Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Neamţ s-a întrunit în noaptea de 3 spre 4 mai pentru a analiza situaţia poluării cu amoniac pe râul Bistriţa, care a condus, în principal, la otrăvirea tuturor peştilor din cele două păstrăvării de la Cheiţa. La ora 0,30 era emisă hotărârea privind măsurile de urgenţă ce trebuiau luate în primul rând în localităţile expuse poluării: Taşca, Tarcău, Pângăraţi, Alexandru cel Bun, Bicaz şi Piatra Neamţ.
Toţi primarii acestor localităţi spun că au fost informaţi, unii imediat după întrunirea CJSU Neamţ, alţii în dimineaţa următoare. Am încercat să aflăm ce măsuri au luat pentru prevenirea intoxicării cu amoniac a populaţiei şi a animalelor din comunităţile situate de-a lungul apelor poluate.
Oficial, totul s-a făcut ca la carte.
Primăria municipiului Piatra Neamţ a primit hotărârea CJSU Neamţ ieri dimineaţă şi a fost instituită permanenţa în primărie. “Noi am pus în aplicare Planul de măsuri din spatele acestei hotărâri. SGA şi Apa Serv monitorizează situaţia prin prelevarea probelor de apă din 2 în 2 ore. În funcţie de ce se întâmplă vom lua măsurile ce se impun“, a precizat Gabriel Muraru, purtătorul de cuvânt al primăriei.
“Ieri, 4 mai, la ora 9,00, am fost anunţaţi despre poluarea cu amoniac pe râul Bistriţa şi imediat am luat toate măsurile. Am informat populaţia şi am comunicat celor de la cele două stâni din localitate să nu adape animalele cu apă din râul Bistriţa. Oricum, până ajunge lanoi apa trece prin atâtea lacuri, încât nu cred că mai ajunge amoniacul până la noi. Dar, noi ne-am făcut datoria şi am informat pe toată lumea“, a precizat primarul comunei Alexandru cel Bun, Ion Rotaru.
Nicolae Sălăjean, primarul oraşului Bicaz, a fost informat despre poluarea cu amoniac în noaptea de 3 spre 4 mai: “Noi am luat imediat măsurile ce se impun, cele precizate şi în hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. Şeful SVSU a informat şi a avertizat populaţia să nu consume apă din râurile Bicaz şi Bistriţa. Am sunat la dispeceratul de Gospodărire a Apelor şi m-am documentat exact despre ce este vorba. În momentul în care au venit specialiştii în teren şi au făcut verificări privind protecţia mediului, responsabilul din primărie i-a însoţit şi le-a prezentat toate potenţialele surse de apă din localitate. Monitorizăm în permanenţă situaţia“.
În comuna Pângăraţi, primarul Ionel Petronel Mancaş spune şi el că este stăpân pe situaţie: “Am anunţat populaţia, am avertizat să nu se consume apă din sursele potenţial poluate. Am transmis avertismente inclusiv cu portavocea care a mers prin toate satele pentru a informa populaţia. Aveam câţiva pescari şi i-am alungat din zona apei şi am transmis să nu se pescuiască zilele acestea. De asemenea, am avertizat deţinătorii de animale să nu le adape din aceste surse de apă“.
Primarul de Tarcău, Dănuţ Fîrţală Manole, a fost informat în jurul orei 1,30, în noaptea de 4 mai şi spune că a întrunit imediat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă la primărie: “Noi am făcut tot ceea ce prevede Planul de măsuri pentru situaţii de urgenţă, în special legat de înştiinţarea populaţiei, a proprietarilor de animale să nu adape animalele decât din surse de apă potabile verificate“.
Angela Croitoru