Bălțătești. Primăriţa este acuzată că “aranjează” un concurs pentru cuscră

Goana după un post în sectorul bugetar a devenit un fel de sport național în România, iar județul Neamț nu face excepție. Chiar putem spune că ocupăm o poziția fruntașă, în condițiile în care situația de la Primăria Crăcăoani, unde primărița și-a angajat băiatul pe funcția de city-manager, fără teama că ar putea intra în conflict de interese, este greu de depășit de cineva. Bălțătești, comună cu ștaif turistic și pretenții, nu este nici ea ocolită de acuze privind concursuri trucate. Un post aparent insignifiant, de bibliotecară, a aprins spiritele și au apărut acuze directe la adresa primăriței Emilia Acozmei. Ce legătură ar putea avea primărița cu un asemenea concurs? Aparent, nici una în afară de organizarea acestuia. Dacă una dintre concurente este cuscra primăriţei, lucrurile se pot schimba, dacă dăm crezare unei concurente respinse.

Un prim concurs anulat

În data de 2 februarie, Primăria Bălțătești anunța scoaterea la concurs a postului de bibliotecar la biblioteca comunală. Pe 1 martie trebuia să se desfășoare probele care să stabilească câștigătorul. A urmat, firesc, faza depunerii dosarelor. Două au fost pretendentele la postul scos la concurs.

Prima, doamna Maria Vrânceanu, a cărei fiică este căsătorită cu fiul primăriței. În afară de această ipostază, doamna Vrânceanu este cunoscută în comună ca întreprinzător privat cu un relativ succes în afaceri, dar și ca șefa magazinului Profi din centrul localității. Un om ajuns la maturitatea suficientă de a ocupa un post de responsabilitatea celui de bibliotecară comunală. Probabil, nu extrem de bine plătit, dar dătător de satisfacții pe linia stresului, a timpului liber și a posibilităților de autoinstruire, ca să nu mai vorbim despre programul destul de lejer și neaglomerat.

A doua, o tânără de 29 de ani, tot din Bălțătești, care nu se poate lăuda cu afaceri private, nici cu legături de rudenie cu primarul. Are în schimb un curs de specialitate bibliotecar-studii superioare pe care le-a absolvit pe 5 februarie anul acesta, plus 5 ani când a muncit în Italia cu cărțile, ocupându-se cu distribuția și comenzile de carte. A avut şi o experiență de 11 luni ca asistent manager la Asociația “Ținutul Zimbrului”.

Scandalul a izbucnit în momentul în care dosarul mai tinerei concurente a fost respins pe motiv de vechime în muncă și Oana Nițoaia a făcut contestație. Logică, în mare măsură, deoarece cerea o explicație simplă: de ce este condiţie obligatorie ca o persoană care concurează pentru acest post să aibă 6 ani vechime, dacă aceşti ani nu sunt în specialitate?

Răspunsul primarului a venit ca la carte: ”Condiţiile specifice pe care trebuie să le îndeplinească persoana care participă la concursul pentru ocuparea postului vacant de bibliotecar au fost stabilite în conformitate cu prevederile HG nr. 286/2011, pentru aprobarea Regulamentului, (…) precum şi a Legii nr. 334/2002, legea bibliotecilor”.

După scandal și în condițiile în care concursul părea mai dificil de susținut, s-a găsit soluția anulării acestuia. Primarul Emilia Acozmei zice ceva de viciu de procedură și aruncă ”vina” anulării în curtea Bibliotecii Județene: ”Primul concurs a fost suspendat datorită unui viciu de procedură, în sensul că iniţial nu am trecut ca şi condiţie vechimea în domeniul studiilor. Domnul Cojocaru de la biblioteca judeţeană, care face parte din comisia de selecţie a dosarelor şi din comisia de examinare mi-a spus că e bine să punem ca şi condiţie vechime în specialitatea studiilor. Dânşii de fapt au suspendat concursul. Iniţial s-a scris doar vechime în muncă. Oana Alexandra Niţoaia a depus acte vechime la cules căpşuni”.

