PNL Neamț în zodia schimbărilor

Schimbările de la vârful PNL Neamț erau vehiculate de mai multă vreme, mai ales după ce liberalii au pierdut a doua oară Consiliul Județean, cu același candidat, demisionarul Mugur Cozmanciuc, fostul președinte. Câștigător al unor primării importante din județ, inclusiv a Primăriei Piatra Neamț într-un moment în care puțini dădeau șanse liberalilor, la organizația județeană era nevoie de schimbare. La conducerea organizației a fost numit senatorul Eugen Țapu-Nazare, vechi liberal, care are capacitatea de a suda organizația. În noua conjunctură, PNL Neamț se anunță a fi un adversar redutabil al PSD, cel care conduce județul.

”Dacă am decis să facem politică, atunci să o facem responsabil. PNL Neamț va deveni principala forță din județ”, spune senatorul Eugen Țapu-Nazare

Senatorul Eugen Țapu-Nazare a fost desemnat să conducă organizația județeană a PNL Neamț, până la organizarea de alegeri interne. Vicepreședinte al Grupului PNL din Senat, Eugen Țapu-Nazare are pe agendă mai multe decizii care au scopul de a întări organizația liberală.

”În plan politic, PNL Neamț este principalul adversar al PSD și al lui Ionel Arsene, cel care conduce, total rupt de realitate, Consiliul Județean Neamț. Chiar dacă acest personaj este președintele Consiliului Județean, vreau să vă asigur că, noi, parlamentarii liberali, cu un premier liberal, vom sprijini toate acele proiecte pentru nemțeni, indiferent de culoarea politică a primarilor din județ. Pentru noi chiar contează oamenii și comunitățile, nu carnetele de partid și culoarea lor”, afirmă președintele interimar.

În ceea ce privește problemele interne, senatorul Eugen Țapu-Nazare conchide că se impune o analiză foarte corectă, cinstită, echidistantă. ”Să recunoaștem, PNL a pierdut de două ori Consiliul Județean Neamț, iar aici trebuie văzut ce nu a funcționat, dacă au existat colegi care au muncit mai puțin. Nimeni nu ne obligă să facem politică, dar, dacă am ales acest drum, atunci să o facem responsabil”.

Referitor la alegerile interne, senatorul Eugen Țapu-Nazare spune că ”orice liberal nemțean, din orice organizație locală, se poate înscrie și poate candida la alegeri. PNL Neamț are suficienți oameni cu experiență, pregătiți să conducă organizația, iar obiectivul meu este organizarea de alegeri corecte. Sunt un om care este convins că performanța o faci cu oameni buni, de o înaltă calitate profesională și umană, așa că ușa este deschisă, competiția va fi una cinstită și va câștiga cel mai bun!”

”Ușa mea este deschisă oricărui primar din județul Neamț, pentru că important este să atragem investițiile de care județul are nevoie”

Deputatul Laurențiu Dan Leoreanu este cunoscut la nivel național, în primul rând din perioada cât a fost primar al orașului Roman, locul unde a atras însemnate fonduri europene și a realizat investiții importante, de la parc industrial, la spital, școli sau cel mai modern ștrand din Moldova. Astăzi, este vicepreședinte al Camerei Deputaților și spune că alegerile interne din PNL sunt importante, dar prioritatea rămâne dezvoltarea județului Neamț.

”Nu cred că pot fi bănuit de un discurs politicianist, pentru că nu sunt un om al vorbelor goale și al promisiunilor deșarte. Trebuie să aducem fonduri guvernamentale și europene pentru investițiile din județul Neamț și, împreună cu senatorul Eugen Țapu, am fost deja la premierul Florin Cîțu, la Compania Națională de Investiții, la Ministerul Dezvoltării, la Ministerul Fondurilor Europene, pentru a urgenta implementarea unor proiecte de dezvoltare. Falsă ideea că am susține doar demersurile primarilor liberali! Ușa mea este deschisă oricărui primar din județul Neamț, indiferent că este de la PSD sau din altă parte, pentru că primarii vin și pleacă, dar investițiile solide rămân. Iar cei care beneficiază de ele sunt oamenii. De aceea, susțin orice proiect al județului Neamț, ori de câte ori este nevoie și chiar aștept primarii de la PSD, să ne solicite sprijinul. Mi-e teamă, însă, că Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, în modul lui îngust de a vedea lucrurile, va transforma totul într-o joacă politică și nu va înțelege că, în realitate, campania electorală se încheie în ziua alegerilor, după care începe treaba de administrație, în folosul oamenilor și al comunităților!”, spune Laurențiu Leoreanu.

