Comuna Botești se pregătește de o mare investiție. Este vorba de rețeaua de alimentare cu gaze naturale, care va avea o valoare totală de 124 miliarde lei vechi. În acest sens, Georgeta Blaj, primarul comunei Botești, a precizat:
„Zilele acestea, vom termina documentațiile pentru o nouă mare investiție la nivel local. Mă refer la rețeaua de gaz metan. Comuna are o rezervă de 23 de miliarde de lei vechi, bani care vor fi alocați pentru noua rețea de gaze naturale. Noua investiție va acoperi toată comuna. Valoarea integrală este este de 124 de miliarde de lei. În această sumă este prevăzut TVA-ul, dar și avizul și toată documentația necesară. Din păcate, am avut mari probleme cu Drumurile Naționale, cu subtraversările laterale. Toate din cauza celor 3 mari conducte de apă. Nu mai pomenesc de rețelele de canalizare. Fiecare fază a decurs greu. În prezent, suntem în faza de concesiune. Am publicat investiția în Monitorul Official și va dura până pe 17 iulie, când se închide și se analizează dosarele. Investiția va fi finanțată de la bugetul local. În acest an nu avem mare lucru la capitolul investiții, poate doar 3,8 miliarde de lei vechi, pentru un proiect privind unele reparații la drumurile comunale. Vom cumpăra un autocamion carosat de 7 tone, pentru diverse transporturi locale. Cele 23 de miliarde de lei se vor alătura unui credit, pentru care am bătut palma cu BCR. Vom împrumuta 30 de miliarde de lei vechi, iar cu totul vom aduna 53 de miliarde de lei, iar cine va veni, va investi diferența. Cu siguranță, lucrarea va începe din toamnă. De asemenea, am început și atragerea de fonduri europene, dar nu am avut noroc. Proiectantul nostru de la Târgu Mureș a depus 20 de proiecte, dar au fost aprobate doar două. Bineînțeles, noi nu am intrat la finanțare. Cred că se vor racorda foarte multe gospodării, pentru că lemnul s-a scumpit și se va scumpi din ce în ce mai mult. Acum este 40 de bani/kg, adică, 400 RON tona. Apoi, lemnul trebuie dus acasă, tăiat și pus la locul lui. Practic, prețul aproape se dublează. Ca administrație locală am sprijinit tot timpul școala. În fond, a fost o misiune foarte importantă a administrației publice locale în timpul pandemiei. Școala a primit bani și tot ceea ce era nevoie pentru a preîntâmpina o eventuală îmbolnăvire a copiilor. Nu am avut astfel de necazuri și mulțumesc părinților, cadrelor didactice și membrilor Consiliului Local, care nu s-au opus la nicio inițiativă a mea în acest sens”.
Liceul Tehnologic Nisiporești. „Trei terenuri ultramoderne de sport”
Interviu cu directorul Cleopatra BURSUC
– Doamnă director, este greu de condus o școală în mediul rural?
Dacă ești sprijinit, nu. Conduc această unitate din 2012, interval în care am avut foarte multe realizări, dar pot să spun că am avut și foarte multe examene. Pe unele le-am depășit cu brio, pe altele le-am trecut, dar nu am fost mulțumită de fiecare dată de rezultatele obținute. Tocmai de aceea, vreau ca, în viitor, să rezolv problemele comunității școlare de la Botești, așa fel ca toată lumea să fie mulțumită. Eu, ca reprezentant al cadrelor didactice, dar și părinții, elevii și reprezentanții comunității locale suntem mulțumiți. În fond, au fost examene ale vieții, mai ales pandemice. A fost o periodă foarte grea, în care cu toții am fost nevoiți să ne schimbăm viața. Cu toții am făcut ce-am putut. Am început prin a ne obișnui cu ceea ce înseamnă distanțare, cu dezinfectarea, cu masca. Nu a fost ușor și nu este nici acum. S-au format anumite automatisme și multe altele.
– Cât de mult v-au schimbat viața noile cerințe?
Foarte mult. Și elevii și cadrele didactice, cu toții suntem asemenea unor roboței, pentru că purtăm masca tot timpul și ne dezinfectăm foarte des. Ne spălăm pe mâini mai des decât în trecut. Dar, asta nu înseamnă că nu ne spălam înainte. În colectivitatea noastră avem elevii foarte frumoși, curați, cu părinți care au grijă ca ei când vin la școală să arate într-un anumit fel.
– Cine v-a ajutat?
Comunitatea locală, primăria și doamna primar Geogeta Blaj, în special. Încă de la început, dumneaei s-a preocupat de școli. De câte ori am fost la primărie și am spus ce ne trebuie, ne-a ajutat, chiar dacă uneori a spus să mai așteptăm o vreme.
– A spus vreodată nu?
Niciodată. Așteptați, o să avem grijă să vă ajutăm. Am fost ajutați cu materiale de curățenie, dezinfectanți, ne-a ajutat să procurăm lămpi UV (utraviolete). Ne-a dat bani la sfârșitul anului trecut și am făcut stoc de materiale de curățenie, din care avem și acum.
– În privința învățământului online?
A fost un alt examen greu, chiar foarte greu. Nici cadrele didactice, nici elevii nu au fost pregătiți pentru online și nici școala. Nu aveam tablete, laptopuri și internet în toate cele 5 corpuri de clădire. Dar, cu ajutorul primăriei și al ISJ Neamț, am reușit să facem ca totul să funcționeze.
„Primarul comunei a fost lângă noi tot timpul”
– De unde au venit tabletele?
La început, primăria ne-a dat 25 de tablete cu internet. Apoi, la începutul acestui an școlar, 2020/2021, tot primăria ne-a mai cumpărat 40 de tablete. La acestea s-au adăugat încă 48 de tablete cu internet de la ISJ Neamț. Noi suntem implicați în proiectul Rose. Acest proiect îl derulăm de 4 ani, îl terminam în acest an. Este un proiect dedicat elevilor de liceu, pentru a promova Bacalaureatul, în valoare de 70.000 euro, de unde am achiziționat tot felul de mașini și utilaje pentru atelierele școală. Avem mașini pentru fabricarea pieselor din lemn, ca specializare. Apoi, industrie textilă și pielărie. Într-o vreme, nu eram dotați la ateliere, dar acum avem ce ne trebuie. În afara celor 70.000 de euro, am primit 54 de laptopuri, care sunt dedicate elevilor. Am oferit elevilor laptopuri acasă, cu titlu de împrumut, dar am dotat și laboratoarele de informatică, pentru a le folosi toți elevii școlii. Am mai primit cameră, videoproiector, dar și alte lucruri care ne ajută.
– Câte terenuri de sport au școllie dvs.?
În afara faptului că primăria ne-a susținut foarte mult, din inițiativa doamnei primar s-au realizat 3 terenuri de sport, în toate cele 3 sate din comună. Mai mult, suntem invidiați de toți cei care trec pe europeană și văd terenurile de sport. Cele de la Barticești și Nisiporești sunt pentru handbal și baschet, iar la Botești pentru volei.
– Ce investiții au fost realizate în școli?
Important este că doamna primar a investit în școli. La liceul de la Nisiporești, deși au trecut câțiva ani, în 2016 au fost modernizate cele două ateliere, apoi, grădinița, unde aveam grup sanitar în fundul curții, și unde a fost nevoie de un nou proiect, pentru că acolo este un conac, clădire donată școlii. A fost nevoie de un proiect foarte bine gândit, pentru că acolo sunt ziduri foarte groase. A fost nevoie ca preșcolarii să meargă direct la baie, să nu mai ocolească. A fost o investiție foarte mare și acolo. Mai nou, la toate clădirile avem apă curentă și canalizare. Până acum, foloseam fose septice și apa din fântână.
– Ce efectiv de elevi aveți?
În acest an, avem 508 elevi. Avem din ce în ce mai puțini. Suntem o singură școală cu personalitate juridică. O vreme, până în 2017, erau două școli în această situație, însă, prin scăderea numărului de copii, am ajuns la una. Nu a fost ușor să ne comasăm, dar asta este situația.
– Ce proiecte mai aveți?
Recent, ne-am înscris în proiectul ERASMUS și așteptăm rezultatele privind perfecționarea cadrelor didactice. În rest, avem proiecte mici, colaborări cu tot felul de instituții: biserică, primărie, poliție. Apoi, în afară de primărie, am găsit oameni care ne-au ajutat de-a lungul anilor. Revenind la doamna primar, dumneaei a dat banii pe naveta cadrelor didactice. Noi suntem majoritar navetiști, de la Roman sau chiar de la Piatra Neamț. În trecut ni se dădea foarte rar și cu multe umilințe. (Rep.)