Strategia Naţională Anticorupţie se aplică, cu succes și la vedere, pe site, în Primăria Piatra Neamţ. În decembrie anul trecut, când se plimbau cadouri de protocol, nu putea fi ocolit nici primarul Andrei Carabelea. Spre deoasebire de alți oficiali din Neamț, cu multă scrupulozitate, cu comisie de inventariere și musai evaluare, primarul și-a declarat cadourile primite ”la protocol”.
Două gift box-uri, în limba stămoșească cutii de cadouri, a primit primarul. Comisia a venit, a evaluat și a făcut proces verbal, ca să știm și noi ce și cum. Unul conţinea un ornament fulg de nea din cristal Swarovski – evaluat undeva între 25,66-57,50 euro şi o felicitare la 2,26 euro. După evaluare, cadoul a fost restituit, principial, celui care s-a gândit la primar!
Cel de-al doilea cadou este mai interesant: conţinea o sticlă de vin Issa Charm, un borcan de zacuscă, un borcan cu carne la garniţă şi o felicitare. Bunul necomestibil, adică felicitarea, a fost restituită, după ce a fost și ea evaluată în euro, fără să ni se precizeze cursul la care s-a făcut evaluarea. Din păcate, comisia de inventariere nu ne spune ce s-a întâmplat cu sticla de vin, borcanul cu carne la garniță și cu cel de zacuscă, deși ar fi fost interesant, mai ales din punctul de vedere luptei anticorupție. Înțelegem că un ornament și două felicitări pun în pericol integritatea la nivelul conducerii primăriei, că cine știe ce pot ascunde ca mesaj, dar să nu se facă o comisie de degustare, una de analiză a cărnii și a legumelor care au fost folosite la zacuscă, plus una care să inestigheze dacă acestea nu provin cumva din activități ilicite? Iar rezultatele ar trebui puse și ele pe site-ul instituției, să vadă tot pietrenul că primarul nu se spurcă cu felicitări sau ornamente, dar, la urma urmei, poate este și el om și nu returnează un vin, o cărniță sau o zacuscă. Mai ales că ultimele două sunt și greu de evaluat în moneda europeană spre care tindem să ne aliniem oficial și deocamdată o folosim doar în evaluări pe site-ul primăriei.
Cum ridicolul nu ucide, să spunem că toate acestea fac parte din strategia anticorupţie adoptată de de primăria pietreană, prin care se “condamnă corupţia în toate formele în care se manifestă“, și se “aderă la valorile fundamentale, principiile, obiectivele şi mecanismul de monitorizare a Strategiei Naţionale Anticorupţie“.
M.N.
PS: În altă ordine de idei, trebuie să ne cerem scuze pentru toate criticile aduse în legătură cu numărul mare de funcționari din instituție. Este clar că au foarte multă treabă și că este de maximă importanță.