Interviu cu directorul Florentina Georgeta MOLCĂLUȚ
Școala Gimnazială „Prof. Gheorghe Dumitreasa” din Girov a trecut printr-o perioadă foarte grea în ultimii 13 ani, din cauza tărăgănării lucrărilor de extindere a edificiului din centrul comunei. Lucrările au dat impresia că nu se mai termină niciodată, la fel și sala de sport, ambele obiective aflându-se într-o lungă periodă de incertitudini. Prima investiție, sala de sport, a demarat în 2007, iar o lungă perioadă nu s-a mișcat un pai. În privința școlii, clădirea a prins a se termina în ultimii doi ani, când, la insistențele primarului Vasile Ciubotaru, cu mari eforturi, investiția a continuat. Acum, clădirea este aproape de inaugurare, numai că, până la sfințirea lăcașului, mai sunt câteva lucrări de executat, toate impuse de instituțiile de control ale statului. Școala are nevoie de autorizație de funcționare, fără de care, după lege, nu poate fi folosită. Cu toate acestea, activitatea educațională a continuat în bune condiții la Școala Căciulești, acolo unde sunt transportați zilnic cei mai mulți elevi din comună. Remarcabil este faptul că elevii din Girov, dar și dascălii lor, sunt prinși în mai multe proiecte educaționale și sociale, sufletul acestor activitățI fiind tocmai directorul unității școlare, care poartă numele unui ilustru dacăl de matematică, prof. Gheorghe Dumitreasa.
– Doamnă director, cum au decurs activitățile în anul școlar 2020-2021?
A fost un an școlar atipic, cu învățământ online și asincron, dar și cu învățământ fizic, la școală. Acum, putem spune că am trecut cu bine peste această perioadă. Ne-au fost alături părinții, elevii, care au înțeles situația în care ne aflam cu toții. Nu în ultimul rând, ne-au fost alături reprezentanții Inpectoratului Școlar Judeţean Neamț, care ne-au asigurat 69 de tablete, pentru a putea desfășura, în bune condiții, învățământul online. De asemenea, alături ne-a stat și Fundația eMAG. De la cei care activează în cadrul acestei fundații, avem o sponsorizare importantă, prin care 32 de elevi au primit tablete. În plus, când sunt fizic la școală, acei elevi primesc și o masă caldă. Este vorba de proiectul “Nouă ne pasă”, desfășurat de această fundație. Referitor la activitățile care trebuia să se desfășoare în această periodă, menționez că nu am reușit să le desfășurăm pe toate cum ne-am propus inițial. Totuși, am reușit o activitate mai de amploare cu Banca Națională, Filiala Iași, la sfârșitul lunii februarie. Tematica a fost despre bani, în care au intrat atât elevi din ciclul primar, cât și din cel gimnazial. În intervalul 22-27 martie, a fost săptămâna globală a banilor. La această activitate au participat doar elevii claselor V-VIII. A fost o activitate online, și chiar dacă elevii au fost la școală, am reușit în sălile de clasă să facem legătura cu reprezentanții BNR Iași, iar dacă au fost acasă, au reușit să intre pe tablete și telefoane și să urmărească activitatea.
Proiectul Erasmus Plus
– Ce proiecte importante ați derulat?
În general, în școală avem proiecte frumoase în derulare. Am continuat proiectul început anul anterior – Erasmus Plus – privind formarea cadrelor didactice pentru educația incluzivă, unde 9 cadre didactice au participat la mobilități, iar în acest an am transpus în practică, ceea ce s-a învățat în acele centre de formare, în mobilitățile de formare prin acest program. Sunt activități frumoase, iar copiii sunt interesați să participe la activități. Un alt proiect, pe care îl avem în derulare, este cel cu Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București, respectiv „Integrare sustenabilă, socială și educațională, prin activități sportive”. Este un proiect care ne aduce beneficii, în care 32 de elevi, inclusiv 4 cadre didactice, vor participa în perioada 9-16 august la o tabără pe Litoral, la Eforie Nord. Este o activitate pentru elevi, care sunt din clasele V-VIII. Sunt elevi cu nevoi speciale, dar am căutat să formăm un grup omogen, așa fel încât să participe la acest proiect elevi cu rezultate mai bune, fiind un exemplu care trebuie urmat și de ceilalți elevi care au rezultate mai slabe. Prin acest proiect, încercăm să ameliorăm, să reducem abandonul școlar. Nu am putea spune că am ajuns la o anumită limită, privind abandonul școlar, dar avem câțiva elevi care refuză să participe la cursuri. Chiar și la insistențele noastre, părinții nu prea tolerează școala. Un alt proiect este în derulare. Prin grija Inspectoratului Școlar, avem proiectul Zest 4EDU – “O nouă perspectivă în educație”. În acest proiect, elevii din clasele a VI-a și a VII-a vor particpa la activități. Este un beneficiu pentru școală, deoarece, prin acest proiect, cadrele didactice vor participa la 3 cursuri de formare a câte 22 de credite fiecare. Sunt cursuri gratuite, iar noi deja am parcurs primul curs bulling. A fost un curs foarte interesant, cu jocuri atractive pentru elevi. Prin acest proiect, care se va derula pe o periodă de 30 de luni în unitatea noastră, copiii care participă vor primi câte un pachet în valoare de 700 lei, care va consta în rechizite, haine sau de ce vor avea ei nevoie. Au fost și alte activități de consiliere, sportive, de integrare în grup. Din toamna anului anterior, se desfășoară cele două proiecte, ambele fiind cu fonduri norvegiene. Sunt granturi, dar pe direcții diferite. Nu avem dublă finanțare.
Colaborare foarte bună cu instituțiile locale
– Cine prepară hrana pe care o consumă elevii la școală?
Avem o firmă de catering în această comună, care aduce mâncare pentru elevi la prânz. Este vorba de Fundația eMAG, cu o sponsorizare prin Centrul “Nouă ne pasă”. Este un proiect demarat în toamna anului trecut. Am depus documentația pentru a ne integra pe programul Erasmus Plus și am câștigat pe educație școlară până în 2027. Asta înseamnă că nu mai depunem proiectul în fiecare an, ci doar o cerere de finanțare pe care deja am depus-o la începutul lunii mai. Acum, așteptăm rezultatul.
– Ce activități veți efectua anul viitor?
Ne-am propus și activități cu elevii, să mergă în străinătate, să vadă sistemul de învățământ din alte țări. Ne-am propus ca și colegi de-ai noștrii să meargă și să vadă sistemul de învățământ de acolo, să participe la cursuri, să predea. Dar, vom vedea ce activități vor fi aprobate. Tot datorită perioadei de pandemie, avem și prin inițiativă, programul “Școală după școală”. De acest program beneficiază 94 de elevi, atât de la învățământul primar, cât și de la cel gimnazial. La solicitarea părinților, cursurile la învățământul primar se fac zilnic, 4 zile pe săptâmână, iar la învățământul gimnazial, datorită situației cu transportul dimineața și programul diferit al elevilor, nu am putut realize cursurile în timpul săptămânii, ci sâmbăta sau în vacanțele școlare. Elevii sunt interesați de aceste activități și participă la ele.
– Ministerul Educației a anunțat că va plăti cadrele didactice la cursurile remediale…
Noi am întocmit toate actele. Am adus solicitări de la Inspectoratul Școlar, și le-am predat. Probabil, când vor veni de la minister banii, vom primi și noi. Dar sunt sigură că lucrurile se vor remedia.
– La ce nivel este colaborarea cu Primăria și Consiliul local Girov?
Toate activitățile pe care le facem ne apropie de sfârșitul anului școlar. Trebuie să mulțumesc firmei Kober, care, chiar dacă a fost pandemie, Moș Crăciun a venit la fiecare elev. A avut grijă și a venit atunci când a fost nevoie. Ne-am organizat și am trasportat pachetele de la firma Kober la fiecare elev, iar la sfârșit de an, la premierea celor mai silitori copii, această firmă este iarăși alături de școală. Am primit o sumă, cu care colegii mei au fost și au achiziționat cărți pentru premiere. La fel, Consiliul Local și Primăria Girov ne vor sprijini în premierea elevilor. Colaborarea cu membrii Consiliului Local este normală. Solicitările Consiliului de Administrație al școlii au fost onorate de Consiliul Local al comunei. Și pe această cale, țin să mulțumesc de înțelegerea de care au dat dovadă, atât compartimentele contabilitate, secretariat din primărie, apoi, domnului primar, domnului viceprimar, cu care avem o colaborare foarte bună. Sunt interesați de actul educațional și de problemele școlii noastre. (Rep.)
„Școala de la Girov va fi inaugurată în toamnă”
Interviu cu primarul Vasile CIUBOTARU
– Domnule primar, ce investiții importante s-au derulat în școlile comunei Girov, în ultima vreme?
Școala Gimnazială “Prof. Gheorghe Dumitreasa” Girov are 3 structuri, respectiv, Școala Gimnazială Căciulești, Școala cu clasele I-IV Gura Văii și Grădinița Girov. Toate aceste unități au nevoie de investiții ca să funcționeze. Vă mai informez că, în perioada de când am obținut mandatul de primar, am reușit să plătesc și datoriile de la școală, de peste două miliarde de lei vechi. Mai mult, eu sunt profesor de meserie, iar școala pentru mine este prioritară. Fără educație, noi, ca societate, nu putem rezista. Nu vedeți, în ultima vreme ne îndepărtăm de credință, de școală și de tot ceea ce este românesc. Și dacă tot m-ați întrebat, în școli am făcut investiții pentru copii. La Gura Văii am fost nevoiți să facem o linie nouă de iluminat. De stâlpi noi, pentru a monta o centrală termică. La Căciulești am achiziționat mobilier, echipamente și tot ceea ce le trebuie copiilor. La grădinița de la centru Girov au fost făcute lucrări, iar unitatea beneficiază de toate condițiile. Nu mai spun că după ani și ani, din partea primăriei, copiii au primit daruri, cu excepția pandemiei. Daruri oferă primăria de 4 ani. De asemenea, la sfârșitul anului școlar, copiii merituoși au primit bani din partea primăriei. La toate acestea s-au adăugat și cheltuielile pentru susținerea echipelor ISU din școală, la diferite concursuri în județ și în țară. S-au cheltuit bani pentru echipament, dar și pentru toate materialele necesare.
– Când credeți că va fi gata noua clădire a școilii Girov?
Anul acesta va fi gata. Numai că școala trebuia finalizată în 6 luni, dar întârzirea nu ni se datorează. Consorțiul care a câștigat licitația pentru proiectare și execuție nu s-a ținut de lucru cum trebuie. Școala este obiectiv de interes maxim, iar ca să ajungi la stadiul de a te ocupa de execuție, ai nevoie de avize pe linia ISU. Proiectul, cum a fost întocmit inițial, a suferit mai multe modificări, datorită normelor impuse de siguranța la incendii sau la sănătate. De aceea, a mai fost nevoie și de obținerea avizelor, iar pentru a le obține a mai durat o periodă. Apoi, a continuat execuția lucrărilor, iar față de varianta inițială, la fața locului s-a constatat că trebuie aplicate alte soluții. Și acestea au mai necesitat un timp. Dar, pentru a obține avizele ISU și a răspunde ca școala să fie funcțională, necesită cheltuieli în plus. Față de valoarea inițială a proiectului, care, în total, în bani vechi este de aproape 16 miliarde. Normele impuse de ISU aduc cheltuieli în plus. Întârzierile s-au datorat contstructorului, care a cerut, în ultimii doi ani, suspendarea și reluarea investiţiei. Mai mult, de un an a venit și pandemia, care și asta a fost ca o frână. Imaginați-vă, ce-ar fi însemnat să fi organizat noi licitația, și câte și mai câte comentarii, cum că nu am făcut nimic în comuna Girov.
Teren de sport la Căciulești
– Dacă ne aducem aminte, construirea școlii a început în 2008…
Bine spus. În 2007 a început construirea sălii de sport, care nici astăzi nu este gata. În 2008, au început lucrările la școală. Eu sunt profesor la această școală, iar datorită acestor lucrări a plouat 10 ani în școală. Numai că, în intervalul 2016-2017, am depus proiectul să obținem finanțarea și să facem școala. La ora actuală, la școală mai sunt de executat anumite lucrări, care vor fi gata în perioada următoare ori de acest constructor, ori de alții. Sunt lucrări impuse de ISU. Cu ziduri de apărare contra incendiilor, cu bazin de apă și cu mutarea hidrantului în interior și exterior. Sunt lucrări care necesită timp, expertiză, etc.
– Totuși, la toamnă vor intra copiii în școală?
Dacă ne ajută Bunul Dumnezeu, da! Eu nu fac promisiuni. După mine, școala trebuia să fie gata anul trecut. Dar, indiferent de situație, copiii vor intra la toamnă în această școală. Este obiectiv de interes public major, pentru că este vorba de siguranța copiior. Tot în această perioadă am avut controale, de la ICS pe linie tehnică. Mai mult, am solicitat intervenția celor de la ISU, ca să vadă, înainte de a se face recepția, dacă respectivul constructor respectă normele impuse de ei. Iar în urma acestor vizite în teren, a notificărilor pe care le-au făcut la aceste instituții specializate, sper să fie bine. Acum trebuie respectate atât de noi, cât și de constructor.
