Fix în pix.Pregătiţi-vă zâmbetul pentru fotografie. Vorbim despre poza de pe Paşaportul de vaccinat

Deşi în ianuarie, preşedintele nostru era foarte tranşant în privinţa  Paşaportului de vaccinat (nu de vaccinare, cum greşit se tot scrie, vorbim aici despre persoana a I-a şi  II-a singular), sfatul nostru este să vă pregătiţi din timp. Dacă vreţi ca în vara asta să mai plecaţi de-acasă, să mai călătoriţi pe-afară. Nu vă mai luaţi după ce vă spun unii şi alţii. Ascultaţi aici. Dacă nu, nu!

„Nu consider că este o idee bună. Trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar trebuie folosit pentru motive medicale nu pentru călători. Sunt date importante pentru medicul de familie sau pentru oricine dacă persoana ajunge la urgență. Însă, să folosim aceste certificate ca să împărțim populația Europei în două nu mi se pare un lucru bun”, a declarat Klaus Johannis (în ianuarie, imediat după propunerea Greciei)

Între timp, alaltăieri:  „Europa optează pentru caracterul voluntar al vaccinării, dar studiază introducerea unor pașapoarte de vaccinare”, titrează agenţia spaniolă EFE, în timp ce Reuters anunţă că aceste paşapoarte ar putea fi disponibile până la vară. Vorbind la sfârşitul recentului summit al liderilor europeni, desfăşurat joia aceasta prin videoconferinţă, cancelarul german Angela Merkel a explicat că este nevoie de circa trei luni pentru a se pregăti baza tehnică pentru emiterea unor astfel de documente.

În context, preşedintele nostru, participant activ la summit, a mai întors-o puţin. Adică ar cam fi de acord, totuşi, cu paşaportul care, n-ar mai fi un lucru rău, ci chiar unul bun. Cităm de pe site-ul oficial:

”Referitor la certificatele de vaccinare, Președintele României s-a pronunțat pentru o abordare coordonată și unitară la nivel european, susținând că certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale, iar procesul de identificare a elementelor tehnice pe care să le conțină un certificat la nivel european va trebui să continue”.

În fine, până una alta, acest certificat la nivel european poate fi tradus, cu alte cuvinte, drept Certificat de vaccinat. Adică răspunde la întrebarea directă: eşti sau nu eşti vaccinat?! Nimic altceva. În traducere liberă: Dacă nu eşti vaccinat, stai acasă.

Europa va avea două categorii de cetăţeni: vaccinaţi şi nevaccinaţi. Să vedem cum va fi şi în România care, se vede, trage la indigo tot ce zice Europa. Chiar dacă e un fel de alba-neagra.

Poate, la vară, dacă vrei să mergi pe litoral, la Techirghiol, la Amara sau la Durău, la recepţie trebuie să prezinţi Paşaportul (adeverinţa) de vaccinat. Cine ştie?!

Cristian TIMOFTE

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.