Încet, încet, încep să apară la lumină tot felul de mici afaceri de pe vremea primarului Dragoș Chitic, promovat cu ajutorul PSD Neamț ca vicepreședinte al Consiliului Județean. Astăzi vorbim, pe scurt, despre achiziționarea și instalarea a 50 de aparate de fitness în Piatra Neamț, în mai multe locații, printre care ștrandul orașului, zona Aurora și Mărăței.
Cât ne-au costat aparatele ?
Pe scurt, aparatele au fost achiziționate în 2018, printr-un contract de achiziții în valoare de 186.275,98 lei, o medie de 3.725,52 lei per aparat. După achiziționare, cu motivația că există probleme financiare care făceau imposibilă montarea lor, aparatele au fost depozitate în curtea Publiserv, societate a municipalității. Unde au stat 11 luni fără să se atingă nimeni de ele, până în septembrie 2019, când pe baza unui contract de lucrări, au fost montate 36 de aparate, valoare contractului fiind de 84.814,48 lei. Rezultă o medie de 2.366,128 lei per aparat, ca montaj. Suma merită reținută pentru că vom reveni la ea. Restul de 14 aparate fac obiectul unui alt contract de lucrări din iulie 2020, adică după un an și jumătate de la achiziționare, cu valoarea de 32.606 lei, rezultând o medie de 2.329 lei per aparat. Suma finală pentru achiziție și instalare se ridică la 303.690,48 lei, o sumă frumoasă pentru o primărie cu probleme financiare, făcută doar de la bugetul local. Dacă facem o medie, un aparat ne-a costat 6.074 lei. Mult, dacă ne raportăm la banii primăriei, poate puțin dacă ne raportăm la posibilele beneficii pentru cetățeni. Evident că, la momentul inaugurării, primarul Chitic a marcat momentul, dar asta deja era ceva obișnuit.
Temă pentru Protecția Consumatorilor
Cele 50 de aparate sunt în acest moment un pericol public, deoarece oricând poate cădea cineva pe beton și să sufere un accident. Peste tot unde se instalează asemenea instalații se caută soluții de prevenire a unor accidente, cea mai folosită fiind tartanul. Marius Maxim, director tehnic și coordonator instalări de la firma Loftrek din Baia Mare, cei care au adus și instalat aparatele, ne-a spus, când am întrebat de ce sunt instalate aparatele pe plăci de beton, că „am atras atenția beneficiarului (Primăria Piatra Neamț – n.r.) că ar trebui finalizate lucrările și că peste beton ar fi trebuit cât de repede pus tartan, pentru a preveni accidente nedorite”. Explicația primită ar fi fost lipsa de bani. Din discuția cu dl. Maxim nu a reieșit că acesta ar avea amintiri foarte plăcute despre afacerea cu Primăria Piatra Neamț. În afară de lipsa elementelor de protecție, dânsul ne-a mai spus că a sugerat și instalarea fără plăci de beton, care sunt și inestetice și costisitoare, dar că în planul celor de la primărie probabil erau și alte alte elemente care trebuiau construite. În legătură cu instalarea propriu zisă a aparatelor, dl. Maxim ne-a spus că este vorba despre un subcontractor, fără a ne preciza despre cine este vorba.
Primăria a uitat să elibereze autorizația de construcție
Beneficiarul investiției este Primăria Piatra Neamț, care trebuia, ca orice alt beneficiar, să se ocupe de documente pentru a putea începe construcția. Faptul că este vorba despre niște blocuri de beton de 4×4, cu o înălțime de aproximativ 12 cm, a dus, conform legii, spre demersuri pentru autorizare. Din ce am căutat pe site-ul primăriei, am găsit urme doar pentru aparatele instalate în 2020. Este vorba despre 5 certificate de urbanism, toate din aceeași zi, unde primăria apare la rubrica beneficiar. După ce certificatele au fost emise trebuia să urmeze restul diligențelor, la final urmând să fie emise autorizații de construire. Oficial, de la departamentul de comunicare al primărie ni s-a spus că, deși ar fi trebuit emise autorizații, acest lucru nu s-a întâmplat nici până astăzi. Fapt confirmat indirect de directorul tehnic de la Loftrek, care a părut foarte mirat când i-am spus de certificatele de urbanism, „Vă rog să întrebați la Primărie, beneficiarul, care este situația cu autorizațiile, ei trebuiau să se ocupe”.
În concluzie, Primăria Piatra Neamț și-a încălcat propriile reguli, pentru că niște funcționari obedienți stau drepți în fața șefului și execută totul la ordin. Dacă o societate privată, alta decât cele aflate în relații privilegiate cu frăția funcționarilor, ar fi făcut așa ceva, să toarne beton pe spațiul verde, fără autorizație, scandalul ar fi fost imens. Și sancțiunile pe măsură. Noul primar, Andrei Carabelea, care a declarat deja că nu are timp să se uite în urmă, probabil va lăsa lucrurile să meargă așa, din moment ce are nevoie de profesionalismul dovedit al subordonaților săi.
Valentin BĂLĂNESCU
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 490, săptămâna 20-26 mai.
Un comentariu
Cel mai păcălici primar din istorie. După ce n a fost sprijinit ca primar de Arsene, a ajuns ulterior sa l pupe in dos pentru funcția de vicepreședinte CJ. A vrut sa ne arate și cât de josnic poate fi. Dar ce părere aveți despre rastelele pt biciclete montate in tot orașul, in condițiile in care nu a făcut un metru de pista ?! Un măscărici !!!