Nemțenii din 12 comune au acces gratuit la diagnosticarea bolilor de plămâni

De astăzi, 15 martie și până pe 28 mai se derulează campania de diagnosticare gratuită a bolilor de plămâni pentru locuitorii din 12 comune ale județului Neamț. Au fost alese localitățile din mediul rural unde este cea mai mare incidență a tuberculozei în ultimii doi ani: Podoleni, Borlești, Dumbrava Roșie, Pipirig, Răucești, Văleni, Botești, Săbăoani, Cordun, Trifești, Pâncești și Icușești.

Localnicii din aceste comune sunt invitați la Caravana Screening TB, un cabinet medical mobil pus la dispoziție de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” București în proiectul derulat împreună cu Direcția de Sănătate Publică Neamț. „Laboratorul mobil asigură accesul nemțenilor, aproape de casă, la consultații medicale gratuite realizate cu ajutorul aparaturii de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei. Caravana este dotată și cu un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei, dar și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale din caravană sunt asigurate de personal medical specializat”, se precizează într-un comunicat remis redacției de reprezentanții „Marius Nasta”.

Primele activități din cadrul proiectului încep în comuna Podoleni, în perioada 15-18 martie 2021, după care caravana va fi prezentă în comuna Borlești din 19 până în 24 martie 2021. Pacienții diagnosticați cu tuberculoză vor fi direcționați către cabinetele Programului Național de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei din județul Neamț. În paralel vor beneficia de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate UNOPA. „Persoanele care vor primi bilet de trimitere catre medicul specialist din partea echipei de la caravană vor fi ajutate în vederea finalizării procesului de diagnosticare și pentru asigurarea accesului la tratament până la vindecare. În judeţul Neamț, activităţile de informare şi suport în comunități sunt realizate de Fundaţia Centrul pentru Politici si Servicii de Sănătate din Bucureşti CPSS, partener al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” în acest proiect”.

Proiectul inițiat de institutul „Marius Nasta” și finanțat din fonduri europene a pornit de la o situație îngrijorătoare: „În anul 2020 am avut o incidență a tuberculozei în creștere în grupurile controlate cu ajutorul caravanei în zona rurală – populație defavorizată care nu are acces la servicii medicale. Am avut o incindență de 220 de cazuri la 100.000 de locuitori, iar în 2019 aveam o incidență de sub 60 de cazuri. Oamenii nu au mai venit la spital, au rămas acasă și au răspândit bacilul. Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces facil la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale”, declară dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.

„Tuberculoza este o patologie debilitantă pentru persoanele din mediile defavorizate care accesează uneori foarte greu serviciile medicale și de aceea Direcția de Sănătate Publică Neamț, prin Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății și Coordonare AMC, se va implica activ în reușita acțiunilor. Ne bucură implicarea județului nostru în acest proiect, care continuă astfel demersurile anterioare, proiecte de control TB, derulate, ca și proiectul pe care îl demarăm acum, cu sprijinul rețelei de asistență medicală comunitară, al medicilor de familie și al autorităților locale”, adaugă dr. Daniela Florina Marcoci, șefa Departamentul Supraveghere în Sănătate Publică din cadrul DSP Neamț.

C.I.