Palatul regal din Bicaz este de (prea) mulți ani victima lipsei de patriotism și de responsabilitate a celor care au condus sau conduc comunitatea. O comunitate care trăiește într-un loc cu un imens potențial turistic nevalorificat în niciun fel, deși ar fi cheia care ar deschide ușa spre prosperitate. Este ușor de intuit forța de atracție a unei reședințe regale amenajate ca muzeu, într-o zonă prin care trec mii de oameni lunar, în plin sezon, spre Lacul Bicaz și spre Valea Muntelui. Administrația locală n-a gândit astfel și a optat pentru a folosi un simbol al Coroanei drept sediu pentru primărie. Noua destinație a implicat modificări, pentru a încăpea fișetele și birourile, iar secretariatul de la etaj a fost ”învelit” într-o cușcă din tâmplărie PVC albă cu termopan, în numele confortului termic. Fațada a fost împovărată cu sute de kilograme de cabluri, țeava de evacuare condens de la centrala termică a fost scoasă prin zid, iar tomberoanele au fost amplasate la loc de cinste în capătul unui balcon. Statutul de monument istoric al imobilului a fost mereu scuză pentru neinițierea unor minime lucrări de întreținere, deşi primăria a obţinut, constant, zeci de autorizații de la alte instituții, necesare pentru alte tipuri de lucrări şi a „supravieţuit”.
În plus, actualul primar, aflat la al treilea mandat, invocă mereu opoziția unor foști consilieri locali la accesarea unor fonduri norvegiene, pentru renovarea clădirii, ca și cum acest lucru justifică lipsa oricărei inițiative ulterioare. Astăzi, Palatul regal arată mai rău decât o școală rurală veche, iar cel mai grav lucru este că terasa din spate a început să se prăbușească. Pietrele au căzut pe o porțiune unde a cedat zidul, însă alături e ”bombat”, gata să se desprindă, iar balustradele și treptele sunt instabile, gata să cadă şi ele.
„Am aplicat la CNI pentru construirea unui sediu nou de primărie”
Prăbuşirea zidului terasei palatului este un semnal serios de alarmă, previzibil după ani întregi în care nu s-a făcut absolut nimic pentru renovarea imobilului, exceptând amenajările interioare discutabile. Nici măcar nu au fost înlocuite burlanele şi ulucele care au căzut, iar apa de ploaie care se prelinge direct pe ziduri nu pare să deranjeze pe nimeni. În lipsa primarului Nicolae Sălăgean, care are momentan probleme de sănătate, am discutat cu viceprimarul Răzvan Surdu, deranjat că am făcut fotografii într-o zi de duminică şi nu în timpul programului. Prima frază este cea moştenită de la primar: „Trebuie să ne coordonăm cu cei de la Direcţia pentru Cultură, pentru că este monument istoric şi fără acordul lor nu se poate face nimic. Trebuie pentru fiecare operaţiune în parte solicitat un acord, nu ştiu dacă ştiţi. Vineri am discutat cu cineva de la Inspectoratul de Stat în Construcţii tocmai pe această temă. Au căzut nişte pietre din zid, nu afectează structural clădirea, ci doar terasa respectivă. O să luăm legătura, după ce obţinem aprobarea de la cultură, cu arhitecţii şi proiectanţii acreditaţi să facă astfel de reparaţii, după care va putea face lucrarea respectivă orice firmă de construcţii, dar sub supravegherea unui specialist. Din momentul în care s-a întâmplat povestea de acolo am anunţat Prefectura şi încercăm prin fondurile acelea pentru calamităţi să facem lucrarea, pentru că altfel va trebui să aşteptăm până se aprobă bugetul. Ştiu că apa curge direct pe ziduri, am constatat că sunt nişte probleme cu burlanele, pentru acestea voi lua măsuri cât de curând să fie curăţate. Pot să vă spun că deja am aplicat la Compania Naţională de Investiţii pentru construirea unui sediu nou de primărie într-o locaţie în oraş, astfel încât acest palat să poată intra într-un proces de restaurare completă şi să devină muzeu aşa cum îi este locul”.
Prefectul: „Consider că este iresponsabilitate”
George Lazăr, prefectul de Neamţ, are o atitudine critică în privinţa edililor din Bicaz: „Dacă a trimis cineva o înştiinţare către Prefectură, va fi discutată în comisia din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care va analiza povestea şi pe cale de consecinţă o să facă un raport care va fi trimis ministerului. Dar eu ştiu că orice primărie are bani în buget ca să poată să-şi facă lucrări. Şi dacă nu este buget pe anul acesta, are voie să cheltuie 1/12 din bugetul pe anul trecut, nu cred că-l împiedică nimeni, domnul viceprimar să pună mâna să citească un pic legislaţia. Primăria Bicaz nu a luat, până la momentul ăsta, nicio măsură în privinţa reşedinţei regale, deşi a avut extrem de multe oportunităţi de a accesa fie fonduri europene, fie fonduri guvernamentale. Faptul că edilii de acolo nu fac absolut nimic de ani şi ani consider că este o dovadă de iresponsabilitate. Reşedinţa regală nu avea de ce să fie primărie, din punctul meu de vedere. Un primar inteligent făcea acolo muzeu, lua legătura cu Casa Regală să organizeze ceva o dată pe an, de 10 mai, crea o poveste care să atragă oameni şi alta ar fi fost soarta clădirii. Ei au făcut sediu de primărie, au pus tavane false peste picturi şi geamuri termopan ca la sanatoriu! Să ai singura reşedinţă regală din judeţul Neamţ şi să n-o pui în valoare deloc, ba dimpotrivă s-o laşi să se deterioreze este inadmisibil”.
Şefa Direcţiei pentru Cultură: „Primăria a greşit, nu Prefectura are bani, ci Consiliul Judeţean”
Rocsana Josanu, şefa Direcţiei pentru Cultură Neamţ, ne-a declarat că nimeni de la Primăria Bicaz nu a solicitat niciodată vreun aviz de lucrări pentru vreo intervenţie cât de mică. Iar dacă ar fi solicitat ar fi obţinut în maxim 30 de zile.
„Când este vorba despre monumente istorice, dacă trebuie să intre în comisie, avizele au prioritate, aşa am procedat întotdeauna. Durează maxim o lună, în funcţie de programarea şedinţelor comisiei, dar pentru o intervenţie de punere în siguranţă se dau avize şi fără acceptul comisiei. Însă întotdeauna când este vorba despre monumente negjlijate, se găseşte cineva să dea vina pe alţii. Primarul zice că a avut proiect mai demult pe fonduri norvegiene, dar nu există niciun proiect pentru că nu l-a făcut, a fost probabil o simplă discuţie. Acum, după ce s-a surpat zidul, am pus în vedere primăriei că trebuie să facă urgent o expertiză tehnică şi între timp să găsească o soluţie de consolidare provizorie a terasei. Expertiza trebuie făcută ca să vedem exact care este situaţia clădirii şi care sunt intervenţiile care trebuie făcute în regim de urgenţă, pentru că doar prin expertiză se stabilesc cauzele şi soluţiile. Dar Prefectura nu are niciun ban, că doar Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit de atâtea ori în cazul multor monumente, a pus pe ordinea de zi problematica monumentelor şi s-a dispus un set de măsuri. Dar de unde să dea bani Prefectura? Primăria trebuie să se adreseze Consiliului Judeţean, iar Consiliul Judeţean are bani pentru monumente istorice şi dacă nu are ar trebui să găsească!”.
Cristina MIRCEA
3 comentarii
Nu interesează pe nimeni nimic ci doar banul public și putere.
Știți ceva?
I-a durut fix în pix. Și pe primar și pe consilieri.
Când treci prin Bicaz, oraș de oraș, ce mai (!), vezi cât de gospodari sunt toți.
Abia de la mandatul 8 face ceva si primarul. Pana atunci hiberneaza. N-a facut nimic niciodata si tocmai acum v-ati gasit sa-l deranjati ? El stie doar sa ranjeasca fatarnic dar realizari ZERO.