Valul 3 de coronavirus a luat pe nepregătite Ministerul Sănătății, după tipicul românesc. Deși oficialii au de multă vreme informații – primul caz de infectare cu tulpina britanică fiind confirmat încă din luna ianuarie (cazul Giurgiu), autoritățile de la București au lăsat totul pe ultima sută de metri. În trei luni de zile nu s-a făcut nimic pentru organizarea celorlalte spitale care să suplinească îngrijirea pacienților Covid. Cele care de mai bine de un an de zile numai cu asta se ocupă, sunt deja depășite de situație. Oamenii ajung la spital cu forme grave de boală, după ce unii se tratează acasă la sfatul și după rețeta medicilor de familie (în cel mai fericit caz), alții se tratează singuri cu antibiotice luate fără recomandarea medicilor. Zilnic crește numărul celor care au nevoie de terapie intensivă și numărul de paturi disponibile în toată țara a fost crescut foarte puțin: 1.408 paturi în secțiile ATI, potrivit declarației lui Raed Arafat din 20 martie. Capacitate care aproape s-a atins într-o săptămână, 1.386 de pacienți fiind internați în secțiile ATI din țară, potrivit datelor oficiale de ieri, 28 martie.
Cu toată conjunctura epidemiologică, anticipată cel puțin la modul declarativ, Ministerul Sănătății a venit abia pe 25 martie cu proiectul de ordin care să deschidă și alte spitale pentru îngrijirea pacienților – confirmați sau suspecți Covid. În schimb, în aceeași zi, 25 martie, a apărut hotărârea nr. 20 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență privind interzicerea ieșirii din case după ora 20, printre altele. Este o contramăsură la lipsa unor măsuri concrete pentru sistemul sanitar și care a scos oamenii în stradă, la proteste nocturne, în mai multe orașe din țară. De trei luni de zile ministerul n-a făcut nimic și nici nu și-a pus la treabă oamenii din subordine. Definiția unui caz Covid și prioritizarea testării n-au mai fost actualizate din 24 februarie (foto). În aceste condiții, spitalele dedicate bolnavilor Covid vor trebui să se descurce cu numărul mare de bolnavi gravi cel puțin încă o lună de zile de-acum încolo: proiectul de ordin al MS este în dezbatere publică până pe 22 aprilie și nu se știe când anume va fi aplicabil.
Cert este că acum nu există soluții. Spitalele Covid sunt blocate de vreo două săptămâni, nemaifiind locuri disponibile în ATI. La Piatra-Neamț s-a ajuns din nou la peste 300 de bolnavi pozitivi și zeci de suspecți internați în Spitalul Județean de Urgență. De mai bine de o săptămână capacitatea din ATI este depășită, câte 12-13 pacienți având zilnic nevoie de oxigen, mare parte din aceștia trebuind intubați. Este tot mai dificil, fiindcă la spitalele din Moldova nu sunt locuri. În lipsa ordinului atât de necesar, spitalele care ar putea îngriji pacienții refuză să se implice. „Am tot insistat în acest week-end la colegii de la spitalele din județ, să mai țină câteva zile pacienții suspecți, fiindcă n-avem locuri. N-am găsit înțelegere! De la Spitalul Roman ni s-a spus că nu au circuite”, ne-a declarat astăzi, 29 martie, dr. Cristina Iacob-Atănăsoaie, directorul medical al SJU Piatra-Neamț.
De la ministrul Vlad Voiculescu era de așteptat să acorde o atenție deosebită Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț după incendiul din ATI. Nu să vină public cu un raport cât de sumar, cât să sprijine dotarea cu surse de oxigen necesare îngrijirii pacienților gravi.
C.I.