Când vine momentul să aducă sugarul de la spital acasă cu maşina, toţi părinţii sunt tensionaţi şi îngrijoraţi, aceasta fiind prima călătorie în familie. Cu siguranţă abia aşteaptă să facă acest lucru, ştiu că au nevoie de un scaun auto sigur şi probabil au făcut deja toate pregătirile necesare.
Dacă urmează să fii unul dintre ei, să ştii că vei avea nevoie de un model de scaune sau scoici auto pentru bebeluşi şi, totodată, va trebui să te asiguri că a fost corespunzător montat.
Ce este scoica auto?
Scoica auto este acel scaun auto pentru bebeluşi fără de care nu vei putea să transporţi micuţul cu maşina de la spital până acasă. Aceasta trebuie montată corespunzător către spatele maşinii. Se poate poziţiona pe bancheta din spate sau pe scaunul de lângă şofer, dacă a fost dezactivat airbagul frontal.
În vreme ce bebeluşii care îşi susţin bine capul pot călători într-un scaun convertibil, scoica auto pentru bebeluşi este special concepută pentru a asigura poziţia orizontală potrivită şi suport adecvat pentru cap şi gât. Spre deosebire de scaunele auto convertibile, scoicile auto pentru sugari pot fi uşor scoase şi puse în maşină, iar unele se pot fixa pe cadrul căruciorului. Aceste facilităţi asigură transferul bebeluşului care doarme, fără a-l deranja.
De ce ai nevoie de scoică auto pentru bebeluşi
Nu deţii maşina personală, dar vei călători deseori cu micuţul cu taxiul sau alte maşini. Scoica auto este uşor de transportat şi de fixat şi îţi facilitează transferul în cărucior, fără a deranja copilul.
Facilitează poziţia perfect plană şi asigură suportul adecvat pentru gât şi cap, lucruri pe care multe cărucioare standard nu le fac.
Părinţii au nevoie de mai multe flexibilitate pentru a transfera sugarul din cărucior în maşină şi invers, chiar şi atunci când micuţul doarme.
Sunt compacte şi uşor de ridicat şi de manevrat.
Cât timp se poate folosi scoica auto?
Scoicile auto, la fel ca toate scaunele auto, au limite pentru vârstă şi greutate, limite peste care nu se mai pot utiliza pentru că nu mai sunt sigure pentru micuţul pasager. Astfel, dacă bebeluşul a atins greutatea maximă de 13 kilograme sau vârsta de şase luni, scoica auto va trebui înlocuită cu un scaun auto adecvat.
Cum recunoşti cele mai bune modele de scoici auto?
Toate scoicile auto comercializate trebuie să respecte standardele de siguranţă. Pe lângă acest aspect, când cumpără o scoică auto, părinţii ar trebui să ţină cont de câteva aspecte importante:
- Cât de uşor se instalează şi se manevrează?
- Se poate curăţa uşor? Husele sunt detaşabile şi lavabile în maşina de spălat?
- Este compatibilă cu cadrul căruciorului pe care deja îl au? În prezent, brandurile renumite de cărucioare vin în întâmpinarea părinţilor cu adaptoare care facilitează fixarea scoicii auto pe cadrul căruciorului. Există însă şi sistemele de călătorie 2 în 1 sau 3 în 1 care conţin pe lângă scoica auto şi cadrul căruciorului, compatibilitatea fiind astfel deplină.
- Cât de mult timp se poate păstra orientat către spatele maşinii? Aceasta este poziţia cea mai sigură şi este de dorit ca părinţii să o prefere.
Alte caracteristici de care se poate ţine cont la cumpărarea unei scoici auto
Cu toate că siguranţa este prioritară când vine vorba despre scoicile auto pentru bebeluşi, părinţii se vor orienta şi după estetica şi design, preferând anumite modele şi culori. Chiar şi aşa, merită să nu scape din vedere câteva aspecte importante:
- Ţesătura să fie respirabilă şi să prevină supraîncălzirea copiilor;
- Cochilia să fie cât mai robustă şi să fie prevăzută cu protecţie reglabilă împotriva impactului lateral şi cât mai multe poziţii pentru ham.
- Scoica ar trebui să fie cât mai uşoară şi mai versatilă, să nu ocupe mult loc în maşină, dar să asigure spaţiu suficient sugarului.
- Se nu fie foarte lungă pentru a rămâne spaţiu suficient pentru scaunele din faţă.
- Să aibă cât mai multe poziţii de înclinare.
- Să fie confecţionată din materiale ecologie şi să nu existe muchii sau spaţii înguste în care sugarul se poate răni.
- Să se poate monta şi demonta cât mai simplu şi să aibă indicatori pentru poziţia corectă.
- Să poată fi fixată cu centura de siguranţă în cazul în care părinţii circulă cu o maşină străină.