Acum două săptămâni în „Mesagerul de Neamț”, la această rubrică, apărea materialul ”Moștenirea Chitic sau să nu faci ce face Primăria Piatra Neamț”. Articolul se referea la cele 50 de aparate de fitness instalate în diverse locații din oraș, pe niște plăci de beton destul de mari, de 4×4 metri. Primăria le-a instalat, încălcând legea, fără să obțină autorizație de construire, chiar dacă tot ea a eliberat certificate de urbanism. Spuneam atunci : ”cele 50 de aparate sunt în acest moment un pericol public, deoarece oricând poate cădea cineva pe beton și să sufere un accident. Peste tot unde se instalează asemenea instalații se caută soluții de prevenire a unor accidente, cea mai folosită fiind tartanul. Marius Maxim, director tehnic și coordonator instalări de la firma Loftrek din Baia Mare, cei care au adus și instalat aparatele, ne-a spus, când am întrebat de ce sunt instalate aparatele pe plăci de beton, că «am atras atenția beneficiarului (Primăria Piatra Neamț – n.r.) că ar trebui finalizate lucrările și că peste beton ar fi trebuit cât de repede pus tartan, pentru a preveni accidente nedorite». Explicația primită ar fi fost lipsa de bani”.
Protecția Consumatorilor s-a autosesizat
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor s-a autosesizat și a făcut, în data de 24 martie, un control în teren alături de reprezentanți ai primăriei. Concluzia a venit repede, în cinci asemenea zone există aparate care expun utilizatorii unui posibil risc: ”având în vedere deficiențele constate, CJPC Neamț a dispus suspendarea temporară a utilizării echipamentelor de agrement, măsură care se va menține până când administratorul/proprietarul va remedia problemele”!
Aceste cuvinte pot fi citite pe afișele lipite pe aparatele ”suspendate” de către inspectorii care au mers pe teren. Orice instituție care primește o avertizare de la o altă instituție de control, mai ales când vine vorba despre posibilitatea ca un om să fie rănit, ar lua măsuri rapide de izolare a pericolului.
Primăria Piatra Neamț, în stilul cunoscut de pe vremea fostului primar, dar care pare să se perpetueze și în prezent, a reușit să se evidențieze prin pasivitate. Nu există nici un marcaj, nici o formă de interdicție de a folosi respectivele aparate, semn că zicala ”câinii latră, caravana trece” este la ea acasă în primărie. Principiul de lucru după care se ghidează mulți dintre funcționarii, am aflat, insuficienți ai instituției conduse acum de Andrei Carabelea, este că problemele se rezolvă de la sine dacă le ignori cu superioritate.
Reamintim că cele 50 de aparate au costat, cu tot cu instalare, peste 300.000 de lei, ele au fost ținute aproape doi ani depozitate la Publiserv. Este exact perioada pentru care firma oferea garanție și probabil s-a considerat că e mai bine să nu le folosești în această perioadă.
În final, o mică recapitulare, ca să nu uităm de ce nu trebuie să facem ce face primăria: aparatele au fost instalate fără autorizație, după ce au fost depozitate aproape doi ani, acum Protecția Consumatorilor cere suspendarea temporară a folosirii unora dintre ele, lucru ignorat total de cei din Primăria Piatra Neamț. Să mai precizăm că vorbim despre o instituție care îți cere să plătești la timp taxe și impozite, amenință cu amenzi mărite dacă nu respecți regulile impuse de ea, dar care își încalcă propriile reglementări? O instituție care și-a mărit schema de personal cu aproape 40 de locuri, pentru a oferi servicii și mai bune populației?
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 492, săptămâna 3 – 9 iunie.
Un comentariu
Dar marea gradina publica care va inlocui Zoo unde-i bre? Sau a fost doar pregătirea unui mic tun imobiliar și readucerea aerului rezidential in genul: ce căuta săracii in zona asta ,in altă parte nu au unde sa si plimbe odraslele?