Alba-neagra cu două paturi ATI Covid la Spitalul Roman

Până la sfârșitul lunii februarie 2021, la Spitalul Municipal de Urgență Roman existau două paturi în ATI pentru îngrijirea pacienților Covid. În urma unor calcule și pe baza dispoziției Direcției de Sănătate Publică Neamț, spitalul romașcan nu a mai internat bolnavii critici, ci i-a trimis la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț. Între timp, deși numărul pacienților Covid grav a tot crescut și spitalele dedicate nu au mai avut locuri în ATI nici la Piatra-Neamț și nici în alt spital din Moldova, nu s-a mai revenit asupra deciziei.

Asta până ieri, 5 aprilie, când la spitalul romașcan a ajuns un oficial din Ministerul Sănătății. În urma discuțiilor, conducerea SMU Roman și-a flexibilizat atitudinea și a schimbat puțin registrul. În sensul că va reda în circuit Covid măcar cele două paturi ATI: „Din luna octombrie 2020 am alocat pacienților Covid două paturi în ATI, din cele 6 pentru suspecți. De la sfârșitul lunii februarie nu am mai avut pacienți Covid, am primit directivă de la DSP Neamț, probabil erau locuri suficiente în spitale. Acum, DSP în acord cu ministerul a decis să relocăm cele două paturi ATI. Urmează ca, după ce primim avizul DSP, probabil la sfârșitul lunii aprilie- începutul lunii mai, să putem interna din nou pacienți în ATI”, explică Laura Trifan, purtătoarea de cuvânt a SMU Roman.

Din perspectiva DSP Neamț, lucrurile stau cu totul altfel. În situația în care de vreo 3 săptămâni ATI-ul de la Piatra-Neamț nu mai face față la gravitatea cazurilor și doar moartea mai face diferența, nuanțele sunt extrem de importante: „Conducerea Spitalului Roman a cerut, la finele lunii februarie, să nu mai interneze pacienți Covid pe cele două paturi, fiindcă nu mai erau mulți pacienți și pentru că secția trebuia igienizată. Am aprobat solicitarea, iar pacienții care necesitau terapie intensivă au fost mutați pe timpul lucrărilor de igienizare. Acum, după discuțiile avute ieri la Spitalul Roman cu doamna Mihaela Ciocoiu, din cadrul Ministerului Sănătății, s-a revenit și vor fi repuse la dispoziția bolnavilor Covid cele 2 paturi ATI de la Roman. ”, precizează Radu Firăstrău, șeful DSP Neamț.

Până atunci, se speră că mai repede va fi autorizat Spitalul Orășenesc Târgu Neamț, dar doar pentru internarea bolnavilor Covid cu forme medii. Este cel mai avansat cu pregătirile compartimentului și după ce vor fi montate cele 20 surse de oxigen în secția Medicină Internă, va urma procedura autorizării de către Ministerul Sănătății. Fiind încă în stare de alertă, probabil că etapele birocratice nu vor lungi aprobarea.

C.I.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *