Gura lumii. Gura liberalului adevăr grăiește

În bătălia pentru funcția de președinte al PNL Neamț se întâmplă lucruri pe care nu multă lume le credea posibile. De exemplu, unul dintre candidați, aflat în campanie într-o comună, i-a lăsat cu gura căscată pe interlocutori. Cunoscut pentru lupta la baionetă, lungă și dură,  dusă împotriva fostului președinte Mugur Cozmanciuc, personajul respectiv, care consideră că  a fost trădat acum de o parte dintre colegi, a scos porumbelul la discuții: „O să ajungem să-l regretăm pe Cozmanciuc, dacă câștigă ăștia”. Interlocutorii s-au privit mirați, l-au privit oarecum cu milă pe candidat, și-au făcut cruce cu limba în cerul gurii, după care și-au spus filozofic, că timpul îi schimbă și pe cei mai îndărătnici politicieni. Sau campaniile electorale.

Bârfe à la PSD

Manifestarea Oanei Bulai de la Roman, care a folosit ca pretext ia românească, pentru a organiza un eveniment cu adevărat deosebit, a dat prilej de bârfe în partidul din care face parte. Colegi parlamentari, vexați că de-acum înainte s-ar putea ca unii să le ceară să-și cheltuiască banii pe asemenea manifestări, au lansat ideea că fondurile ar veni din alte părți și doar beneficiile sunt contabilizate de Oana Bulai. Evident, fără să dovedească asta. Că în spate ar sta, ca de obicei, Ionel Arsene, care ar vrea să dovedească cârcotașilor că a făcut o alegere bună cu promovarea în parlament a fostei sale consiliere. Este lansată şi ideea că, din acest moment, a demarat aproape oficial lupta pentru șefia organizației PSD Neamț, în condițiile în care Ionel Arsene ar fi anunțat că nu mai este interesat de un nou mandat, dar că vrea să lase organizația pe mâini cunoscute. Până acum era dat ca urmaș sigur Daniel Harpa, primarul de pe Ozana și prieten din copilărie, dar, după petrecerea de la Roman, Oana Bulai a intrat puternic în cursă, demonstrând că are capacitatea de a obține autorizația de a organiza chiar de la liberalul Leoreanu, aflat într-o situație delicată în partid. Și că poate oricând reprezenta o altă opțiune.

Jihad în USR-PLUS?

Alegerile din micul, dar bine ancoratul partid aflat la guvernare erau să strice jocurile echipei Barna-Drulă. Iulian Bulai era pe punctul să piardă președinția filialei și pe cale de consecință și influența pe care o avea la nivel național. Cu eforturi substanțiale – vizite de la centru, vizite în comune, promisiuni de finanțare, etc – bătălia a fost câștigată de Bulai la mustață în faţa viceprimarului de la Roman, Radu Samson. Surse bine ancorate în partid susțin că în scurt timp va începe partea a doua a bătăliei. Cei care au pierdut ar vrea să arate public cum a funcționat organizația, cum oameni din alte localități erau membri la Piatra Neamț, de exemplu și votau în consecință sau cum s-au făcut numiri în diverse organisme. De partea cealaltă s-ar pregăti o acțiune prin care liderii opoziției să aibă de suferit diverse chestiuni administrative. Dacă vicele de la Roman pare să aibă încă o poziție solidă, nu același lucru se poate spune despre șeful organizației pietrene, acuzat mai direct, mai pe la colțuri, că ascultă de persoane legate de fostul PDL și că ar fi transformat organizația după chipul și asemănarea fostului partid. Acuze grave, care într-o formulă nouă a Biroului Politic Național, ar putea duce până la o discuție despre ridicarea sprijinului politic față de acesta, chiar cu riscul pierderii postului de viceprimar la Piatra Neamț.

V. Bălănescu

*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 496, săptămâna 1 – 7 iulie.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *