„Verde-n față”  – proiecție de film și ecologizare la Bicaz, de Ziua Mediului

Caravana filmului, din proiectul de mediu „Verde-n față” care se derulează în trei școli din Neamț de asociațiile Bloc Zero și Mai Mult Verde cu sprijinul HeidelberCement România, ajunge la Bicaz.

Sâmbătă, 5 iunie, de Ziua Mediului, copiii și tinerii din Bicaz și de pe Valea Muntelui sunt invitați să participe, de la ora 20.30, la proiecția în aer liber a filmului documentar „Pierdem Alaska” (Irlanda, regizor Tom Burke, 2018). Pelicula prezintă dezastrul cu care comunitatea din Newtok (Alaska) se confruntă pe fondul schimbărilor de mediu. Orașul Newtok se află pe o parte a permafrostului care trece printr-un proces accelerat de topire și este amenințat de eroziunea coastei ca urmare a impactului apelor rezultate în urma acestei topirii. Se produc alunecări de teren, iar râul, care devine din ce în ce mai puternic cu fiecare an care trece, ar putea pune în pericol clădirile urbane. Proiecția va avea loc în scuarul din fața Bibliotecii „Mihai Eminescu”, în limita locurilor disponibile și cu respectarea distanțării. Dacă vremea nu permite, activitatea se va desfășura în interior și va fi anunțată în timp util.

Înainte de film, membrii asociației Mai Mult Verde și voluntari împreună cu partenerii locali – Primăria Bicaz și Asociația „Bicazul Nostru” – vor face curățenie în orașul Bicaz.

Caravana filmului va continua pe 12 iunie, în comuna Băița (jud. Hunedoara), unde va fi proiectată seria de filme „Copiii pot salva planeta”, ce cuprinde 3 scurtmetraje regizate de un adolescent de 14 ani: „Totul este conectat”, „Plasticul e veșnic” și „Punctul critic”. Cu această ocazie, în cadrul Școlii Gimnaziale Băița, se va organiza „Colțul verde”, un spațiu de informare și colectare separată. Pe 18 iunie, Caravana „Verde-n față” se încheie cu evenimentul din orașul Fieni (jud. Dâmbovița) în cadrul căruia va putea fi urmărit lungmetrajul „Redescoperirea” și vor fi amenajate câteva puncte de informare și colectare separată în spațiile Liceului „Aurel Rainu” Fieni.

Proiectul este implementat în 7 școli din județele Neamț (Școala Gimnazială Nr. 1 Bicaz Chei, Școala Gimnazială „Vasile Mitru” Tașca și Liceul „Carol I” Bicaz”, Dâmbovița și Hunedoara. Până acum, 28 de profesori au parcurs un curs de formare pentru predarea digitalizată pe teme de mediu și ecologie.

După caravana din luna iunie, proiectul continuă în iulie cu o tabără creativă interdisciplinară în cadrul căreia 24 de adolescenți vor învăța să documenteze, prin mijloace artistice, diverse aspecte ale problemelor de mediu întâlnite în comunitățile lor. În toamnă, proiectul se va încheia cu realizarea unei reviste de bandă desenată, ilustrate de desenatori profesioniști, pornind de la poveștile adunate de adolescenți pe parcursul programului.

C.I.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *