Neamț. Astăzi, 4 mai, la ora 0.30, era emisă o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (amănunte aici) deoarece pe pârâul Bicaz concentrația de amoniac depășea cota admisă de 1900 de ori! S-au luat măsuri pe hârtie, unele și pe teren, presa a fost informată, și odată cu ea și opinia publică undeva spre prânz. Peștii de pe râu au murit și ni s-a spus că același lucru s-a întâmplat și cu cei din bazinele de la Păatrăvăria Cheița, aflată în imediata apropiere a fabricii de la Tașca, de unde ar fi venit amoniacul.
În aceeași zi, în jurul orei 15.00, directorul DSVSA declara pentru Mesagerul de Neamț că peștii vor fi neutralizați la Bacău, la Protan și că un om deja este pe teren să ia măsurile necesare în acest sens. Același lucru ni-l spunea și prefectul George Lazăr. Cum în 2018 la aceeași păstrăvărie s-a întâmplat un episod similar (amănunte aici) și cei de acolo au sfidat autoritățile cu nonșalanță, am încercat să vedem pe teren cum stau lucrurile.
Păstrăvăria Cheița, ora 17.00. La mese în jur de 25-30 de persoane care serveau, ați ghicit, pește prăjit! Pe unii îi servea chiar administratorul, o doamnă altfel binevoitoare până a fost întrebată de ce sunt pești morți în bazine. „Nu comentez”! a fost răspunsul, că nu discută din ce cauză sunt pești morți. Nimeni nu le spunea clienților că mănâncă pește cu o concentrație de amoniac peste limită. Peștii erau scoși din bazin, morți sau amețiți, apoi spălați la un jet de apă, după care erau vânduți sau gătiți. Cu mult mujdei, pentru gust!
Video 1 Angajații păstrăvăriei scot pește, îl spală și îl introduc în circuit
În decurs de o oră și jumătate nicio autoritate nu a venit la fața locului, nu exista nici măcar un amărât de panou care să-i atenționeze pe oameni să nu mănânce sau să cumpere pește. Patronii și angajații n-aveau nici un interes să facă asta, interesul lor era să vândă cât mai mult și mai repede. Dacă tot nu-i oprește nimeni… Este posibil să ne înșelăm, deoarece la ora 17.30 niște domni au venit, au făcut poze iazurilor, au completat niște hârtii, păreau îngrijorați, au stat de vorbă cu o parte din angajați după care au plecat!
Oare erau oameni veniți în control? Au luat vreo măsură?
Video 2: Oameni care servesc masa în această după amiază
Șefa servește chiar ea la masă
Păstrăvăria Cheița, ora 20.07 minute. O altă echipă de la Mesagerul ajunge la Cheița. Bucătăreasa plecase, dar erau doi paznici care vindeau pește doritorilor. Am cumpărat 2 kg, dintr-o apă tulbure. Jumătate erau morți. Evident, fără bon, iar la întrebarea de ce este apa tulbure ne-au răspuns că „se face curățenia de primăvară, că a venit mâl pe râu”! Angajații ne-au confirmat că toată ziua s-a vândut pește și s-a gătit pentru turiștii înfometați.
Video 3. După ora 20.00 angajații vând pește fără niciun fel de problemă
Peștii vânduți pe care îi putem pune la dispoziția celor care trebuiau să aibă grijă să nu fie comercializați
Pentru autoritățile competente să rezolve și să monitorizeze acest caz, îi anunțăm că în doar două bazine mai era pește și probabil până dimineață vor fi toți mutați, ca să se evite pagubele.
În atenția domnului prefect George Lazăr!
Domnule prefect, facem o scurtă recapitulare. Mai multe instituții (ale statuuli, cât nu sunt luate pe persoană fizică) și oamenii de la păstrăvărie au considerat că hotărârea CJSU este o bucată de hârtie igienică pe care au tratat-o în consecință. Păstrăvăria a funcționat toată ziua, oamenii au mâncat fără să fie avertizați, fără ca cineva să ia măsura închiderii activității până se lămureau lucrurile. Nici un fel de avertizare nu a existat pentru cei care intrau în unitatea turistică respectivă. În acest condiții credem că se pune cu seriozitate problema unor demisii, demiteri și acțiuni prin care să se dea un exemplu că legea nu este facultativă în județul Neamț. Asta dacă ni se mai cere să credem în seriozitatea unor demersuri al CJSU. Cei care administrează păstrăvăria probabil că se bazează pe vechile lor relații care i-au scos din greutăți și cu alte ocazii, iar instituțiile județene, care trebuie să ne protejeze și să ne apere, probabil sărbătoreau a treia zi de sărbătoare. Cu friptură de miel, fără amoniac în exces, nu cu pește!
Din acest motiv, domnule prefect, vă rugăm să cereți să-și facă datoria măcar din această noapte, înainte de a avea timp să-și scrie demisiile pe care nu ne îndoim că le veți avea dimineață pe birou.Unele de onoare, nu-i așa?
Valentin Bălănescu
Foto, video și documentare Bogdan Călian
Nota redacției: Pentru cei care se întreabă care pot fi consecințele consumului excesiv de pește cu amoniac redăm cu sursă aici, câteva detalii:
„Atunci cînd se acumulează o cantitate mare de amoniac în sânge, acesta poate să străbată bariera hemato-encefalică (bariera sânge-creier) şi provoacă encefalopatia hepatică. Această condiţie determină modificări psihice şi neurologice, care se manifestă ca o confuzie, dezorientare, insomnii. În cazul în care nu este tratată, pacienţii pot avea convulsii, dificultăţi în respiraţie ajungând până la comă… Simptome identice cu excesul de alcool”.