Poliţia şi Jandarmeria îi amendează democratic pe protestatari

Protestele de stradă de la Piatra-Neamţ au creat două tipuri de reacţii online: o parte dintre pietreni le-au considerat dovezi de patriotism şi de implicare, iar o altă parte – dovezi de inconştienţă şi lipsă de respect faţă de efortul comun făcut până acum pentru limitatrea pandemiei. Cert este că sute de oameni, mulţi din cartierul Speranţa, au venit cu taxiurile în centru şi au manifestat împotriva restricţiilor impuse de autorităţi.

Prefectul George Lazăr respectă dreptul la protest, cu două amendamente pentru protestatari: „Eu personal consider că în democraţie, şi România este un stat democratic, un stat care tinde să-şi perfecţioneze democraţia şi în partea de societate, pentru oameni, şi în partea instituţională, fiecare om are dreptul de a protesta cu privire la evenimente, măsuri care sunt impuse sau la alte aspecte. Mai departe mergând, consider că atâta timp cât acţiunile de protest sunt paşnice, nu există probleme, se respectă cât de cât măsurile, discutăm despre aspecte cotidiene, normale, care nu pot să împieteze cu nimic bunul mers al societăţii. Mergând şi mai departe, în legătură cu orele târzii la care cei care au protestat au înţeles să-şi continue acţiunea, consider că ar trebui şi ei, protestatarii, să încerce să respecte limita de ora 22 pentru că toată lumea respectă. Nu le ia nimeni dreptul la protest, mai mult acceptăm forma de protest şi înţelegem dorinţele lor, ar trebui şi ei să încerce să intre în graficul orar de ora 22. Iar nepurtarea măştii nu mi se pare ok. Aici există un risc, conştient sau inconştient asumat de cei care protestează, în sensul că nepurtarea măştii şi nerespectarea distanţării s-ar putea să-i expună chiar pe ei noului coronavirus”.

Dincolo de dreptul de a protesta, jandarmii fac verificări pentru a-i identifica pe participanţii la acţiune, iar poliţiştii au aplicat deja 10 amenzi.

Nu s-a stabilit încă cine i-a scos în stradă, fiind un protest spontan nu este autorizat, nu este un organizator, dar se vizionează imaginile, pentru identificarea persoanelor care ar fi putut să instige şi să organizeze, dar şi a celor care au încălcat prevederi legale”, ne-a declarat Magdalena Muraru, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Neamţ.

Activitățile privind manifestarea publică au fost coordonate de jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț”, a precizat Georgiana Moşu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ. „La nivelul Poliției municipiului Piatra-Neamț au fost dispuse măsuri specifice pentru supravegherea și fluidizarea traficului rutier, delimitarea căilor de acces și identificarea participanților, fiind suplimentate forțele care au acționat în teren în vederea prevenirii producerii unor incidente deosebite în planul ordinii și siguranței publice. În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale în valoare de 3.000 de lei. Recomandăm cetățenilor să respecte prevederile legale pentru prevenirea răspândirii pandemiei de Covid-19 și a celorlalte norme legale în domeniul ordinii și liniștii publice, asigurându-i totodată că vom manifesta echilibru, echidistanță și fermitate în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu”.

Până la urmă, din toată povestea, cei mai câştigaţi au fost taximetriştii.

C.M.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *