Gura lumii. Liberalii între ei

Anunțul lui Florin Cîțu privind candidatura la șefia PNL mai agită încă o dată apele în și așa greu încercata filială nemțeană a partidului. După retragerea forțată a lui Mugur Cozmanciuc se părea că Laurențiu Leoreanu nu va avea probleme în a conduce filiala și a trimite delegați credincioși lui Ludovic Orban. Acum, cu prefectul Lazăr, secretar general al filialei, alături de Cîțu, cu un parlamentar din cei trei ai partidului în același grup, lucrurile par să se complice. Politician târșit prin toate, actualul președinte interimar al organizației, senatorul Eugen Țapu- Nazare, nu s-a pronunțat  încă de partea cui se va plasa în această luptă internă, dar s-ar putea ca poziționarea sa să fie decisivă pentru înclinarea balanței. Lucrurile se vor lămuri în momentul în care va fi nominalizat candidatul grupării Cîțu la președinția PNL Neamț.

Pensionare anticipată forțată

În orașul de pe malul Ozanei este un pic de agitație în zona administrativă. Un șef de la urbanism se pregătește (sau i se pregătește) de o pensionare anticipată și au început luptele subterane pentru alegerea urmașului. Pentru că postul oferă tot felul de oportunități și resurse, mai ales în contextul în care se așteaptă un boom în zona construcțiilor pe măsură ce planurile pentru noua autostradă vor fi transpuse în teren. Cei mai interesați să-și plaseze favoritul par a fi nişte oameni de afaceri dornici de a găsi posibilități de a investi în blocuri de locuințe sau alte asemenea lucruri. Pentru ei Ozana, cu zona adiacentă, reprezintă o spălătorie sigură pentru câștiguri obținute peste granițe sau în interiorul fostei Românii mari. Că tot vorbim despre Ozana, favorit pentru post ar fi un actual angajat al Apa Serv, care nu vrea să aștepte anchete despre care se tot vorbește în legătură cu investițiile societății din zonă.

Primăria, afacere de familie

Chiar dacă până la următoarele alegeri locale e cale lungă, unii dintre primarii veterani din județ se gândesc deja să predea ştafeta celor  mai tineri. Dar nu oricăror tineri, ci unora din familie. Într-o comună cu 40 de lăcaşe de cult, primarul, care urmează în curând să împlinească anii de pensie, ia în calcul să bage în cursa pentru primărie nepotul, actual consilier local în comună. Opozanţii, care de fiecare dată au fost umiliți în alegeri, spun, răutăcioși, că nepotul n-ar avea nicio şansă, că n-are notorietate și charismă. Noi spunem că are, în schimb, mătușa obișnuită cu luptele electorale. Un alt primar de comună care a dat un preşedinte de judeţ se pregătește să lase administrația pe mâna fiului său, în acest moment viceprimar. Primarul, cunoscut ca un apărător al tradițiilor strămoșești, vrea să ilustreze în felul acesta  proverbul cu așchia care nu sare departe de trunchi. Mai rămâne să mai găsească candidați acceptabili pentru partidele de opoziție și treaba este rezolvată.

*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 492, săptămâna 3 – 9 iunie.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *