Ideea desființării Parcului zoo Piatra-Neamț, lansată abrupt de primarul Andrei Carabelea, a pornit de la un filmuleț în care o ursoaică, ținută în captivitate ani de-a rândul, continua să se învârtă în cerc și după ce a petrecut 3 ani într-o rezervație naturală. A urmat un val de reacții pe internet, s-a vorbit despre ”cușca imaginară” și, brusc, a apărut ideea desființării parcului, bazată pe un sondaj de opinie pe Facebook, la care ar fi răspuns 3.600 de pietreni. Inițiativa primarului nu se poate concretiza decât prin votul consiliului local, după ce va fi întocmit un proiect de hotărâre în acest sens. Efectul imediat al discuțiilor publice a fost că unii oameni au înțeles că deja parcul s-a închis, iar administratorul, care a preluat acest parc pe pierderi și a investit vreme de 5 ani, nu are nicio certitudine că va putea prelungi contractul de concesiune și, firesc, nu mai vrea să facă nimic. Iar din propriul lui sondaj de opinie, făcut pe două agende pe care le are la casa de bilete, a rezultat că 420 de pietreni nu sunt de acord cu desființarea parcului și doar doi agreează această idee. Asta ca proporții sau procente reprezentative.
”Urșii au crescut la circ, de asta se învârt în cerc”
Dorin Todirică, administratorul parcului, este revoltat, dar nu are opinii despre desființarea parcului, că doar ”nu-l ia cu el în mormânt”. Îl irită doar jumătățile de adevăr: ”E adevărat că ursoaica eliberată într-o rezervație naturală se mișcă în cerc, dar a crescut 8 ani la circ. Au fost 3 surori care se băteau crunt între ele și astea două care au ajuns la Parcul zoo au omorât-o pe a treia. În anul 2000 au fost aduse aici. Păi dacă eu am contractul cu primăria din 2015, de ce-mi pui mie în cârcă faptul că nu le asigur condiții? Eu am hârtie de la Ministerul Mediului că spațiul este suficient pentru doi urși. Dar am fost de altă părere și, în 2014, înainte de a lua în concesiune parcul, când îl aveam în administrare de la Perla, eu am vorbit și a luat-o la Brașov pe ursoaica Irina sau Ina, cum i se mai spune. Și a rămas Anca, și tot eu am făcut adresă să o ia și pe ea. Iar pentru modificarea grotei urșilor am hârtie făcută din 2018 către primărie, la care n-am primit niciun răspuns. Le-am cerut să vină să rezolve cu infiltrația de apă, că sunt infiltrații din munte și o să se dărâme grota într-o zi, și am zis că dacă rezolvă cu infiltrațiile și repară bazinul, să aduc nutrii. Iar protecția din fier de deasupra cuștii e făcută de mine când am preluat parcul, că înainte nu exista. Asta apropo de cui îi pasă de animale, dar și de siguranța vizitatorilor”.
În zi de început de martie, parcul e vizitat de părinții cu copii. Cei mici ascultă explicațiile despre animale, citite de părinți de pe pancartele lipite de cuști și așa află despre lame, râși, dihori, struți, mufloni, vulturi de seară sau iepuri de rasă mare. Posibilități de încântare a copiilor sunt multe. De la automatele la care pot prinde o jucărie sau un recipient pentru făcut baloane, până la dat în leagăn, poze într-un ou de dinozaur sau călărit spinarea unui elefant, care poate fi activat contra cost și scoate sunete, și se mișcă, ca de altfel și dinozaurul. Există și mașinuțe electrice și până a nu se descuraja administratorul existau și ponei, pe care copiii îi puteau călări. De aici și opiniile părinților care cred că parcul e sigur, e o altfel de posibilitate de divertisment pentru cei mici și este necesar. Cu animale cu tot.
”Primarul Carabelea nici măcar nu m-a contactat”
”Comentariile de pe Facebook, în care oamenii spun că Nicu Albu a făcut aici parc de agrement, nu un parc zoo sunt false”, spune Dorin Todirică. ”Urșii existau din 1906, se vede în fotografiile puse de primărie, nu de mine. Nu vor prelungirea contractului cu mine, nu e nicio problemă, dar desființarea parcului zoologic, pentru care eu am luptat și e singurul parc autorizat, nu e o idee bună. Eu am autorizații de la mediu, DSV, minister, de peste tot. Majoritatea oamenilor care vin în parc sunt din Iași, Bacău, Suceava, Roman, Focșani, iar până la Galați alt parc nu este. Nu știu dacă parcul din Rădăuți a obținut autorizație. Cum poți să spui că nu vezi oportunitatea? Păi cei care vin din alte localități cheltuie bani în Piatra-Neamț. Dumneavoastră în locul meu ați mai face investiții? Cum vii, printr-un contract, să ceri atâtea lucruri și pe 15 septembrie gata? Trebuie să mă apuc de desfăcut, nu? Nu mai pun problema că relocarea animalelor poate să dureze foarte mult. E vorba despre construcții, voliere, sală de jocuri, poduri, leagăne, toate construite în 4 ani. Se pleacă de pe un principiu total greșit. Animalele sunt aduse de mine, cum să le țin flămânde? Desființăm, pentru că animalele sunt chinuite, dar când desființezi nu tot în niște cuști le pui? Că doar nu le dai drumul pe stradă! Despre ce vorbim? Nu e decizia mea, nu mă cramponez de nimic, pe unde am fost am construit și am lăsat în urmă, eu și la 70 de ani o iau de la zero. Dar primarul Carabelea nici măcar nu m-a contactat. Problema este că desființarea pare o chestie foarte ușoară, nu e parcul meu și n-am să mă duc cu el în mormânt, ce-am vrut să fac, am făcut pentru că am avut meteahna asta de mic. Anul trecut a fost al cincilea an de contract, care a fost un an sacrificat și cât a fost parcul închis în pandemie, nu m-a întrebat nimeni cum îl țin, deși am avut cheltuieli cu angajații, mâncare la animale, utilități. Anul acesta va fi iarăși de sacrificiu, pentru că s-a făcut un scandal care a luat amploare, zic eu nejustificat, și deja foarte multă lume știe că parcul s-a închis și mă sună să mă întrebe. Nu era corect să stabilim de comun acord care animale ar fi chinuite, să găsim soluții pentru ele și să vedem ce aducem în loc? Eu zic că nu sunt chinuite, se înmulțesc în captivitate și sunt hrănite foarte bine”.
În fostul cuptor țărănesc, unde se făceau plăcinte vestite în tot orașul – loc pe care administratorul nu vrea să-l mai deschidă anul acesta, este acum bucătărie pentru animale. În frigider erau salată, banane, struguri, ouă și carne, iar mașinile de gătit și vasele în care se face mâncarea pentru animale arată impecabil. Condiții net diferite de vremea în care parcul era administrat de Urban și înregistra pierderi de 3 miliarde pe an, mirosea îngrozitor și nu avea nicio posibilitate de divertisment în afară de simpla vizionare a animalelor.
”Ne place să venim în parc, dar nu să vedem animalele captive”
Printre vizitatori erau și 3 fetițe de 12-13 ani. Toate văzuseră filmulețul, impresionant de altfel, cu ursoaica rămasă captivă în cușca ei imaginară. Poate fi un argument pentru o decizie. Dar nu radicală, și nu singurul. O spun ele însele, într-un fel subtil: ”Animalele sunt captive de atâta timp, nu știm ce soluții există. Ursul ăla care se învârtea continuu ne-a marcat. Ne place să venim în parc, dar nu să vedem animalele captive”.
Fetele erau în fața cuștilor cu păuni. Cu cozile deschise și foarte frumoși. E adevărat, ei nu se învârteau.
Într-un leagăn din lemn, acoperit, care înlocuiește cu succes vechile bănci, erau doi părinți cu un copil de nici un an. Tatăl ne-a spus că ”Parcul trebuie păstrat. Pentru Piatra-Neamț este o atracție, mai ales pentru copii. Și pentru părinți este comod. Mai servești o plăcintă, o bere, poți supraveghea copilul, este gard, nu iese în stradă, te poți relaxa câteva ore”.
Pe spatele elefantului, o fetiță însoțită de mama ei, ne-a spus ferm că-și dorește să se plimbe cu poneiul care nu mai este în parc, din păcate. Iar mama este la fel de fermă: ”Eu nu am o părere bună despre desființarea parcului, este răcoros vara, e super. Erau ponei și fetiței mele îi plăcea să se plimbe. Și-și dorește să vină. Am observat că mulți copii își doresc frecvent să ajungă la parcul zoo. Este altceva față de ce avem în oraș. Copiii au nevoie de alt fel de divertisment, nu ca adulții care merg la muzeu sau la teatru. Fata mea vrea să-i citesc de pe pancartă ce animal este și unde trăiește. Că vrea primăria să facă un parc de aventură pe Cozla e foarte bine, dar e pentru copiii mai mari. Celor mici ce le rămâne dacă desființează parcul zoo? N-ar trebui să-i întrebe și pe părinții lor? În fond, se presupune că și ei au fost la vot, nu?”.
Cristina MIRCEA
END
3 comentarii
Bai administratorul lu” peste, daca vrei doar parc zoo atunci desfiinteaza zona de servit bauturi bahice si mici si stai doar cateva zile in cusca ursilor sa vezi si tu cum este sa stai in cativa metri patrati…nu-ti candeste mirosul care se ridica chiar in centrul orasului.Unde in lumea asta s-a mai vazut gradina zoologica, ma rog mult sus ” gradina Zoologica”??? Aceast spatiu a fost amenajat de Nicu Albu dar nu ca si parc zoo si nici lasat sa fie ca destinatie de parc zoo.
In ultimii ani , parcul arata ca o gospodarie mizera, cu gunoaie pe langa gard, mirosuri de fecale si animale chinuite pentru distractia oamenilor.Desfiintarea!
Cine a văzut acest sondaj? Celălalt a circulat de câțiva ani pe internet. Animalele sunt chinuite, în zonă miroase oribil!! Ce puțin vara, casele din jur sunt ”parfumate” îngrozitor”