– Mobilierul intră în această investiție?
Nu. Însă, la ora actuală se dă avizul de funcționare a școlii pentru întregul complex, nu numai pentru ce s-a construit nou. Asta implică și la partea veche a școlii, care a rămas să se facă ceea ce impun cele două instituții ale statului, ICS și ISU. Asta înseamnă unele cheltuieli în plus.
– În teritoriu se observă multe modificări la clădirile școlilor.
Peste tot se văd schimbări, pentru că vechile școli nu mai corespund la uși, la intrări și în multe alte locuri. Pentru tot ceea ce înseamnă funcționare la nivel de secol XXI a școlilor din România, vom face eforturi financiare în acest sens. Astfel, încă de anul trecut, din rezervele bugetare, am început să procurăm mobilier școlar. Terminăm o școală nouă, unitatea trebuie dotată la standarde europene. La ora actuală, o mare parte din mobilier este achiziționată. Mobilierul este scump și costă miliarde, iar efortul financiar nu va fi ușor. Gândiți-vă, au apărut încă 12 săli de curs, iar acestea trebuie dotate. Asta înseamnă scaune pe care stau copilașii, până la tablete magnetice și multe altele.
– Am văzut că ați construit un teren de sport modern la Căciulești, în curtea școlii.
Lucrarea a fost obținută prin GAL, cu bani de la AFIR.
– Unde sunt porțile de pe teren?
Deocamdată, terenul nu este dat în folosință, dar vor ajunge acolo și porțile. Obiectivul nu este destinat numai pentru elevi, ci pentru întreaga comunitate. Porțile vor intra pe cheltuiala comunității. Datorită acestui teren de sport, am fost nevoiți să construim parcare pentru microbuzele școlare. Mașinile nu mai pot intra în curtea școlii.
Rețea de gaz metan
– La Girov se poate face o bază sportivă mai generoasă decât cea de la Căciulești?
Da, numai că, până vom face acel teren, trebuie să expertizăm așa-zisa sală de sport, așa cum am vorbit cu cei de la ISU. Acolo este o problemă, care ține de distanța dintre obiective și multe altele. Noi vrem să facem teren la Școala Girov, dar nu putem până nu vom termina lucrările la sala de sport. Mai mult, când au început lucrările la sala de sport, fiind profesor și responsabil ISU pe unitate, am spus, la un moment dat, că, după lege, între două construcții trebuie să fie o distanță de minim 4 metri. Numai că, la noi, nu este nici măcar un metru distanță. Apoi, prin Compania Națională de Investiții am cerut bani pentru o sală regulamentară, dar terenul nu corespunde ca suprafață. În 2007, am cerut ca sala să fie cu fața spre școală, practic, am amplasat altfel, iar în mijloc se putea face pistă de alergare, numai că nimeni nu a vrut să mă asculte. În fond, una este să demarezi o lucrare de la început și alta este să te apuci să o refaci. Mai mult, de o vreme nu răspund la cererile unor instituții ale statului, care nu au nicio treabă în privința contractelor dintre o primărie și un constructor, iar acum mă acuză că eu frânez ritmul construcției, inclusiv activitatea din școală. Ba că blochez finanțarea, ba una, ba alta. Așa ceva nu pot face, pentru că finanțarea vine prin minister, iar tu, ca ordonator de credit, în 10-20 de zile ești obligat să virezi banii în contul constructorului. Banii sunt virați de la minister dacă lucrarea este făcută, cu documente la bază.
– De o vreme, s-a putut constata că nu mai mor oameni în intersecția de la Căciulești.
De acord, dar stopul, ca semn de circulație, este stop pentru toată lumea de pe acest pământ. Nu intrăm în anumite discuții privind ceea ce s-a făcut acolo. În județ sunt două intersecții, la noi și la Humulești, unde se cerșește în intersecții, dar nimeni nu intervine, deși am cerut acest lucru. Când ne văd, dispar, dar când plecăm, revin în intersecție. Poliția îi ia, îi amendează, dar revin.
– Ce veți mai face în comună în viitorul apropiat?
În prezent, ne luptăm pentru a aduce gaz în comună. Am fost într-un impas, dar am deblocat situația. Vrem să o luăm pas cu pas. Deocamdată nu avem nimic contractat, dar nu ne vom lăsa până nu vom aduce gaz metan în comună.
Pagini realizate de Constantin NEGRU