Dr. Denciu a fost externat, după aproape 6 luni de spitalizare în Belgia

După aproape jumătate de an de la incendiul din secția ATI Piatra-Neamț, dr. Cătălin Denciu, care a intrat în foc ca să salveze pacienții, a revenit acasă. Medicii belgieni care l-au îngrijit, mai întâi la Spitalul Militar Regina Astrid și de la începutul lunii martie 2021 la Spitalul Universitar Saint-Luc pe partea de recuperare, i-au redat mare parte din posibilitățile de mișcare. Având în vedere arsurile profunde pe care le-a suferit și suprafața mare afectată, medicul anestezist va trebui să facă recuperare în continuare, dar ce a fost mai greu a trecut.

Declarat erou de autoritățile din Belgia, Cătălin Denciu este mai ales eroul copiilor săi, maturizați brusc și devreme atunci când s-au confruntat cu perspectiva că ar fi putut rămâne fără tată. Discreția în care s-a înconjurat familia Denciu după 14 noiembrie 2020 face imposibil un dialog direct cu medicul reîntors acasă, însă veștile care vin dinspre prietenii familiei sunt îmbucurătoare:„Familia lui e fericită că s-a întors acasă. Va mai avea nevoie de un program de kinetoterapie, de șase luni – un an, nu se știe deocamdată, depinde de organismul și de voința lui. Cea mai mare problemă este în continuare la coate, pe care nu le poate mișca suficient, au fost arsuri profunde la mâini. Recuperarea sa fizică și psihică vor fi mai ușoare, acum că a revenit în familie. Copiii lui, care i-au simțit lipsa în tot acest timp, au realizat ce tată minunat au și soția lui, care în această perioadă a fost alături de el, îl vor ajuta să se refacă și psihic. Este de neimaginat prin ce a trecut”.

Incendiul din secția ATI a ucis pe loc 10 pacienți, iar ulterior alți 5, din 6 transferați, au decedat în alte spitale. Dr. Cătălin Denciu a intrat într-unul din cele două saloane în flăcări, pentru a scoate pacienții, iar combinezonul i s-a aprins. Un alt coleg, dr. Pavel Borș a intervenit să-l ajute și a fost rănit, iar alte două asistente s-au intoxicat cu fum.

C.I.