Mixerul planetar – de ce ai nevoie de el în bucătărie


Mixerul planetar – necesar în orice bucătărie? În ultimii ani, tot mai multe gospodine aleg să îți modernizeze bucătăriile cu obiecte electronice și accesorii utile, care să le ușureze munca. Cu atât mai mult în condițiile actuale, în care incertitudinea a forțat multe persoane să stea în casă, gospodinele au ales să perfecționeze bucătăria.

Unul dintre obiectele electronice care a devenit indispensabil în ultimul timp este mixerul plantar. Deși la prima vedere un astfel de mixer nu are ce căuta altundeva decât în laboratoarele cofetăriilor sau a patiseriilor, bariera acestuia a fost de mult depășită.

Un mixer planetar profesional este efectiv un aparat electric special conceput pentru bucătării, care are ca scop amestecarea de alimente. Ce îl diferențiază de un mixer clasic este bolul  și funcția „planetară” cu care este dotat. Mixerul este dotat cu un bol în care se pot amesteca ingredientele, iar rotațiile acestuia în bol sunt în jurul axei sale, prin analogie cu mișcările pe care planetele le fac.

Cu toții știm că la orice mixer staționar sau un mixer clasic de mână, mixarea alimentelor se produce datorită rotirii duzei în jurul propriei axe. În cazul mixerului plantar, pe lângă duze se rotește și platforma în care este fixată. Tocmai datorită acestei rotații, procesul de mixare este unul mult mai eficient, având o mai bună calitate.

Inițial mixerele planetare au fost concepute pentru bucătăriile profesionale din cadrul HoReCa, mai exact în industria de patiserie şi în lanțurile de catering. În timp însă, datorită utilității, au ajuns să fie adoptate de cât mai multe gospodine pentru uzul personal. Acest lucru s-a datorat totodată și dimensiunilor mici care au venit pe piață în combinație cu o putere mare.

Ce tipuri de mixere planetare există?

  • Mixere industriale: așa cum le spune și numele, aceste mixere au ca destinație bucătăriile industriale. Acestea sunt concepute pentru amestecul cantităților mari de alimente. Dimensiunea canalului unui astfel de mixer poate ajunge chiar și la 150 de litri, iar pentru a putea fi utilizat este nevoie de abilități profesionale speciale. De cele mai multe ori, datorită dimensiunilor și puterii pe care le au, mixerele industriale sunt așezate pe podea, fixate cu ajutorul unor suporturi special concepute în acest sens.
  • Mixere semi profesionale: un mixer planetar semi are o capacitate a vasului de până la 15 litri. Acestea nu sunt mai puțin performante față de cele pentru industrie, ci doar au o capacitatea mai mică de producție, având totodată și o altă destinație. Acestea sunt folosite în cafenele, baruri, patiserii, restaurante, cofetării. Pentru a putea fi folosite este nevoie de o atenție deosebită, tocmai datorită faptului că produsul final este destinat consumului larg.
  • Mixere gospodărești: datorită utilității, au fost concepute modele de mixere mai mici, cu o capacitate a vasului de 3, până la 8 litri. Acestea sunt folosite în gospodăriile casnice, permițând amestecarea unei cantități mari de aluat, cremă sau spumă.

Ce se poate prepara la un mixer planetar profesional?

Indiferent de tipul de mixer ales, important de știut este că se pot realiza acțiuni comune, tipul de alimente care pot fi preparate fiind același. Așadar, mixerele planetare sunt capabile să lucreze cu:

  • Aluat de orice consistență
  • Compoziții moi pentru deserturi
  • Creme din lactate, smântână, frișcă etc
  • Creme de fructe pentru prăjituri
  • Mouse-uri și specialități
  • Preparate din carne
  • Sosuri dulce, sărate, condimentate etc.

Caracteristicile din care mixerul este conceput îl ajută să facă față cu brio oricărui tip de amestec din bucătărie, însă este important de ținut cont și de următoarele aspecte, care dacă nu sunt analizate, pot părea pe viitor adevărate dezavantaje:

Prețul: comparativ cu un mixer clasic, costul pentru unul planetar poate părea mai ridicat, însă raportat la beneficiile aduse, este chiar competitiv.

Dimensiunile mari: asigură-te că deții un spațiu suficient de mare și că nu îți va fi îngreunată activitatea.

Consumul de energie: datorită puterii pe care o are, consumul de energie poate fi ușor ridicat. Însă aici trebuie analizată și cantitatea pe care o produce cu acel consum de energie.

Pe piață găsești modele numeroase de mixere, la prețuri diferite. Analizând bine variantele disponibile, poți găsi un mixer planetar ieftin, special conceput pentru nevoile tale. Alege dintr-o gamă variată de produse, cu un raport bun calitate-preț.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *