Interviu cu primarul Ion IONIȚĂ
– Domnule primar, prin ce împrejurare ați intrat în executivul Primăriei Dragomirești?
Acest pas a fost făcut acum doi ani, mai bine spus în 2018, ca primar interimar, înainte fiind consilier local. Din câte am observat, în administrația publică locală nu este nevoie de o școală în domeniu. Ca primar, trebuie să fii un bun gospodar, cinstit, corect, alături de locuitorii comunei tale. Să respecți cetățenii, să îi ajuți atunci când este nevoie.
– Totuși, comuna a beneficiat, în anii din urmă, de investiții importante, ca atare, cam cât a mai rămas nemodernizat din sistemul rutier local?
Neasfaltate, cred că în jurul procentului de 60%, în schimb, drumurile principale, cele care leagă satele între ele, sunt modernizate și bine realizate. Se poate circula dintr-un sat în altul fără probleme. Chiar și anul trecut, am avut în lucru un drum, pe relația Unghi-Chilia. Comuna are șase sate, respectiv Dragomirești, Vad, Unghi, Hlăpești, Mastacăn și Borniș.
– Ce investiții ar trebui realizate în aceste vremuri în comuna dvs.?
Evident, la capitolul infrastructură, extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare. Avem trei sate mici, Borniș, cu 50-60 familii, Mastacăn, cu 70, iar Unghi, tot cu vreo 50. Noi am încercat să realizăm anumite investiții, însă sunt puțini utilizatori, iar o investiție mare pentru un sat cu 50 de case nu se justifică. Imaginați-vă o rețea de canalizare cu zeci și zeci de miliarde lei vechi, pentru un sat cu doar câteva zeci de case. Char și în condițiile în care toate gospodăriile se vor racorda, situația nu se va schimba. În final, investițiile nu s-ar justifica în privința costurilor uriașe. Vom continua cu modernizarea drumurilor.
– Cât privește infrastructura școlară?
A fost reabilitată Școala Gimnazială Dragomirești, lucrarea fiind finalizată anul trecut. Investiția a fost recepționată. Apoi în satul Vad avem o grădiniță nouă, iar la Unghi un after-school modern. În satul Hlăpești nu mai funcționează școala. Sunt copii puțini, iar în satul Borniș nu mai avem niciunul. Este trist, dar adevărat. În acel sat sunt 4-5 copii, dar nu au, încă, vârsta de școlarizare. La Mastacăn, sunt vreo șapte copii, iar satele sunt foarte îmbătrânite.
– Cum v-ați descurcat cu învățământul online?
În general, bine. Profesorii s-au implicat activ, iar primăria a achiziționat 100 de tablete. Elevii au mai primit tablete și de la o fundație, iar necesarul a fost acoperit și nu am avut probleme.
Centru de bătrâni la Vad
– Comuna Dragomirești a avut și are un patrimoniu cultural interesant.
Așa este, dispune de un cămin cultural nou în satul Vad, dar și de un muzeu al comunei. Sunt obiective importante la care se adaugă și superbele biserici din sate. Toate acestea fac din comuna noastră un reper turistic, domeniu la care trebuie să lucrăm în viitorii ani. Mai avem o problemă. Clădirea primăriei locale este crăpată în mai multe locuri. Este o construcție veche, ridicată în primele decenii ale secolului trecut. Construcția nu mai rezistă multă vreme, iar în acest sens am făcut o cerere la Compania Națională de Investiții. Am făcut toate demersurile pentru ridicarea unui nou obiectiv, de a obține o finanțare în acest scop. Deocamdată, nu a fost stabilită suma necesară, dar vom apela la experții în domeniu. Cu siguranță, finanțatorul se va lua și după numărul de locuitori al comunei, dar și după numărul de salariați. Primăria are doar 16 angajați, care își desfășoară activitatea în două clădiri. Nu este confortabil nici pentru cetățeni, ca să se plimbe cu o hârtie la semnat prin mai multe locuri. Sunt oameni în vârstă, care nu trebuie plimbați dintr-un loc în altul. În fapt, ne dorim o primărie nouă, cu toate birourile într-o clădire.
– Câte societăți comerciale mai importante sunt pe teritoriul comunei?
Mai mare, este doar una, care are vreo 30 de angajați, dintre care 8 sunt din comuna Dragomirești. Este o fabrică de termopane. Mai avem vreo șase societăți agricole.
– În aceste condiții, comuna ar avea vreo perspectivă de dezvoltare?
Cred că da. În satul Vad se construiește un centru pentru bătrâni cu dizabilități. Acolo se vor crea locuri de muncă, iar proiectul este construit de Consiliul Județean Neamț. Cu siguranță, centrul va avea nevoie de forță de muncă mai aproape, ca angajatorul să nu plătească abonamente sau alte facilități. Mai mult, salariații din comună vor fi foarte aproape de centru. Noi am donat Consiliului Județean Neamț terenul.
– Ce alt obiectiv, ca perspectivă, s-ar mai putea ridica pe teritoriul acestei comune?
Altă perspectivă nu avem în acest moment.
Rețea de gaz metan
– În ultima vreme, s-a pus în discuție alimentarea satelor cu gaz metan?
Da. Noi deja am început să întocmim precontracte cu gospodarii care vor gaz metan în casă. Acțiunea a fost făcută în proporție de 20% în satul Hlăpești, ca apoi, funcție de numărul cererilor, să vedem cum se prezintă situația, ca să știm câți clienți potențiali vom putea avea în viitorul apropiat. Avem un aviz de principiu de racordare la magistrala care trece prin satul Nisiporești. Am încercat să înființăm o asociație cu UAT-urile Bârgăoani, Văleni, Ștefan cel Mare, dar, ca și noi, și Bârgăoani are o problemă, legată de numărul de sate. În administrare sunt 13 sate, în mare parte cu număr mic de locuitori. Domnul primar Petrică Șchiopu spunea că sunt patru abonați într-un sat, iar în aceste condiții cine duce și cine se racordează la rețea, atâta vreme cât numărul de locuințe este mic. Acum s-a cam schimbat foaia, materialul lemnos este scump și din ce în ce mai puțin. Într-un fel, oamenii își doresc gazul metan, tocmai din aceste motive. Dar, vom vedea ce ne va rezerva viitorul.
– Cu ce investiții importante, ca realizare, veți ieși, peste patru ani în fața oamenilor?
La ora actuală, este greu de răspuns. Am reușit să prindem un proiect prin GAL, privind înființarea unui parc comunal în satul Unghi, unde este after-school-ul și unde se va organiza Sărbătoarea Salcâmului. Apoi, mai avem un proiect pentru 3 kilometri de asfalt pe Situații de Urgență. Se discută deja cum că ar fi fonduri pentru așa ceva. Mai avem un proiect pentru 5 kilometri de asfalt, dar momentan nu sunt bani. Probabil, vor fi în anii viitori. Cu pandemia de acum și cu activitatea mult mai redusă din industrie, este foarte greu de adunat bani în vistieria țării. Lumea ar trebui să vadă realitatea care este în țară și să nu aibă pretenții prea mari în aceste momente grele. Totul a fost închis și blocat.
A consemnat Constantin NEGRU
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 487, săptămâna 22-28 aprilie.
2 comentarii
Domnule primar, întâi sa trageți utilități pe străzi și apoi sa le asfaltați. Nu faceți cum au tot făcut înaintașii dumneavoastră. Dar cu echipa pe care o aveți la primărie, numai incapabili, nu o sa faceți nimic
De curiozitate: cati copii au intrat in after-school-ul de la Unghi in ultimii 3 ani ?
Poate stie cel care l-a faurit ?!