Întrebarea zilei: ce document strategic judeţean are coperta din imagine?

Pentru că imaginaţia, cuvântul scris şi formele geometrice fac casă bună şi armonioasă, un document de importanţă strategică județeană le-a adunat pe toate împreună, în proporţii diferite. Firesc, cuvintele sunt majoritare, pline de sens, coerenţă şi vestitoare de dezvoltare în viitorul imediat. Redăm doar două pasaje relevante, ca sprijin pentru cei care (încă) nu şi-au dat seama despre ce este vorba.

Cimitirele unde își au odihna marile personalități nemțene sau cimitirele unor etnii sau grupuri religioase pot constitui, de asemenea, locuri ale memoriei și chiar locuri de promenadă, printr-o amenajare specifică. Cimitirul „Eternitatea” din Piatra-Neamț este cel mai potrivit pentru a fi inclus într-un circuit turistic, printr-o valorizare amenajistică și culturală, alături de Cimitirul Eternitatea din Roman care prezintă unele cavouri interesante din punct de vedere arhitectural. Cimitirele evreiești sunt în stare precară de conservare, însă sunt căutate în cadrul unui turism genealogic dinspre Israel, SUA etc. Astfel de cimitire se găsesc la Roman, Piatra-Neamț, Târgu Neamț, Bâra, Bozienii de Sus, Bicazu Ardelean”.

Şi de la subsol trecem la nivelul următor: “Geografia turismului percepe turismul ca pe un fenomen al societății în care călătoria persoanelor dinspre spațiul de locuire (acolo unde trăiește și produce finanțe) spre destinațiile turistice (loc de consum, de cheltuire a finanțelor) determină dezvoltarea celor din urmă. Întregul mecanism produce avantaje economice actorilor din destinație și „experiență” turiștilor și vizitatorilor. Cele două viziuni îmbinate oferă imaginea unui sistem amplu, aflat în continuă dinamică care servește drept instrument teritorial de creștere și dezvoltare sau chiar de complementaritate (diversificarea surselor de venituri a destinației), pentru o mai bună reziliență”.

Probabil că “rezilienţa”, care se referă în general la şocuri şi capacitatea de a le depăşi, are legătură cu un alt pasaj memorabil din documentul respectiv, pe care îl oferim ca bonus: “Zona montană, prezentă în partea de vest a județului, se distinge la nivel turistic prin Masivul Ceahlău, simbol incontestabil al județului Neamț, peste care se suprapune Parcul Național Ceahlău. Este apreciat în aceeași măsură de localnici și turiști, iar fotografiile din social media generează un puternic impact emoțional”.

Documentul la care facem referire se numește Master Planul de Turism al județului Neamț.

C.M.

One comment

 • AS

  mai 19, 2021 at 1:05 pm

  Graficianul e de un talent nemaiîntâlnit!
  Măcar să fi făcut desenul echilibrat. Unele litere mai late, altele mai înguste….
  Asta e grafica de clasă pregătitoare, predată la ora aritmetică. Concluzia?

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *