Târgu Neamţ: Poliţist local agresat de un cerşetor

Cazuri cu cerşetori care agresează persoane pe stradă sau în spaţii aglomerate, dacă nu li se oferă bani, au mai fost de-a lungul timpului pe raza oraşului Târgu Neamţ. Nu de puţine ori cetățeni ai orașului dar şi turişti s-au plâns de faptul că unii cerşetori minori sunt agresivi dacă sunt refuzați. Îndrăzneala şi tupeul unora dintre ei cerește din ce în ce mai mult și s-a ajuns până la atacarea unor polițiști locali.

În ziua de 19 mai, în jurul orei 16.00, angajaţi ai poliţiei locale din Târgu Neamţ s-au sesizat cu privire la persoane de etnie romă din comuna Vânători-Neamţ, care cerşesc într-un mod agresiv, în intersecţia de la Humuleşti. În încercarea de a-i îndepărta din intersecţie, un poliţist local a fost agresat şi ultragiat. În cele din urmă agresorul a fost încătuşat şi predat poliţiei oraşului Târgu Neamţ.

Florin Tofan, şeful Poliţiei Locale Târgu Neamţ ne-a declarat: „A fost un incident nedorit pentru noi şi normal că vom sancţiona astfel de ieşiri agresive. În limita competenţelor legale noi avem zilnic activităţi pe raza oraşului în prevenirea şi combaterea fenomenului cerşetoriei. Însă eradicarea acestui fenomen şi în general a infracţionalităţii presupune un ansamblu de măsuri complexe, politici stabilite la nivel naţional desfăşurate pe perioade îndelungate. Situaţia cerşetoriei este permanent monitorizată prin personal uman, prin logistică şi camere de supraveghere stradală, iar colaborarea cu celelalte instituţii, respectiv Poliţia Naţională şi Jandarmeria Română este bună”.

Un alt caz ce a necesitat intervenţia poliţiştilor locali a fost şi cel de marţi, 1 iunie, când în timpul patrulării pe str. Ion Creangă, au fost sesizaţi de către un cetăţean că a fost agresat, lovit, deposedat de telefonul mobil şi de o sumă de bani. Între timp agresorul a fost identificat și reţinut pentru 24 de ore, iar ieri a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Neamţ, cu propunerea de luare a unei măsuri preventive.

C.T. STURZU