În versiunea contestatarei, lucrurile stau un pic altfel: ”Eu am sunat a doua zi la Biblioteca Judeţeană să-i întreb de cei şase ani vechime ca şi condiţie aşa cum a fost iniţial la primul concurs. Ei mi-au spus că ei se ocupă doar de partea profesională a candidaţilor şi că de organizarea concursului se ocupă primăria. Şi am mai întrebat de ce s-a suspendat concursul şi mi-a zis că o să primesc răspuns scris acasă”.

Al doilea concurs, fără concurență

La ora la care apare acest text concursul are deja un câștigător. A fost admis doar un singur dosar și nimeni nu face un secret din faptul că este vorba despre cuscra primăriței. Proba interviului, de miercuri 4 aprilie nu poate să-i pună probleme unei persoane cu atâta experiență, cum spune chiar doamna primar: ”Cuscra mea are studii economice. Dar nu e vorba că e cuscra mea, pentru că putea fi oricine. Eu nici nu știu cine s-a mai înscris la concursul de pe 12 aprilie. Din comisie fac parte secretara comunei, consilierii din cadrul aparatului primarului și o persoană de la biblioteca județeană”.

În legătură cu comisia și neștiința și neimplicarea primăriței, candidata respinsă are o altă versiune: ”Comisia de examinare a dosarelor urma să se întâlnească la ora 15, pentru selecția și verificarea dosarelor. Însă luni de la primărie, văzând mesajul meu trimis pe e-mail de vineri, că voi aduce actele, luni au întrunit comisia de selecţie mai devreme, undeva la ora 12. Ședința a avut loc cu uşile închise. Din comisie au făcut parte directorul adjunct de la Biblioteca Judeţeană, primăriţa şi secretarul comunei. Asta se întâmpla luni, în ziua selectării dosarelor. În ziua când am depus contestaţia au venit de la Piatra Neamţ directorul şi adjunctul de la Biblioteca Judeţeană şi s-au întrunit în comisie alături de cei doi membri din primărie, plus primăriţa. Au intrat în şedinţă la ora 14 şi au ieşit la ora 16. Eu nu ştiu dacă doamna primar avea voie să intre la acea şedinţă a comisiei”.

Între timp, a fost anunțată o altă dată pentru concurs și toată lumea este de acord că doamna Maria Vrânceanu, singura cu dosarul valid în noile condiții de concurs, va câștiga fără emoții după interviul de miercuri, 14 aprilie. Iar familia mărită a primarului Emilia Acozmei va crește cu încă un bugetar.

Oana Alexandra Niţoaia: “Mă nemulţumeşte faptul că într-o comunitate așa de mică nu se urmăresc interesele cetăţenilor, ci doar cele personale. Când am susținut un examen la Bacău pentru calificarea de bibliotecar studii superioare m-am întâlnit cu cuscra primăriţei din Bălţăteşti, moment în care mi-a ridicat suspiciuni cu privire la faptul că şi ea se va înscrie la concursul pentru funcţia de bibliotecar. Ulterior, făcându-se anunţul pentru concurs s-a impus condiţia de şase ani vechime. Asta se întâmpla pe 5 februarie. Am făcut o contestaţie, pentru a mi se oferi o explicaţie legală, de ce trebuie obligatoriu şase ani vechime, dar am reuşit să aduc şi eu un document, care atestă că am şase ani vechime, respectiv 5 ani din Italia şi un an de zile la Asociaţia Ţinutul Zimbrului. În Italia am lucrat într-o fabrică de cărţi, m-am ocupat cu distribuţia cărţilor şi cu comenzile. Eu am întârziat cu documentele din Italia, pentru că a durat să le traduc şi au ajuns şi târziu. Eu vineri am depus dosarul de candidat şi luni am dus actele din Italia cu vechimea în muncă. Avocatul meu mi-a spus că am dreptul legal de completare la dosar chiar şi în ziua care este programat concursul. Eu vineri am depus prin e-mail la primărie actele în limba italiană şi am menţionat că luni le voi aduce legalizate şi traduse. Acum se organizează iar concurs, dar eu nu mă mai pot înscrie pentru că nu aş îndeplini cei şase ani de specialitate a studiilor, conform condiţiei impuse la concurs. Dar care studii? Că nu se menţionează ce fel de studii. Eu am studii de geografie-turism. Acest post trebuie să fie scos pentru debutant, pentru că şi fostul bibliotecar a lucrat 30 de ani şi a pornit ca şi debutant şi abia după 10 ani a ajuns să aibă gradul 1 de specialitate. Însă primăria va pune acum din prima un bibliotecar cu gradul 1 de specialitate. Adică nu poţi să vii novice în acest domeniu şi să fii pus direct bibliotecar gradul 1 specialitate ca şi cum ai avea vechime în acest post nu ştiu câţi ani. Ca să nu vă mai spun că ajungând bibliotecar grad 1 specialitate. cuscra doamnei primar va deveni automat şi directoarea căminului cultural. Şi va avea încă un venit în plus. Se vede de la o poştă că totul este cu dedicaţie. Concursul este cu dedicaţie pentru cuscra primăriţei”.

