Trei momente istorice marcate la Monumentul Eroilor

Oficialitățile nemțene au participat astăzi, 9 Mai, la ceremonialul oficiat la Monumentul eroilor din cimitirul Borzoghean cu ocazia Zilei Independenței de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al doilea război mondial, totodată fiind marcată și Ziua Uniunii Europene.

Ceremonialul a debutat cu intonarea Imnului de Stat al României, după care prefectul George Lazăr împreună cu comandatul garnizoanei Piatra Neamț au salutat Drapelul de luptă al detașamentului de onoare. Un preot militar și un reprezentant al Protopopiatului au oficiat slujba de pomenire, la care au luat parte și oficialitățile prezente.

Au rostit alocuțiuni despre cele trei momente istorice primarul municipiului Piatra Neamț, Dragoș Chitic, vicepreședintele Consiliului Județean și prefectul George Lazăr.

“Istoria a decis ca Ziua de 9 Mai să aibă o triplă semnificație în devenirea și desăvârșirea poporului român, în afirmarea poporului român ca entitate de sine stătătoare,” a spus prefectul George Lazăr în deschiderea speech-ului său din cadrul ceremonialului. “Marcăm astăzi trei momente istorice fundamentale: 144 de ani de la proclamarea Independenței, Ziua Europei și Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al doilea război mondial. 9 Mai 1877 a reprezentat pasul fundamental în consolidarea României ca stat independent și unitar. Este data la care Mihail Kogălniceanu, în calitate de ministru de externe spunea în fața deputaților țării: Suntem o națiune liberă și independentă! Discurs urmat de adoptarea Rezoluției prin care a fost proclamată Independența României. Respect și recunoștință înaintașilor noștri care ne-au lăsat moșternire România independentă! Tot astăzi cinstim sacrificiul eroilor, a oamenilor simpli sau al oamenilor de stat care-au sperat într-o lume nouă, vindecată de patima conflictului și au contribuit prin jertfa lor la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, una dintre cele mai sângeroase file ale secolului trecut. Ziua Victoriei Coaliției în cel de-al doilea război mondial, 9 Mai 1945, a însemnat încheierea în Europa a celui mai mare conflict militar din istorie.

Ziua de 9 Mai este și Ziua Europei. Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe prezenta la data de 9 Mai 1950 propunerea sa privind crearea unei Europe unite, indispensabile pentru menținerea unor relații pașnice între statele de pe continentul european. De atunci și până acum, proiectul european a făcut pași extrem de importanți devenind un spațiu de pace, democrație, libertate, prosperitate și solidaritate între statele membre (…)”.

Depunerea de coroane din partea instituțiilor nemțene a încheiat ceremonialul.

Angela Croitoru

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *