Poluarea cu amoniac pornită din curtea Fabricii de ciment de la Taşca, administrată de grupul de firme german Heidelberg Cement, continuă să producă luări de poziție din partea autorităților.
După ce marți, 6 mai, Agenţia pentru Protecţia Mediului Neamţ a înştiinţat conducerea Fabricii de la Taşca că riscă să-şi piardă autorizaţia de mediu şi, implicit, să îi fie sistată activitate, astăzi, 7 mai, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Neamţ a emis o „hotărâre privind instituirea unor măsuri post-eveniment, în urma poluării râului Bicaz pe raza comunei Tașca” prin care se stabileşte Planul de Măsuri pentru monitorizarea parametrilor de calitate ai apei râului Bicaz. Pe lângă prelevarea de probe şi precizarea efectelor asupra animalelor şi oamenilor, pentru monitorizarea efectivă, autorităţile îşi iau o marjă de siguranţă prin „realizarea la nevoie, a unor manevre de debite din acumulările de pe râul Bicaz și râul Bistrița care să permită diluția substanței poluante”, cu alte cuvinte dispeceratul Hidroelectrica să poată da drumul la mari cantităţi de apă în astfel de situaţii.
Firmele piscicole din zonă vor trebui să realizeze curăţarea şi dezinfectarea bazinelor cu „agenţi economici autorizaţi, fiind în măsură să prezinte la solicitare acte doveditoare. Totodată, în cazul repopulării cu peşte, la cerere, vor face dovada achiziţionării acestuia precum şi a deţinerii certificatelor de conformitate. Monitorizarea activităţii de dezinfecţie se va realiza de către Direcţia Sanitară, Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ”.
Din apele de la Fabrica de ciment de la Taşca vor fi prelevate probe, la interval de 12 ore, ”până la revenirea în parametrii de autorizare”.
Angela Croitoru