Mihaela Vrînceanu: „Am avut mari emoţii. A fost o tematică foarte stufoasă. Lucrând în învăţământ 9 ani şi ocupând un post de bibliotecar la nivel de şcoală vreau să implementez copiilor din comună o viziune despre carte, care de fapt este pierdută. Vreau să implementez copiilor faptul că, cartea este o dezvoltare personală. Asta a fost motivarea mea de a mă înscrie la acest concurs. Eu ştiu că familia Niţoaia mă critică însă eu nu voi răspunde la acuze şi vreau să las faptele să vorbească. Că era sau nu cuscra mea doamna primar eu tot mă înscriam la concurs. Putea să fie oricare primar eu asta mi-am dorit întotdeauna să fiu bibliotecar. Iar să mă contracandideze una care a cules căpşuni în Italia şi care spune despre mine că până la 50 de ani ai mei nu am făcut nimic, asta nu accept. Am doi copii şi muncesc de tineri. Am muncit şi eu în Italia dar nu m-am regăsit acolo şi am ales să muncesc la mine în ţară. Eu vreau să promovez comuna prin intermediul acestei biblioteci. Domnul Niţoaia să ştie că oricine ar fi fost primar la Bălţăteşti eu eram contracandidata soţiei lui”.

Ciprian Traian STURZU

3 comments

 • Ana

  aprilie 16, 2021 at 9:15 am

  Așa e! Cum să te contracandideze, frate, una care nu știe ce și cum în primărie, în comună? Păi ea, contracandidata, nu știe decât să implementeze căpșuni prin țări străine. Dacă dânsa (cuscra) nu s-a regăsit dar s-a căutat în țara ei și s-a regăsit, are tot dreptul să fie bibliotecară, căci asta și-a dorit întotdeuna și dacă și-a dorit…
  Doamnă, știți ceva? Fiecare pasăre pe limba ei piere. Indiferent de vechimea în cântat.

  Și o întrebare pentru organizatori (presupunând că printre ei se află și un specialist în limba română): proba scrisă în ce constă?

  Răspuns

 • Nicu

  aprilie 16, 2021 at 5:24 pm

  Trebuie să fii inconștient sa te înscrierii la un concurs fata sa te interesezi cine mai concurează. Doar noi suntem la putere deci angajam pe cine vrem. Iese cin e trebuie. Daca staipe fara sa i-ți fie rușine ca nu stii lucruril e astea

  Răspuns

 • Iosub

  aprilie 16, 2021 at 11:42 pm

  Mi-as dori pentru aceast “teatru absurd” o comisie de etica, deaorece Doamna Primar Emilia Acozmei nu este un cadru neutral pentru a lua o decizie definitiva pentru ocuparea acestui post de bibliotecar in comuna Baltatesti.

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *