Municipiul Piatra-Neamț găzduiește în această perioadă conferința ”Orașe și comunități. Viziune 2030”, organizată de Asociația SMARTiCITY și platforma jumptosmart.ro, în parteneriat cu Primăria Piatra-Neamț. Cu acest prilej a venit la Piatra-Neamț Excelența Sa Ambasadorul Estoniei în România Ingrid Kressel, pentru a împărtăși autorităților locale din regiune experiența digitalizării din Estonia.
Evenimentul se desfășoară la Rubik Hub, cu participarea fizică sau on-line a primarilor din Piatra-Neamț, Bacău, Roman, Suceava, alături de reprezentanți ai Guvernului, Parlamentului, ai unor companii din IT&C, energie, dar și ai societății civile. Principalele teme de discuție vizează digitalizarea serviciilor publice, tranziția către orașul verde și sursele de finanțare pentru proiectele urbane.
Astăzi, în prima zi a conferinței speakerii au adus în atenție obstacolele întâmpinate în procesul de digitalizare, dar și soluții care pot duce la depășirea acestora.
Conferința a fost deschisă de primarul Andrei Carabelea: „Această conferință are loc pe axa Oradea-Piatra-Neamț Cluj-Napoca și acest fapt nu este o coincidență, ci mai degrabă un semn al unei evoluții firești. A deveni oraș inteligent înseamnă a deveni sustenabili și a putea implementa cei 3 piloni ai sustenabilității: oameni, economie și mediu. Doar pornind de la punerea în echilibru a acestor principii se poate dezvolta sustenabil un proiect de oraș inteligent. Cred că în România adminstrația încă trebuie să învețe să fie eficientă și să se pună în slujba cetățenilor. Iar acum trebuie să facem un efort comun pentru a pune și tehnologia în slujba oamenilor. Dacă reușim să sicronizăm cele 2 procese vom reuși să accelerăm ritmul dezvoltării.”
Ambasadorul Estoniei a vorbit despre câteva din soluțiile care au ajutat Estonia în implementarea procesului de digitalizare.
”În Estonia strategia de digitalizare a fost lansată acum 26 de ani. Și în cazul nostru a existat o rezistență în prima etapă, când au fost implementate cardurile de identitate. Educația este o soluție care îți permite să depășești teama de schimbare, care este firească când nu știi ce urmează să se întâmple. Noi avem programe de robotică încă de la grădiniță, dar în același timp se organizează cursuri în biblioteci pentru persoanele în vârstă și cei care nu au acasă calculator sau Internet. Totodată, e foarte important să începi cu legislația pentru a institui obligația de a oferi servicii on-line și pentru a permite implemntarea de soluții noi”, a declarat Ingrid Kressel.
Lucrările conferinței vor continua și vineri 19 martie începând cu ora 09.00.
Evenimentul va fi transmis LIVE pe pagina https://www.facebook.com/oraseinteligente și pe pagina https://www.facebook.com/municipiulPiatraNeamt1.
Un comentariu
INAINTE DE DIGITALIZAREA ASTA FACETI CURAT IN ORAS
IN ESTONIA SIGUR E CURATENIE NU SI LA KIATRA DOM CARABLEMBEA.
LA CONFERINTE E COOL DE MERS DAR GUNOIUL E PUS SUB PRES.
LA PUNCTUL DE BELVEDERE DE PE COZLA E O MIZERIE IMENSA…PLUS IN MULTE ALTE LOCURI…..