În jur de 40-50 de reprezentanți ai firmelor stau zilnic la coadă la Oficiul Registrului Comerțului Neamț pentru a depune declarația de beneficiar real al activității. Obligația este valabilă de la începutul lunii mai, odată cu intrarea în vigoare a legii 101/2021 privind combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Oamenii nu vor să riște amenzi de la 5.000 la 10.000 lei, împovărătoare în această perioadă pandemică, în ciuda faptului că efortul este unul în plus. Documentul are 6 pagini, așa cum apare Formularul 18 pe site-ul ORC și trebuie însoțit de o cerere tip, de actul de identitate al solicitantului sau al reprezentantului legal ori împuternicitului (copie) sau împuternicirea specială în original, dacă este cazul. Asta în ciuda faptului că la depunerea situațiilor financiare anuale, firmele și celelalte entități oricum trebuie să declare beneficiarul real și, mai mult decât atât, notifică ORC ori de câte ori apare o modificare în acest sens.
Între timp, factorii de decizie de la București discută amânarea acestei obligații declarative până la data de 1 octombrie 2021. Anunțul vine de la Claudiu Năsui, ministrul Economiei. „Ieri, în ședința de coaliție s-a decis ca declarația de beneficiar să fie amânată până la 1 octombrie. Până atunci vom încerca să convingem coaliția să revenim la sistemul din Austria. Adică sistemul care s-a aplicat și anul trecut în România, prin legea 108/2020, care nu chinuie sute de mii de firme cu o birocrație inutilă. Declarația de beneficiar real este o declarație de aproximativ 10 foi prin care statul ne cere informații pe care le are deja. Și ni-le cere nu numai o dată, ci în fiecare an, chiar dacă nu se schimbă nimic. Reușisem să eliminăm această declarație anul trecut, dar ea a revenit din cauza unui amendament care a fost strecurat pe furiș într-o lege anul acesta”, precizează ministrul Claudiu Năsui pe pagina sa de socializare. Pentru ca acest deziderat să devină aplicabil, este necesar ca guvernul să adopte un act normativ.
ORC a informat din 28 aprilie despre noua obligație declarativă pentru firme, termenul fiind de 15 zile.
Mai trebuie spus că firmele erau obligate și până acum să declare beneficiarul real, printr-o notificare transmisă Registrului Comerțului odată cu depunerea situațiilor financiare anuale și ori de câte ori apărea o modificare la datele de identificare ale beneficiarului real declarat.
C.I.
Sursă foto: GettyImages