stabilit, deja şi termenele pentru aprobarea unei forme unice pentru tot blocul comunitar, care va fi prezentată de Comisia Europeană la data de 17 martie pentru a fi discutată la reuniunea şefilor de stat şi de guvern din 25 martie.
Între timp, aflăm că nu suntem singuri pe lume, iar România este şi în atenţia agenţiei chineze Xinhua în privinţa primele două cazuri ale tulpinii braziliene ale coronavirusului. Având şi ei o grijă cu noi. Xinhua titrează: „Odată cu identificarea acestei noi tulpini, cele mai importante trei mutații ale virusului și-au făcut simţită prezența şi în această țară din Europa de Est”, constată agenţia chineză, adăugând că „autoritățile încearcă să ia măsuri suplimentare pentru a combate noul val al pandemiei și speră să ușureze situația prin intensificarea campaniei de vaccinare, care a început pe 27 decembrie 2020”.
În acest context, suntem obligaţi să-l cităm pe domnul prim Câţu Florin, care scrie pe Facebook, cu un optimism dezarmant: „Revenim la normalitate, împreună, dacă vom continua să fim responsabili! În luna martie primim 2.6 milioane doze de vaccin. În luna aprilie primim cel puțin 3.1 milioane doze de vaccin. Am avut grijă să aloc (s.n. adică persoana I-a singular, nu Executivul, nu ministrul sănătăţii, alt subiect, ci el, personal) resursele necesare ca până la finalul lunii septembrie să avem cel puțin 10.4 milioane de români vaccinați cu ambele doze de vaccin.
P.S. Nu există NICIUN scenariu în care România intră în lockdown. Am promis că ținem România deschisă de Crăciun și de Revelion, ne-am ținut de cuvânt. Vă asigur că așa va fi și în perioada Sărbătorilor de Paște’’.
Frumos, dar mai vedem noi, fiindcă Reuters scrie că, deja, al treilea val face ravagii în Europa. Iar atât domnul prim, cât şi domnul preşedinte, sunt în contact direct cu Europa. Iar de promisiuni neonorate suntem sătui.
Or’şcât, recunosc din nou: mi-a plăcut reclama pentru Târgul de Îmbrăcăminte şi Încălţăminte auzită de la maşina cu megafon. Mi-a adus aminte de vremurile normale când mă enerva.
Cristian TIMOFTE