Cât privește alegerile interne, numele său a fost vehiculat ca viitor președinte al liberalilor nemțeni, dar decizia este departe de a fi luată. ”Nici nu confirm, nici nu infirm, știu că se vorbește despre o candidatură a mea, însă fac parte  dintr-o echipă și vreau să mă sfătuiesc cu colegii mei, să le aflu părerea, apoi voi lua o decizie pe care o voi face publică, în cel mai transparent mod”, ne-a asigurat deputatul Leoreanu.

”La PNL Neamț este nevoie de un suflu nou”

George Lazăr, prefectul județului Neamț, are de curând și o responsabilitate politică: cea de secretar general interimar al PNL, până la organizarea alegerilor interne. Prefectul Lazăr dă asigurări, însă, că asta nu-i va afecta echidistanța necesară în funcția publică pe care o deține, că va aplica legea cu aceeași imparțialitate ca și până acum și că va susține necondiționat toate comunitățile locale din județ.

”La PNL Neamț ne ocupăm de  organizarea  internă, până la alegerile din organizație. Mie nu mi-e teamă să spun că suntem o echipă puternică, dar avem nevoie și de un suflu nou, de mai multă energie creativă, de mai multă implicare. Trebuie să recunoaștem că organizația PNL Neamț are mulți oameni buni și este suficient să mă uit în jur și să constat că există suficiente voci care ar putea candida la președinție. Dar întotdeauna este loc de mai bine, iar oamenii valoroși sunt oricând bine primiți la noi. Trebuie să recunoaștem că o echipă puternică se coagulează în jurul profesioniștilor din varii domenii de activitate, pentru că ei vin cu problemele concrete care au nevoie de soluții, iar prezența lor a fost întotdeauna apreciată și prețuită la PNL. Cu o conducere aleasă statutar, în cel mai scurt timp, sunt convins că ne vom întări și că vom reuși să-i convingem pe nemțeni că noi suntem soluția pe termen lung”, consideră George Lazăr.

”Veștile pentru Piatra Neamț sunt bune”

Andrei Carabelea, primarul municipiului Piatra Neamț, are pe agendă mai multe proiecte care vor schimba în bine orașul. Principala sa preocupare este dezvoltarea și spune că a venit timpul ca actorii politici să nu mai împartă comunitățile în galben și roșu, cu trimitere evidentă către Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț: ”Este adevărat că nu se poate face administrație fără politică, dar politica trebuie să fie doar un instrument care să asigure un bun act administrativ. De asta avem nevoie la Piatra Neamț și ideal ar fi ca toți actorii implicați să sprijine proiectele importante pentru comunitate. Eu încă mai sper că și PSD va înțelege acest lucru și va renunța la interese meschine și jocuri de culise. Oricum, le transmit celor care nu doresc binele acestui oraș că planul nu le va reuși, iar la Primăria Piatra Neamț vom face treabă și ne vom îndeplini promisiunile. Mă aștept ca și Consiliul Județean să sprijine proiectele pietrenilor, chiar dacă eu și Ionel Arsene facem parte din partide diferite, iar sumele care vor fi alocate municipiului Piatra Neamț să țină cont de proiecte și de numărul de locuitori. Comunitatea nu mai trebuie împărțită în roșu și galben. În actul administrativ mă bazez pe experiența domnilor Eugen Țapu și Leonard Leoreanu, parlamentari, oameni care s-au zbătut mult pentru nemțeni. Împreună am mers la ministere, agenții, la Compania Națională de Investiții, iar veștile pentru Piatra Neamț sunt bune”.

În ceea ce privește  alegerile interne din PNL, primarul Andrei Carabelea este convins că ”la conducerea organizației va fi ales un coleg capabil, care chiar va ști ce trebuie făcut”.

”PNL Neamț funcționează ca o echipă unită, solidă”

Leonard Achiriloaei, primarul municipiului Roman, spune că în PNL Neamț se impuneau anumite schimbări, cu scopul de întări echipa liberală.

”Într-un proiect, într-o construcție, trebuie să se implice toată echipa. Din acest punct de vedere, la PNL Neamț era nevoie de o anumită schimbare, iar aceasta, odată produsă, are darul de a suda echipa liberală. Noi, primarii, avem nevoie de sprijin, de pârghii în administrația centrală pentru a atrage fonduri necesare dezvoltării comunităților pe care le conducem. Suntem o echipă nu doar declarativ, ci și efectiv, pentru că împreună găsim soluții pentru proiectele de dezvoltare”, afirmă Leonard Achiriloaei, primarul din Roman. (Red.)

*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 484, săptămâna 8-14 aprilie.