Un articol publicat de Mesagerul de Neamț, a fost folosit ca unul din argumente de Avocatul Poporului pentru a stabili că responsabilii cu asistența socială din Primăria Bârgăuani nu și-au făcut treaba. Viața familiei Tabacaru a devenit un caz după ce Ionuț, bătut de tatăl lui, a fugit de acasă și presa a scris. Mesagerul de Neamț n-a făcut o simplă relatare a situației copilului dispărut, ci a fost la fața locului și a scris despre indiferența unei comunități, de la vecini și rude, până la autorități. Acest lucru a fost constatat și de Avocatul Poporului.
Într-un comunicat semnat de Renate Weber se precizează: ”Faptul că responsabilii din Primăria Bârgăuani cunoșteau situația familiei, că tatăl îl bate pe minor și îl exploatează pe acesta, punându-l la muncă de la vârsta de 7 ani, că mama acestuia, persoană cu handicap a fost la un pas de a fi ucisă de soț, pentru care a fost emis și un ordin de protecție la un moment dat, rezultă și din articolul publicat de ziarul ”Mesagerul de Neamț” la data de 19 februarie 2021, intitulat ”Indiferența naște monștri: Talibanul de la Bârgăuani și-a lovit nevasta cu hârlețul, și-a bătut copilul cu furtunul și e liber…”, în care este citată opinia asistentei sociale din cadrul Primăriei Bârgăuani și din care rezultă că avea cunoștință de toată situația”.
În aceste condiții, Avocatul Poporului i-a recomandat primarului de Bârgăuani să asigure respectarea legii privind promovarea și protecția drepturilor copilului, în vederea identificării precoce a situațiilor de risc în care se pot afla copiii din comunitate, să asigure perfecționarea pregătirii profesionale continue a personalului cu atribuții în domeniul asistenței sociale și să implice membrii Consiliului Comunitar Consultativ în identificarea și soluționarea situațiilor concrete ale familiilor cu risc la nivel local, în special în situațiile care privesc copiii.
Concluzia amară a instituției este că ”Familia a fost monitorizată doar teoretic, nu și practic și cu toate că mediul în care trăiau minorii era cunoscut, situația lor a fost tolerate chiar de către cei care erau obligați să intervină”.
Comunicatul integral îl puteți citi mai jos:
Recomandarea43_2021