S-a ajuns la sfârșitul celei de-a XIX-a ediții a Taberei de creație „Dăruind vei dobândi!”. Cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Părinte Mitropolit Teofan, anul acesta, în perioada 27-29 iunie, s-a desfășurat cea de a XIX-a ediție a taberei de creație „Dăruind vei dobândi!” din Filioara, județul Neamț. Ca în fiecare an, tinerii voluntari din ASCOR Iași au ajutat la organizarea acestei tabere care are loc în Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, sub îndrumarea Părintelui paroh Dumitru Irina și a drd. Andrei Irina.
„Anul acesta este o ediție specială deoarece, pe lângă activitățile de tradiție ale taberei, s-au organizat și o serie de ateliere biblice, urmând ca la sfârșitul taberei, copiii să fie răsplătiți cu diplome și un set de cărți, format din: Noul Testament, Sfântul, de Maria Pastourmadzis și Cât de mare este dragostea lui Dumnezeu pentru oameni. Atelierele biblice și premiile fac parte din noul proiect demarat de ASCOR Iași: Caravana ASCOR. Tema principală a taberei se intitulează Pe urmele Prietenului tuturor, aceasta fiind și tematica Caravanei ASCOR. Pentru că tabăra a început în Duminica Tuturor Sfinților, pe 27 iunie 2021, organizatorii au căutat să evidențieze tinerilor faptul că sfinții sunt prietenii lui Dumnezeu și fiecare este chemat să devină prieten al lui Hristos. În prima zi, după Sfânta Liturghie, tinerii au participat la atelierul Pe urmele Prietenului tuturor, structurat în a trei sesiuni, unde, alături de voluntari, au învățat lucruri de folos care îi vor ajuta să-L cunoască și să se apropie de El. La amiază toată lumea a servit masa, apoi au continuat sesiunile. Ne-am jucat, am legat prietenii și am învățat împreună. Ziua s-a încheiat cu rugăciunea de mulțumire și Copiii zilei.
În cadrul celei de a doua zi, ni s-a alăturat și un grup de tineri din Palanca (Episcopia Basarabiei de Sud) Republica Moldova alături de care am împărtășit bucurii și experiențe noi. În cadrul atelierului de handmade ne-am pus imaginația la contribuție și am creat lucuri frumoase; am învățat să iertăm mai ușor prin intermediul atelierului Spune-mi o poveste pentru suflet; ne-am unit și ne-am jucat la Lucru în echipă; ne-am amuzat și am reușit să pronunțăm corect diferite cuvinte sau fraze la Atelierul de dicție; Atelierul de folk ne-a dăruit zâmbete și talente ascunse, iar cel de Toacă ne-a învățat să ne înălțăm inima spre Cer. La finalul zilei, tinerii au participat la un Atelier de comunicare susținut de domnul colonel Valeriu Tănase, urmat de Vecernia hramului parohiei, apoi au fost numiți și premiați Copiii zilei. După cină am fost în plimbare împreună cu prietenii noștri din Republica Moldova la Mănăstirea Văratec și la Mănăstirea Agapia”, ne-a relatat drd. Andrei Irina, coordonatorul și organizatorul taberei.
„Aici am descoperit tainele Bibliei, fiind pe urmele Prietenului tuturor – Iisus”
„Dacă primele zile au fost axate pe teme apropiate de nevoile celor aproximativ 100 de tineri participanți, cea de a treia zi a fost o zi dedicată jocurilor. După ce tinerii au participat la slujba hramul Parohiei, aceștia au fost premiați și au primit în dar de la voluntarii din ASCOR Iași un set de cărți. După ce am luat masa de prânz împreună, a urmat un moment mult îndrăgit de copii: Marele Joc. Ziua s-a încheiat cu un foc de tabără unde copiii au cântat, au dansat și și-au luat rămas bun de la oamenii cu care au petrecut câteva zile frumoase împreună! Mulțumim Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, părintelui Arhimandrit Nicodim Petre, tinerilor voluntari din ASCOR Iași și coordonatorilor taberei din aceast an, Iulian Tomeac și Grigorie Pîjin. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, ne-a declarat organizatorul taberei, Părintele Dumitru Irina.
„În opinia noastra, tabăra este un loc miraculos, este distractivă, învățăm lucruri noi, ne distrăm, legăm prietenii, fiind vegheați de Cer, un imens policandru care veghează pământul într-un șuvoi de lumină și căldură. Cu ajutorul acestei tabere și prin intermediul voluntarilor de la ASCOR, descoperim noi abilități și pasiuni: artă, lucru manual, dicție, activități în echipă. Aici am descoperit tainele Bibliei, fiind pe urmele Prietenului tuturor – Iisus. Vom reveni aici în fiecare an cu drag!” – participant, 14 ani.
„Deși particip pentru prima dată în Tabăra de la Filioara, simt acest loc ca fiind un loc foarte familiar. Poate faptul că această tabără este organizată neîncetat din 2002 de către voluntarii ASCOR face ca acest loc să fie primitor cu orice ascorean, voluntar sau tânăr aflat în căutarea Adevărului. Să dea Dumnezeu să continuăm organizarea acestei tabere și anii viitori și să fie spre folosul și zidirea duhovnicească a tuturor celor implicați în ea”, a mărturisit Iulian Tomeac, președinte ASCOR Iași.
Tradiții creștine nemțene
Sfânta Icoană a Maicii Domnului „Îndrumătoarea” de la Neamț este considerată cea mai veche și mai frumoasă icoană din România, și cunoscută în toată lumea ca făcătoare de minuni. Sfântul Sinod a hotărât ca, începând cu anul 2019, această icoană făcătoare de minuni să fie sărbătorită în fiecare an în ziua de 9 iulie.
Tradiția şi unele însemnări vechi atestă că Sfânta Icoana de la Mănăstirea Neamț este o copie a celei despre care se spune că a fost pictată prin minune pe un stâlp al Bisericii din Lida, în anul 665 d.H. Icoana din naosul bisericii reprezintă pe Maica Domnului cu pruncul Iisus ținut pe brațul stâng, iar pe verso este pictat Sf. M.M. Gheorghe care răpune balaurul. Această sfântă icoană a fost dăruită domnitorului Alexandru cel Bun de Împăratul Bizanțului, Ioan al VIII-lea Paleologul în anul 1429. Timp de peste 600 de ani, icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț a întărit credința creștin-ortodoxă a conducătorilor, monahilor și a credincioșilor din România. Miracolele Sfintei Icoane Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Neamț sunt consemnate și în „Scrierea duhovnicului Andronic de la anul 1859” despre icoana Maicii Domnului. „Aceasta icoana a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, s-a arătat făcătoare de minuni în anul 6999, ce este de la Hristos 1491, în pământul Moldovei, în Mănăstirea Înălțării Domnului ce se numește Neamțul. Și se află această icoană a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu zugrăvită pe o scândură de lemn, de o parte Maica Domnului, pe Hristos Domnul ținându-l pe mâini, iar pe cealaltă parte, Sfântul Marele Mucenic Gheorghe stând și pe balaur junghiind cu arma”.
„Pe aceasta icoană la praznicul Înălțării Domnului, când o duc arhierei și preoții cu mâinile, de multe ori s-a întâmplat, de s-a ridicat ca și cum s-ar smulge din mâinile lor și ar voi să se răpească, să se înalțe la cer”.
Pe vremea domniei lui Ștefan Gheorghiță al Moldovei (1655) este consemnat un miracol al Sfintei Icoane „Îndrumătoarea”. „Într-o vreme, făcându-se litanie cu sfânta icoana în jurul mănăstirii, când o aducea în biserică, s-a smuls sfânta icoană din mâinile norodului și răpindu-se s-a dus însăși la văzduh, și a stat deasupra amvonului. Și de acolo mergând spre ușile împărătești, a intrat în altar și înconjurând altarul, a ieșit pe ușile celelalte și s-a așezat la al său loc, acolo unde pururea stă”.
Un alt miracol s-a petrecut în perioada stăreției Arhimandritului Paisie de la Neamț (1779-1794). Un turc care a sosit la mănăstire a batjocorit călugării și sfânta icoană. Starețul Paisie l-a sfătuit să asiste la Sfintele Slujbe. Iar la scoaterea sfintei icoane, l-a pus pe turc să o țină de o parte. Cum a prins cu mâinile icoana, „îndată, o minunile Maicii lui Dumnezeu! i s-au lipit mâinile de icoana așa de tare, încât se părea ca ar fi fost crescute de acolo”. Icoana s-a ridicat în văzduh împreună cu turcul, a început a-l izbi de toate zidurile mănăstirii, până când a leșinat turcul. Credincioșii care erau de față au început a se ruga: „Doamne miluiește!” și „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuiește-ne pe noi!”. Apoi Icoana Maicii Domnului a pogorât în mâinile creștinilor, iar turcului dezlipindu-i-se mâinile, a căzut leșinat.
Acestea sunt doar câteva miracole descoperite și consemnate de către duhovnicul Andronic în scrierile sale. Toate aceste minuni ne ajută să înțelegem și să nu uităm credința strămoșilor noștri și să facem eforturi pentru a o transmite mai departe.